Cu ocazia unui interviu acordat recent, primarul Gabriel Popa a trecut în revistă câteva dintre principalele lucrări finalizate anul trecut în municipiul Beiuș, precum și proiectele aflate în derulare sau în pregătire.

Bilanț 2021: investiții majore în infrastructură și regenerare urbană

Pentru început, edilul a enumerat investițiile menite să modernizeze spațiile de recreere și de joacă, precum și locurile de parcare din oraș:

„Am început cu reabilitarea și crearea de locuri de joacă pentru copii. Astfel, locul de joacă din Parcul «Eminescu» a fost în totalitate reabilitat și, în plus, a fost amenajat un teren multisport mai mare și adaptat nevoilor actuale, cu acces gratuit pentru toți copiii din municipiu. Și în Parcul «Traian», lângă Fabrica de Mobilă, locul de joacă a fost modernizat, cu suprafață de tartan și aparate noi, iar în Parcul ANL, de pe strada 1 Decembrie, a fost finalizat încă un teren multisport, tot cu folosință gratuită. Parcul «Vasile Lucaciu» a fost dotat cu echipamente noi de joacă și tot aici a fost construit un teren Pump Track pentru biciclete, trotinete și skateboarduri. Și terenurile sintetice din acest parc au fost complet reabilitate, atât cel pentru volei și tenis cu piciorul, cât și cel de fotbal. Fiind într-o stare avansată de degradare, am reușit să le modernizăm, urmând să predăm terenurile sintetice clubului sportiv local, pentru a le administra împreună cu Colegiul Tehnic «Ioan Ciordaș».

În ceea ce privește locurile de parcare, am creat astfel de spații pe strada Pandurilor, refăcând cu această ocazie și trotuarele de pe ambele sensuri. De asemenea, în cartierul Aleea Padișului, am pregătit documentația pentru demontarea garajelor având în vedere amenajarea de parcări˝.

Primarul Gabriel Popa a precizat că utilitățile publice au reprezentat o prioritate în 2021: ˝Au fost extinse rețelele de apă, canalizare și energie termică. În acest sens, au fost racordate la rețeaua geotermală blocurile de pe strada Pandurilor și cele din Piața Samuil Vulcan, de lângă Muzeu. De la bugetul local, a fost racordat la utilități și noul bloc ANL, astfel încât apartamentele componente să poată fi repartizate tinerilor.

Am predat către Compania de Apă peste 10 kilometri de rețele de apă și canalizare noi, dotate și cu hidranți˝.

O infrastructură rutieră modernă este văzută de interlocutorul nostru ca o necesitate pentru fluidizarea traficului și sprijinirea mediului de afaceri local:

„Am turnat covor asfaltic pe străzile Doinei, Traian Vuia, Nicolae Iorga și Andrițoiu, precum și în cartierul Delani. Am construit o rută de legătură între străzile Română și Arieșului, facilitând astfel accesul către Liceul Pedagogic și către ieșirea din oraș prin zona fostelor sere, pe străzile Arieșului și Lucian Blaga. Ne propunem și realizarea unui drum de centură între Delani și Drumul Național 76, pentru a scoate traficul greu de pe ruta Cluj-Roșia-Oradea˝.

Deoarece Beiușul este principalul furnizor de servicii medicale și educaționale din partea de sud-est a județului Bihor, cele două domenii s-au aflat și în 2021 pe agenda Primăriei.

„Anul trecut, am finalizat proiectul de eficientizare energetică a Staționarului 1 din cadrul Spitalului Municipal, investiție finanțată prin fonduri europene. Au fost montate panouri fotovoltaice, imobilul a fost izolat și au fost schimbate rețelele electrică și de încălzire.

În plus, am achiziționat și un nou generator, performant, calibrat pentru consumul întregului spital. La Staționarul 2 (Spitalul Vechi), a fost schimbat întregul acoperiș. Pentru renovarea completă a acestui corp de clădire, vom depune un alt proiect pe fonduri europene.

Totodată, am finalizat achiziția de aparatură medicală performantă, de 264 de mii de Euro. Achiziția este rezultatul unui alt proiect european depus în parteneriat cu celelalte municipii din județul nostru˝.

În încheierea bilanțului pe 2021, primarul Popa a enumerat câteva dintre investițiile care au vizat rețeaua școlară: repararea acoperișului anexelor Școlii Gimnaziale ˝Nicolae Popoviciu˝ și reabilitarea interioară a acestora; executarea de reparații la unele dintre clădirile Liceului Vocațional Pedagogic și la fațadele interioare ale Colegiului Național ˝Samuil Vulcan”.

 

Lucrările continuă și în acest an!

Primăria municipiului Beiuș derulează mai multe tipuri de proiecte, unele cu finanțare europeană sau de la bugetul de stat, altele, în colaborare cu Consiliul Județean Bihor. Discutând despre marile proiecte cu fonduri europene, primarul Gabriel Popa a menționat:

„Fondurile europene sunt absolut necesare pentru noi, motiv pentru care am pregătit mai multe proiecte, unele fiind deja în perioada de implementare. În acest sens, am finalizat studiul de fezabilitate și proiectul tehnic pentru noua piață agroalimentară, urmând să-l depunem pe fonduri europene în următoarea perioadă de finanțare. Este o problemă stringentă a Beiușului și sperăm să o rezolvăm cât mai repede, ori cu finanțare europeană, ori din fonduri proprii, chiar dacă va trebui să contractăm un împrumut pentru atingerea acestui obiectiv.

Pe de altă parte, suntem în stadiul final de concesionare a unei suprafețe de 10 hectare pentru realizarea unui complex balnear, proiect cu finanțare din fonduri europene care va avea un impact pozitiv asupra dezvoltării orașului nostru˝.

Edilul a mai enumerat câteva proiecte din sfera regenerării urbane și aflate în execuție: amenajarea zonei pietonale Aleea Moților și Parcul Central; modernizarea Casei de Cultură și amenajarea zonei limitrofe - strada General Mociulschi - unde va fi creat și un spațiu de spectacole în aer liber.

Cât privește mobilitatea urbană, Primăria Beiuș a depus un proiect de reabilitare și modernizare a nouă străzi: Devei, Florilor, Arieșului, Codrului, Narciselor, Policlinicii, Cloșca, Mihai Eminescu și Ioan Ciordaș. Prin Programul Național de Investiții „Anghel Saligny”, urmează să fie reamenajate atât partea carosabilă, cât și zonele pietonale, în plus fiind amenajate piste de biciclete.

După cum preciza primarul Gabriel Popa, Compania Națională de Investiții va asigura finanțarea pentru alte trei proiecte importante. La Baza Sportivă „Francisc Matei˝ va fi modernizat stadionul de fotbal, prin refacerea suprafeței de joc, construirea de tribune și vestiare noi, instalarea nocturnei și amenajarea unui teren multisport. A fost depus la CNI și proiectul pentru realizarea unei baze sportive de tip II la Liceului Vocațional Pedagogic, un altul similar fiind pregătit pentru Școala Gimnazială „Nicolae Popoviciu˝.

De asemenea, noua creșă, cu o capacitate de șapte grupe - în jur de 70 de copii, va fi construită cu ajutorul Companiei Naționale de Investiții.

 

Consiliul Județean, partener investițional!

Investiții importante, finanțate de Consiliul Județean Bihor, au fost finalizate ori sunt în curs de execuție, forul menționat fiind principalul partener investițional al administrației locale. Autogara de pe strada Burgundia Mare a fost finalizată încă de anul trecut, lucrările la bazinul de înot din incinta Bazei Sportive „Francisc Matei˝ sunt 80 la sută realizate, iar la Colegiul Tehnic „Ioan Ciordaș” vor fi modernizate bucătăria și sala de mese.

În plus, vor începe și alte proiecte în parteneriat cu CJ Bihor: ridicarea adăpostului pentru câinii comunitari, care va fi dotat cu o autoutilitară și echipamentele necesare și a platformei pentru deșeuri voluminoase, ce va fi amplasată pe strada Burgundia Mare, la ieșirea din Beiuș, în apropierea fostei fabrici de cărămidă.

Una dintre prioritățile Beiușului este deschiderea unui parc industrial:

„Am semnat protocolul de colaborare cu Consiliul Județean pentru parcul industrial Beiuș. Sunt în lucru planul urbanistic zonal și studiul de fezabilitate, atât pentru utilități - apă, canal, electricitate, gaz - pe care îl va elabora Primăria Beiuș, cât și cel pentru amplasamentul efectiv al parcului industrial, pe care-l va definitiva Consiliul Județean. Prin urmare, până la jumătatea anului, vom termina aceste studii și vom putea iniția procedurile de achiziție pentru lucrările de execuție.

Acest proiect este benefic pentru întreaga comunitate, deoarece va genera locuri de muncă. În acest sens, am organizat și o întâlnire cu Federația Patronilor Bihor, cu scopul dezvoltării mediului de afaceri local˝.

 

Fondurile europene, soluția dezvoltării durabile

Convins că fondurile europene pot influența pozitiv evoluția comunității locale, edilul beiușean a anunțat că Primăria lucrează la mai multe proiecte care vor fi depuse în cadrul diverselor linii de finanțare ce vor fi deschise:

„Pregătim mai multe proiecte pentru a le depune pe fonduri europene și o să vă prezint, în prima parte, pe cele care au un stadiu mai avansat de pregătire: piste de biciclete și alei pietonale, un proiect de mobilitate urbană care să conecteze toate cartierele de locuințe și zonele comerciale cu centrul Beiușului.

Un alt proiect vizează amenajarea spațiului public din zona blocurilor de locuințe, proiect de regenerare urbană. Este în lucru și proiectul pentru 15 stații de încărcare electrică.

Vom reabilita Palatul episcopal greco-catolic, care va fi utilizat pentru servicii publice. Preluăm imobilul printr-un protocol, printr-o colaborare cu Episcopia greco-catolică, motiv pentru care vreau să-i mulțumesc Preasfințitului episcop pentru buna colaborare și să-mi exprim speranța că proiectul nostru va fi util beiușenilor.

Ne dorim totodată renovarea Muzeului Municipal și a Casinei Române. După cum știți, clădirea este degradată și nu oferă condiții propice pentru păstrarea pieselor muzeale. Cât privește Casina, aceasta va fi transformată într-un centru educațional multifuncțional și o bibliotecă˝.

Primarul Gabriel Popa a mai menționat printre proiectele pe care intenționează să le depună amenajarea celor două sensuri giratorii de pe traseul urban al DN 76 și a unei stații de alimentare cu gaz care să poată alimenta întregul municipiu, inclusiv cartierul Delani.