Comuna Drăgăneşti este printre puţinele din ţară care, ani la rând, a beneficiat de bugete excedentare datorită platformelelor industriale de pe raza comunei. Aflat de 16 ani în fruntea destinelor comunei, primarul Gheorghe-Dănuţ Bogdan îşi prezintă agenda realizărilor şi trage un semnal de alarmă privind importanţa creerii de locuri de muncă, singura soluţie care poate asigura bunăstare şi stabilitate locuitorilor zonei pe termen lung.

 

Rep.: Care sunt posibilităţile de petrecere a timpului liber oferite consătenilor dumneavoastră?

Gheorghe Bogdan: Ţinând cont de bogatele noastre tradiţii, una dintre priorităţile actului cultural este conservarea şi transmiterea către tinerele generaţii a tezaurului creaţiei populare. Pentru a oferi un cadru adecvat desfăşurării manifestărilor culturale, dar şi organizării de festivităţi diverse, legate de momentele cruciale din viaţa consătenilor mei, m-am ocupat personal de modernizarea căminelor culturale din Drăgăneşti, Şebiş, Belejeni, Păcăleşti, Ţigăneşti, Talpe şi Mizieş, toate fiind dotate cu instalaţii de alimentare cu apă, bucătării, sisteme de încălzire, mobilier, veselă şi camere frigorifice, precum şi de construirea, în satul Păntăşeşti, a unui nou cămin cultural. Domnule profesor Dan Ispas, sunt convins că veţi fi de acord că păstrarea vie a amintirii iluştrilor înaintaşi este o datorie de onoare pentru noi, cei de azi. Ei bine, autorităţile locale au ridicat, pe harta comunei Drăgăneşti, borne de neşters ale spiritualităţii româneşti, pentru că noi aşa privim bustul poetului Viorel Horj, dezvelit la Drăgăneşti, şi cel al marelui mitropolit al Ardealului şi luptător pentru unitatea naţională Miron Romanul, de la Mizieş! Pentru a veni în întâmpinarea dorinţei numeroşilor copii şi tineri de pe raza comunei noastre, am amenajat câte un teren de fotbal în fiecare sat din comună, iar la Drăgăneşti este în construcţie un stadion comunal. Până când vom avea o echipă proprie, am decis să punem baza sportivă de la Mizieş la dispoziţia tinerilor fotbalişti care apără culorile clubului „Sporting" Beiuş.

Rep.: Domnule primar Gheorghe Bogdan, locuitorii comunei Drăgăneşti, indiferent de confesiune, sunt oameni credincioşi, Biserica jucând un rol fundamental în viaţa lor individuală şi de obşte. Cum s-a raportat administraţia locală, pe parcursul mandatelor de primar pe care le-aţi obţinut, faţă de problemele şi nevoile Bisericii? 

Gheorghe Bogdan: Cultele au beneficiat de atenţia şi sprijinul nostru continuu, acestea materializându-se în ctitorirea a nouă biserici, dintre care şase au fost deja târnosite, iar trei sunt în diferite faze de lucru. Aş vrea să subliniez faptul că am avut întotdeauna alături obştile săteşti, credincioşii contribuind şi ei la efortul de ridicare a noilor lăcaşuri de cult, iar atunci când nevoile ne-au depăşit putinţa, i-am găsit aproape pe fraţii Ioan şi Viorel Micula, care au înnobilat statutul de cetăţeni de onoare ai comunei şi prin jertfelnicia şi generozitatea cu care au contribuit la desăvârşirea acestor nevoinţe, aşa cum s-a întâmplat, de exemplu, la biserica din Păcăleşti, ale cărei clopote sunt dăruite de domniile lor. Totodată, în buna şi străvechea tradiţie românească, au fost ridicate şase troiţe în satele noastre.

Rep.: Aceste realizări au fost apreciate de Episcopul Oradiei şi Bihorului, Prea Sfinţia Sa Sofronie, care v-a primit printre apropiaţii săi, în calitate de consilier eparhial al Episcopiei Ortodoxe a Oradiei şi Bihorului.

Gheorghe Bogdan: Da, consider că acest titlu a fost conferit întregii comunităţi pe care o reprezint şi, tocmai de aceea, ca semn al consideraţiei pe care majoritatea locuitorilor comunei Drăgăneşti i-o poartă, Prea Sfinţiei Sale Sofronie Drincec i-a fost conferită în acest an, la Praznicul Sfântului Mucenic Gheorghe, cetăţenia de onoare a comunei Drăgăneşti. Desigur, în relaţia cu reprezentanţii cultelor, nu au contat convingerile mele religioase, ci prevederile legale, eu şi colegii mei din administraţia comunei tratându-i cu aceeaşi măsură pe toţi, ajutând toate cultele la întocmirea de proiecte şi susţinându-le direct, sub aspect material şi financiar.

Rep.: Domnule primar, în cazul bilanţului pe care l-am făcut, cele afirmate sunt dublate de realitatea din teren, dar, cu siguranţă, nici la Drăgăneşti nu poate fi totul pe plus! Ce vă trezeşte nemulţumire, unde este punctul sensibil? 

Gheorghe Bogdan: Punctul sensibil, cum îl numeaţi, există, din păcate, deşi nu este generat de administraţia locală ori de celelalte instituţii, nici de firmele sau de locuitorii comunei noastre! În repetate rânduri am afirmat că una dintre măsurile cu cele mai nefaste consecinţe pentru comunitatea noastră, dar şi pentru toate celelalte din această parte a Bihorului a fost abrogarea legii referitoare la zonele defavorizate! Prin urmare, repunerea în vigoare a prevederilor acestei legi ar fi cea mai bună soluţie pentru regiunea de sud-est a judeţului nostru sau, dacă acest lucru nu mai este posibil, adaptarea pachetului de facilităţi prevăzut de ordonanţa menţionată la noile condiţii ce decurg din apartenenţa României la Uniunea Europeană. Este ştiut faptul că preşedinţii Ioan şi Viorel Micula au decis să investească masiv în zonă, bazându-se pe tratatul bilateral româno-suedez, care reflecta foarte bine predictibilitatea investiţiilor pentru o perioadă de 40 de ani! Totodată, prin integrarea unor tehnologii din diverse ţări europene, grupul de firme deţinut de cei doi este un bun exemplu de promovare a intereselor transfrontaliere, motiv pentru care cred că şi politicienii de la Bucureşti vor vizita platformele industriale de la Drăgăneşti, Rieni şi Ştei, pentru a înţelege importanţa unor agenţi economici de mari dimensiuni în crearea de locuri de muncă stabile, durabile în timp, mai ales că toţi factorii responsabili, de la politicieni şi până la specialişti, confirmă necesitatea creşterii gradului de ocupare a populaţiei active prin crearea de noi locuri de muncă în sectorul privat şi rolul determinant pe care marii agenţi economici îl au în buna desfăşurare a activităţii întreprinderilor mici şi mijlocii ce gravitează în jurul lor! Ei bine, aici cred că mai este mult de făcut şi că eu personal va trebui să mă implic şi mai ferm în a face lobby pentru repunerea în vigoare legii referitoare la zonele defavorizate sau, după cum arătam, pentru adaptarea pachetului de facilităţi prevăzut de aceasta la contextul apartenenţei României la Uniunea Europeană. Toată experienţa dobândită în perioada de când sunt primar al comunei Drăgăneşti mă îndreptăţeşte să afirm că numai rezolvând această problemă cât mai repede şi cât mai aproape de cadrul legal iniţial, vom putea oferi o şansă dezvoltării durabile a economiei regiunii de sud-est a Bihorului şi, implicit, bunăstării generale şi a fiecăruia în parte!

Rep.: Domnule Gherghe Bogdan, care ar fi secretul succesului unui primar?

Gheorghe Bogdan: Eu pot să vă spun care este secretul meu: am înţeles că nimic nu se poate realiza fără bani, fără să ai fondurile necesare şi de aceea am depus eforturi susţinute pentru a atrage investitori serioşi, investitori care să creeze locurile de muncă necesare unui trai decent, îndestulat, aici, la noi acasă. Pentru fixarea unor investiţii care să genereze dezvoltare durabilă, consider că administraţia locală trebuie să ofere un întreg set de facilităţi: concesionări sau schimburi de terenuri, reduceri de taxe şi impozite ori asigurarea infrastructurii necesare bunei desfăşurări a activităţii economice! Numai prin crearea de locuri de muncă, numai prin consolidarea capitalului românesc putem stopa depopularea satelor şi oraşelor României, destrămarea familiei tradiţionale româneşti, în urma emigraţiei masive în căutarea locurilor de muncă şi chiar compromiterea şanselor viitoarelor generaţii, atâta timp cât, dacă părinţii nu pot găsi de lucru în ţară, copiii românilor vor creşte fără să simtă căldura şi siguranţa unui cămin!