Trei evenimente importante au fost sărbătorite joi în satul Birtin, comuna Vadu Crișului: Înălțarea Domnului, Ziua Eroilor și sfințirea unei troițe în curtea bisericii ortodoxe.

 

Dacă nu putea ridica singur o biserică, țăranul simțea nevoia sufletească să construiască o cruce, pentru ca omul, pornit în drumeție, să nu rămână singur în călătoria sa. Troița este o biserică în miniatură. Am putea spune că, în pofida multelor silnicii la care a fost supus de-a lungul istoriei acest popor, troița românească se ridica neînfrântă, ca un semn al credinței nestrămutate, dar și al rezistenței strămoșilor noștri. Îmi vin în minte cuvintele profetice ale lui Ernest Bernea, cel care a ispășit fără vină 14 ani în temnițe: „E multă frumusețe în lume, dar oamenii orbi nu o văd. Înclinarea spre a face răul e atât de puternică încât pentru a o învinge a fost nevoie de marea dragoste şi jertfă a Dumnezeului întrupat. Sunt oameni sinceri şi sunt oameni vicleni. E sfâşietor de trist să vezi cum între oameni, ca şi între popoare, calea înşelăciunii dă pas înainte celor ce o folosesc.”

Pe 10 iunie, ortodocșii sărbătoresc Înălțarea Domnului, consacrată prin hotărârile BOR și ca Ziua Eroilor. Înălțarea Domnului se sărbătorește în fiecare an la 40 de zile de la Paște. Prin hotărârile Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române din anii 1999 și 2001, sărbătoarea Înălțării Domnului a fost consacrată ca Zi a Eroilor și sărbătoare națională bisericească. Astfel, în toate bisericile, mănăstirile și catedralele ortodoxe din țară și străinătate se face pomenirea tuturor eroilor români căzuți de-a lungul veacurilor pe toate câmpurile de lupta pentru credință, libertate, dreptate și pentru apărarea țării și întregirea neamului.

Joi, 10 iunie, cu ocazia sărbătorii „Înălțarea Domnului” și Ziua Eroilor, la Parohia Ortodoxă Birtin, s-a sfințit troița închinată eroilor satului Birtin. După slujba de sfințire a troiței, efectuată de către preotul paroh Vasile Megheșan, împreună cu un sobor de preoți, s-a săvârșit slujba de parastas a eroilor satului Birtin.

A urmat apoi depunerea de coroane din partea primăriei și din partea bisericii ortodoxe Birtin, au ținut scurte alocuțiui domnii Dorel Cosma, primarul comunei Vadu Crișului, și Olimpiu Florin Mălai, directorul Colegiului Tehnic nr.1.

„Ziua Înălțării Domnului Isus Hristos la ceruri este cea în care înălțăm și noi cele mai curate gânduri de recunoștință la adresa celor care au luptat și s-au jerfit pentru binele semenilor și urmașilor lor. Nici un lucru bun nu a venit în țara noastră pe gratis, de la sine, ci a fost obținut prin jertfă și cu suferință din partea celor pe care îi numim Eroii Neamului. Glorie tuturor acestor oameni și veșnică pomenire sufletelor lor!”, a spus, printre altele, primarul Dorel Cosma.

Olimpiu Florin Mălai, directorul Colegiului din Vadu Crișului, în discursul său, a menționat următoarele: „Ma bucur că suntem prezenți în această zi, care are o importantă semnificație creștină: Înălțarea Domnului, totodată, comemorăm astăzi Eroii Neamului Românesc. Avem datoria să-i comemorăm cu profundă recunoștință pe toți cei care s-au jertfit de-a lungul istoriei, pentru ca noi astăzi într-o țară independentă și suverană să ne bucuram de libertate”. După ce Ramona Bolojan a interpretat cântece patriotice, preotul paroh Vasile Megheșan a mulțumit celor care au contribuit la realizarea acestui minunat edificiu în memoria eroilor din Birtin, aducând în memoria localnicilor jertfa supremă a eroilor satului. „Ne aplecăm cu emoție și cu recunoștință în fața jertfei supreme a eroilor noștri, purtându-i mereu în inima și rugăciunile noastre, iar de acum înainte cei care vor trece pe lângă acest monument pot să scrie o filă de istorie personală prin via memorie a acelor veșnic pomeniți în biserica din satul Birtin”, a spus în încheiere preotul paroh Vasile Megheșan.

I.H.