În sala de ședințe a Consiliului local din Vadu Crișului, a avut loc, miercuri, 20 februarie, o întâlnire între Paul Iacobaș, președintele Centrului pentru Arii Protejate și Dezvoltare Durabilă Bihor, și membrii comunității locale.

 

Scopul întâlnirii a fost conștientizarea locuitorilor comunei Vadu Crișului cu privire la obiectivele proiectului: „Îmbunătățirea stării de conservare a biodiversității în ROSPA 0115 Defileul Crișul Repede – Valea Iadului prin elaborarea Planului de Management”. Deși primăria a făcut o bună popularizare evenimentului, slaba prezență a cetățenilor și lipsa de interes a acestora este un răspuns la raportul lor cu CAPDD și conlucrarea cu acesta. După ce Paul Iacobaș a prezentat două filmulețe pe tema anunțată, cu explicații alambicate, prea puțin înțelese de cei prezenți, au urmat discuții și, mai ales, reproșuri față de activitatea Centrului de Arii Protejate, care se comportă ca un stăpân pe proprietățile oamenilor, punând restricții de tot felul, dar neintervenind în niciun fel în reglementarea unor situații și cerințe firești ale cetățenilor, cum ar fi protejarea culturilor agricole și a animalelor domestice față de mistreți, vulpi și lupi, care produc mari pagube cetățenilor. Restricțiile privind tăierea lemnelor de foc din proprietățile private, aflate în aceste arii protejate, a dat naștere la discuții, acuzând autoritățile în cauză și administratorii Parcurilor Naționale și alte Arii Protejate de defrișări necontrolate care distrug biodiversitatea și ecosistemul, fără ca cineva să fie tras la răspundere. La toate aceste realități ridicate de cei câțiva cetățeni, Paul Iacobaș, depășit de situație, a invocat câteva legi și politici, care stau la baza protecției și conservării biodiversității fără a propune măsuri concrete care să vină în ajutorul comunității.

Una peste alta, acțiunea a fost bifată pe programul centrului, cu privire la proiectul cofinanțat din Fondul European de Dezvoltare Regională prin Programul Operațional Infrastructură Mare 2014 – 2020... Și cam atât!