Ștei. Momente emoționante - Ziua Națională, marcată sub Apuseni
La împlinirea a 103 ani de la Marea Unire a Românilor, Primăria și Consiliul Local Ștei, în colaborare cu unitățile școlare, a marcat acest eveniment prin câteva activități culturale, evident cu respectarea restricțiilor sanitare în vigoare.
La finalul săptămânii trecute, mai precis vineri, 26 noiembrie, în curtea bisericii din centrul orașului, autoritățile locale, reprezentate de ing. Iulian Balaj și ec. Marius Cioară, primarul și viceprimarul orașului Ștei, împreună cu câțiva consilieri locali, au depus o coroană de flori la monumentul veteranilor de război, în semn de recunoștință pentru jertfa acestora de a elibera glia strămoșească.
La Mulți Ani, România! La Mulți Ani, LT „Unirea” Ștei!
Elevii Liceului Tehnologic „Unirea” Ștei au pregătit și prezentat un montaj literar artistic, cordonat de prof. Viorica Mone, coordonator programe și proiecte educative, dar și un concurs de istorie, coordonat de prof. Darius Codău, iar prezentatori au fost elevii din clasa a XII-a Lorena Sabău și Rareș Zbârcea. În cadrul montajului literar artistic s-au remarcat elevii Andreea Smith Ciolan, Florina Suciu, Adelina Tulvan, Iasmina Morar, David Micula, Robert Panda, Luisa Avram, Maria Miruna Popa, Lidia Filip, Giulian Mariș, Alina Bileac, Andreea Pantea, Ștefania Culda, dar și taraful liceului, care au recitat poezii cu tematică istorică, precum și cântece patriotice. În cadrul concursului de istorie s-au înscris cinci echipaje – Daniel Pantea și Mădălina Negrea (clasa a IX-A), Maria Jurca și Cristina Căilean (IX-B), George Scrofan și Alberta Fărcuța (X-A), Gabriel Bogdan și Roxana Hebriștean (X-C), Andreea Avram și Larisa Cuc (XI-A) – clasate la final în această ordine. De remarcat este faptul că în urma primelor zece întrebări, pe teme istorice, evident, primele două echipaje au fost la egalitate, urmând încă o serie de opt întrebări de baraj pentru a se putea stabili echipa câștigătoare, fapt ce denotă buna pregătire a elevilor „uniriști”. Astfel, juriul, compus din prof. ing. Adrian Gruie, președinte, și profesorii Dorina Făt și Darius Codău, membri, a felicitat toți concurenții, în timp ce festivitatea de premiere, unde au fost înmânate cărți, a fost oficiată de prof. ing. Adrian Gruie și prof. Cristian Vieriu, director, respectiv director adjunct a LT „Unirea” Ștei.
Școala Gimnazială „Miron Pompiliu”
Și de această dată, ca în fiecare an, de altfel, elevii Școlii Gimnaziale „Miron Pompiliu” Ștei, a cărei conducere este compusă din profesorii Emanuel Coroiu și Romulus Fășie, director, respectiv director adjunct, au fost implicați, pe perioada săptămânii trecute, în mai multe activități cultural-artistice dedicate zilei de 1 Decembrie 1918, iar vineri, în sala CDI, a avut loc un spectacol prezentat de prof. bibliotecar Ileana Tomescu. În acest spectacol, pregătit de profesorii Maria Petruse, Angelica Miara, Felicia Țoța, Romulus Fășie, s-au remarcat elevii Ștefan David Matei, Andrei Tulbure, Andreea Toth, precum și elevii clasei pregătitoare A. În ambele instituții de învățământ cele două evenimente au debutat prin intonarea Imnului Național, fiind încheiate cu cântecul „Hai să-ntindem hora mare”.
La Liceul Avram Iancu, nu s-a organizat nimic de Ziua Națională a României? Rușinos!