Forfotă mare, ieri, pe străzile urbei de la poalele Munților Apuseni datorată celor 1.986 de elevi care au luat cu asalt cele patru instituții de învățământ din oraș în vederea începerii noului an școlar.

Prima zi a acestei săptămâni, chiar dacă a fost una cu cifra 13, a fost foarte așteptată de către toți elevii, care, cu multă nerăbdare, au luat drumul școlilor după o vacanță binemeritată. Spre cinstea lor, toți cei care se ocupă de destinele actului educațional în orașul Ștei au depus toate eforturile pentru ca sunetul primului clopoțel să îi găsească pregătiți din toate punctele de vedere, iar programul școlar să se desfășoare conform planificării. Startul deschiderii anului școlar 2021-2022 a fost dat la Grădinița cu Program Normal și Prelungit unde, conform afirmației prof. Sorina Ioana Rengle, directoarea instituției de învățământ, își vor desfășura activitatea 156 de preșcolari, repartizați în 8 grupe, de educația lor ocupându-se 14 educatoare, un cadru didactic auxiliar și 7 nedidactic.

Școala Gimnazială „Miron Pompiliu”

Dacă anul trecut, din cauza situației pandemice la nivel mondial, curtea Școlii Gimnaziale „Miron Pompiliu” a fost foarte slab populată la ceremonia de deschidere, acum prezența a fost una un pic mai mare. Aici vor învăța 603 elevi, mai mulți decât anul trecut, repartizați în 26 de clase, de care se vor ocupa 46 de cadre didactice. „Cred că sunt în asentimentul dumneavoastră dacă voi spune că toți cei prezenți aici suntem cuprinși de o puternică emoție. Sunt emoțiile sincere de a reuși să-i ajutăm pe acești copii într-un sistem de educație plin de schimbări și nu lipsit de probleme. Trebuie ca noi toți, elevi, părinți, profesori, să ne implicăm în mod activ pentru dezvoltarea școlii. De aceea îmi doresc ca, în următoarele zile, emoțiile de care vorbeam să fie treptat înclocuite de dorința de implicare și colaborare bazată pe încredere. Școala noastră este locul în care elevii trebuie să se simtă ca acasă, având cadrul ambiental adecvat pentru formarea și dezvoltarea calităților și aptitudinilor”, a afirmat, printre altele, prof. Emanuel Coroiu, directorul Școlii Gimnaziale „Miron Pompiliu”.

Colegiul Național „Avram Iancu”

„Pentru fiecare dintre noi acum este un moment de sărbătoare, este începutul unui nou an școlar, spre care privim cu optimism. Dorim să credem că ne aflăm la capătul unui parcurs anevoios care a determinat regândirea profundă a procesului de învățământ. Este firesc să se desfășoare orele cu prezența fizică a copiilor și a elevilor în grupe și clase, iar pentru acest lucru trebuie să ne implicăm cu toții. Avem resursele necesare pentru a face față schimbării, pentru a privi încrezători în viitor. Stimați colegi, IȘJ Bihor vă mulțumește pentru profesionalismul cu care ați gestionat provocările survenite în ultima perioadă în sistemul educațional și pentru modul exemplar în care ați colaborat cu toți factorii implicați în procesul instructiv-educativ”, a punctat, printre altele, prof. Cristian Andru, directorul CN „Avram Iancu”. În acest an aici vor învăța 482 de elevi, pregătiți de 35 de profesori, iar în cadrul CSȘ „Avram Iancu” vor activa 102 sportivi în 6 grupe, sub comnda a doi profesori.

Liceul Tehnologic „Unirea”

Liceul șteian, un adevărat laborator de specialiști pentru piața muncii, va pregăti și califica în diverse meserii 643 de elevi, repartizați în 25 de clase, iar de pregătirea lor se vor ocupa 39 de cadre didactice. „Ne aflăm în faţa unui moment deosebit. Este un moment încărcat de emoţii profunde, atât pentru bobocii noştri, cât şi pentru ceilalţi elevi şi totodată pentru cadrele didactice din şcoală, dar si pentru părinți. Chiar dacă anul școlar debutează într-un context epidemiologic care aduce cu sine multe întrebări, incertitudini, am convingerea că procesul educațional va fi unul echilibrat și stabil, indiferent de scenariul abordat. Printr-o strânsă colaborare cu autoritățile locale și județene s-au creat cele mai bune condiții în instituția noastră. Dragi părinţi, copiii dumneavoastră au profesori bine pregătiţi, baza materială este modernă si oferă un spaţiu educativ sigur în care copiii se pot dezvolta. Aici le oferim un mediu prietenos, promovând aceleaşi valori ca şi în anii precedenţi: binele, adevărul, speranţa, munca, încrederea, responsabilitatea, seriozitatea, punctualitatea, toleranţa, spiritul de echipă, aprecierea muncii celorlalţi, competitivitatea”, au fost câteva dintre cuvintele rostite de prof. ing. Adrian Gruie, directorul LT „Unirea”.

La toate unitățile de învățământ, normele de igienă au fost respectate întocmai, iar masca a fost purtată de către toți cei prezenți la aceste festivități. Autoritatea locală a fost reprezentată de ing. Iulian Balaj, primarul orașului Ștei, care, în scurtele sale alocuțiuni, a asigurat instituțiile de învățământ din oraș de tot sprijinul acordat de Primăria și a Consiliul Local Ștei, în vederea bunei desfășurări a actului educațional. De altfel, toți cei patru directori au accentuat, în cuvântul lor de deschidere, buna colaborare cu autoritățile locale, care le acordă un sprijin consistent pe toată durata anului școlar. Au fost prezenți la festivități și polițiștii Delia Indrei, Cătălin Man, Călin Petruse, Mădălin Avram, care au reprezentat Poliția orașului Ștei. La începutul fiecărei festivități a fost intonat Imnul Național și cel al Uniunii Europene și a fost citit mesajul din partea IȘJ Bihor.