Mii de pelerini și-au îndreptat pașii duminică, 7 aprilie, către Mănăstirea Izbuc, bucurându-se de un program duhovnicesc inedit, cu o tradiție de 15 ani, unde au luat parte la slujbele sfinte și sfințitoare, Taina Sfântului Maslu și concertul Lumină din Lumină.

Programul duhovnicesc al duminicii Sfintei Cruci a debutat dimineaţă, la ora 07.00, cu rânduiala Ceasurilor, Acatistul Domnului nostru Iisus Hristos, Sfânta și dumnezeiasca Liturghie, urmate de Taina Sfântului Maslu, mai multe rugăciuni pentru diferite trebuințe, săvârșite într-un sobor de peste 20 de slujitori: ieromonahi, preoți și ierodiaconi sub protia Arhimandritului Mihail Tărău, starețul Mănăstirii Izbuc și Exarhul mănăstirilor din Eparhia Oradiei.

Taina Sfântului Maslu la Mănăstirea Izbuc se săvârșește de 15 ani în fiecare primă duminică a fiecărei luni la care ia parte mulțime de credincioși veniți din toate colțurile țării, dar și de peste hotare.

Anul acesta, după sfintele slujbe, la ora 12.00, a avut loc frumosul recital de pricesne și cântări bizantine „Lumină din Lumină”. Au interpretat Maria Coman, solistă de renume mondial, venită de la București cu o parte din Grupul psaltic Tronos al Patriarhiei Române, Antonela Ferche Buțiu, interpretă de muzică populară din Bihor și profesoară de canto-muzică populară la Școala de Arte Francisc Hubic din Oradea, Iuliana Tătar, interpretă de muzică populară și fiică duhovnicească a Mănăstirii Izbuc, și Elena Buda, fiică de preot din satul Tulca, vlăstar al muzicii populare bihorene.

La sfârșitul programului, Preacuviosul Părinte Stareț, Arhim. Mihail Tărău, a ținut un frumos și cald cuvânt de învățătură în care a arătat importanța „Duminicii Sfintei și de viață făcătoarei Cruci a Domnului, sărbătoare așezată în inima sfântului și marelui post, așa cum obștea Mănăstirii Izbuc și cum dumneavoastră, astăzi, iubiții noștri, ne-am așezat în inima codrului, unde șade Maica Domnului, blândă și iubitoare, lângă Crucea Fiului ei iubit”.

În același cuvânt, părintele stareț și-a arătat mulțumirea față de toți cei prezenți: „După cum bine ați putut auzi, astăzi, la Mănăstirea Izbuc n-a fost o zi ca oricare alta, ci am avut binecuvântarea, bucuria și onoarea de a-i avea în mijlocul nostru pe acești rafinați interpreți de muzică sacră, fie populară, fie de tradiție bizantină, psaltică, care ne-au înălțat cu sufletul dincolo de tăria Cerului, oferind și mai mult sens postului nostru și făcându-ne să ne adâncim simțirea lui Dumnezeu în viețile noastre! Și pe această cale vreau să le mulțumesc în parte tuturor celor care ne-au cântat atât de frumos (...), reprezentanților Consiliului Județean Bihor, care au avut inițiativa și dorința realizării acestui frumos concert la Mănăstirea Izbuc, care face parte din admirabilul proiect județean Lumină din Lumină, aflat la a doua ediție, din care vor mai face parte încă 40 de concerte și momente muzicale sacre susținute pe întreg cuprinsul Episcopiei Ortodoxe Române a Oradiei. Alese mulțumiri se cuvine să aducem Preasfințitului Părinte Sofronie, episcopul Oradiei, Părintele nostru duhovnicesc, care a binecuvântat această întreagă lucrare și ne-a fost mereu alături cu toate cele necesare unei bune rânduieli bisericești. Mulțumiri calde Centrului de Cultură al Județului Bihor, care s-a îngrijit de buna reușită a momentelor artistice (...). Așadar, iubiți credincioși și credincioase, tuturor vă mulțumim pentru bucuria de a fi împreună în sfântă rugăciune.”

Concertul Cultural Lumină din Lumină de la Mănăstirea Izbuc a fost organizat de Consiliul Județean Bihor, Centrul de Cultură al Județului Bihor, Episcopia Ortodoxă Română a Oradiei, în parteneriat cu Asociația Țara de Piatră și Mănăstirea Izbuc.

La acest eveniment de suflet au luat parte reprezentanți ai autorităților de stat județene și locale, obștea Sfintei Mănăstiri și peste şase mii de pelerini care au fost binecuvântați de harul dumnezeiesc prin Sfintele Rugăciuni, primind fiecare o iconiță cu Sfânta Cruce și câte un pachet cu merinde pentru trup.

Mănăstirea Izbuc este cel mai vechi așezământ monahal din Bihor, dar și cel mai important loc de pelerinaj și turism din această parte a țării.

M.A.