În perioada 19-25 mai, a avut loc o tabără de creaţie în localitatea de pe Valea Crişului Repede. Picturile şi fotografiile realizate au fost expuse în cadrul unei expoziţii - „Vadu Crişului în picturi şi fotografii” - la Incubatorul de afaceri pe turism din Vadu Crişului, în cadrul manifestărilor Târgului de la Vama Sării. Din 12 iunie, până în 30 iunie, expoziţia s-a mutat la Hajduszoboszló, în Ungaria.

Colaborarea dintre oraşul Hajduszoboszló şi Vadu Crisului datează de aproximativ şapte ani. A început cu depunerea unui proiect transfrontalier, în urma căruia, la Vadu Crişului, în locul primăriei vechi, s-a înălţat un Incubator de afaceri pe turism, iar în oraşul din Ungaria, lângă intrarea în ştrand, un centru de informaţii turistice. Legătura este vie şi astăzi, când se aşteaptă răspunsul pentru un proiect comun depus de către cele două localităţi şi Muzeul Ţării Crişurilor din Oradea în cadrul Programului RO-HU.

În perioada 19-25 mai, s-a desfăşurat o tabără de creaţie cu participare internaţională la Vadu Crişului. Au fost prezenţi, pe lângă pictorii locali - Pascar Teodor, Ferchezeu Vasile - din Vadu Crisului, pictori foarte bine cotaţi din Ungaria ca Bán Tibor, Bimbó Tamás, Barnóczky György, Valik Zagyva Sándor, artişti îndrăgostiţi de Hortobagy şi de pusta maghiară şi care, timp de o săptămână, au imortalizat pe pânză frumuseţile localităţii Vadu Crisului şi a defileului Crişului Repede. Lor li s-a adăugat fotografa Brigitta Magyari. Picturile şi fotografiile realizate în cadrul taberei de creaţie au fost expuse cu ocazia Târgului de la Vama Sării, în Incubatorul de afaceri. În data de 12 iunie, expoziţia din Vadu Crişului a fost mutată la Hajduszoboszló. La deschiderea evenimentului din Ungaria, după un program cultural oferit de formaţia Centrului Cultural  Kovács Máté, cei prezenţi au fost salutaţi de către Berényiné Szilaj Ilona, directoarea instituţiei, şi de către dr. Sóvágó László, primarul orasului Hajduszoboszló. „Avem o colaborare foarte bună atât cu oraşul înfrăţit Târnăveni, cât şi cu prietenii noştri din Vadu Crişului. Cu cei din urmă, pe lângă colaborarea culturală, s-au legat şi prietenii între familii din cele două comunităţi şi am reuşit să aducem bani localităţilor din fonduri europene, având un proiect transfrontalier realizat şi încă unul depus, în curs de evaluare. Hajduszoboszló trăieşte din turism, iar 30% dintre turiştii noştri sunt din România. Este important pentru noi să avem legături bune şi încercăm să le oferim servicii de calitate şi programe culturale celor veniţi din ţara vecină, astfel încât să revină în oraşul nostru”, a menţionat Sóvágó László. Primarul comunei Vadu Crişului, Dorel Cosma, a evidenţiat importanţa acestor legături de peste hotare, în urma cărora o regiune de pustă, ca Hajduszoboszló, şi o regiune de deal, ca Vadu Crişului, să colaboreze în beneficiul ambelor comunităţi. „A trebuit să vin în Hajduszoboszló ca să mă cunosc cu Sorin Megheşan, primarul oraşului Târnăveni, sau cu corespondenţii televiziunilor din România, care sunt şi astăzi aici, la eveniment”, a încheiat Cosma. Vernisajul expoziţiei s-a încheiat cu un dineu.

Ioan HAŞAŞ