Dupa inaugurarea Centrului de meșteșuguri tradiționale Moș Crăciun a adus finalizarea a încă unui obiectiv important în viața locuitorilor din comuna Vadu Crișului: punctul de colectare prin aport voluntar.

 

„Întrucât lumea a fost creată din dragostea lui Dumnezeu pentru oameni, iar omul a fost numit stăpân peste tot pământul (Facerea 1:28), ne revine responsabilitatea pentru întreaga natură, care trebuie mereu cultivată ca dar al lui Dumnezeu, pentru noi și pentru generațiile viitoare”, a spus Patriarhul Daniel. Poate asemenea gânduri au condus ca un buget de peste 500 milioane euro este prevăzut prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) pentru ca România să construiască 600 de centre, de colectare prin aport voluntar – pe scurt, CAV-uri. Dintre acestea, minimum 250 trebuie să fie gata în următorul an, până în septembrie 2024. Acestea vor fi locuri unde ar urma să fie colectate deşeurile care nu pot fi colectate în sistem „door-to-door”, adică direct de la cetăţean, şi fluxurile speciale de deşeuri.

Platforma de la Vadu Crișului face parte din rețeaua de 32 de centre de colectare a deșeurilor prin aport voluntar care vor funcționa în județul Bihor, un proiect realizat de Consiliul Județean Bihor și Asociația de Dezvoltare Intercomunitară (A.D.I.) Ecolect Group, în parteneriat cu primăriile locale.

Lângă stația de epurare a comunei Vadu Crișului, în zona numită Sziget în cursul săptămânii trecute s-au finalizat și au fost recepționată platforma de colectare selectivă a deșeurilor provenite din gospodării particulare, în containere speciale. Deșeurile vor fi aduse sortate și se vor depune pe categorii în containere etanșe, care se va ridica periodic de către operatorul de salubritate licențiată și care administrează platforma, în baza unui contract. Obiectivul specific al acestei investiții este dezvoltarea unui management al deșeurilor eficient, prin suplimentarea capacităților de colectare separată, pregătirea pentru reutilizarea și valorificarea deșeurilor în vederea continuării procesului de conformare cu prevederile directivelor specifice și ale tranziției la economia circulară. Construirea punctului de colectare din Vadu Crișului a fost executată de către firma SC Dumexim SRL și este compusă dintr-o platformă betonată și asfaltată parțial, pe care sunt amplasate 12 containere pentru colectare deșeuri, circulații auto asfaltate pentru acces auto pentru persoane fizice cât și pentru acces camion de transport containere. Punctul de colectare mai este dotat cu două containere prefabricate destinate punctului de pază și supraveghere, punct adiministrativ, grup sanitar și un container prefabricat cu destinația de magazine, legate la rețeaua de apă și de canalizare a comunei.

Tipuri de deșeuri care pot fi preluate de la cetățeni: anvelope, mobilă, plastic, hârtie, carton, textile, sticlă, metal, deșeuri din construcții, deșeuri de grădină, deșeuri electrice și electronice, ulei vegetal uzat, bidoane insecticide, cutii de la vopsele, neoane și baterii de dimensiuni mici.

I.H.