După doi ani de pauză cauzată de pandemie, la sfârşitul săptămânii trecute a avut loc a 52-a ediţie a Târgului de la Vama Sării. Nu a lipsit sosirea plutei în zona podului nou, la intrare în defileu.

Vămuirea plutei cu sare s-a efectuat sâmbătă, 25 iunie, la ora 17.30, la podul de intrare în defileu, apoi, pe scena montată pe terenul de fotbal, primarul comunei Vadu Crişului, Dorel Cosma, a deschis evenimentul. De la ora 18.30, pe scenă au urcat formaţiile artistice din comuna Vadu Crişului. Programul a continuat cu spectacolul oferit de către Ionică Moroşanu şi Ducu Bertzi şi s-a terminat cu o discotecă în aer liber. Seara, invitaţii din Ungaria s-au întâlnit la o masă comună cu consilierii locali din Vadu Crişului şi cu familiile gazde. La eveniment, cei prezenţi au fost salutaţi de primarul Dorel Cosma şi de către conducătorii delegaţiilor din localităţile înfrăţite.

Pe o vreme splendidă, ziua de duminică, 26 iunie, a debutat, la ora 9.00, cu demararea concursului „Cea mai gustoasă mâncare”, la care s-au înscris patru echipe.   

După defilarea formaţiilor artistice, din centru până la terenul de fotbal, la ora 12.30 a avut loc deschiderea oficială a târgului. Au onorat evenimentul Ilie Bolojan, preşedintele Consiliului Judeţean Bihor, Mitică Lazăr, primarul comunei Aușeu, Vasile Cociuba, primarul comunei Vârciorog, Ancuţa Şchiop, directoarea Bibliotecii Judeţene „Gheorghe Şincai”, precum și reprezentanţi ai comunelor înfrățite din Ungaria: Nagy János, primar al comunei Felsőpakony, Rostas Péter, viceprimar al comunei Székkutas şi Levai Eniko, directorul executiv al Managmentului Destinaţiei Turistice din Hajduszoboszlo. Vorbitorii au felicitat edilii comunei și pe locuitorii săi pentru organizarea evenimentului, dorindu-le distracție plăcută. Semnalul de start al festivalului a fost dat de lansarea celor 52 de porumbei voiajori, simbolizand ediţia a 52-a a Târgului de la Vama Sării. A urmat apoi programul concurs-festival Târgul de la Vama Sării, cu participarea formaţiilor artistice de pe Valea Crişului Repede, în organizarea Centrului Cultural al judeţului Bihor. Au participat formaţiile: Ansamblul Slovac Polanca din Aleşd, Floarea Borodului din Borod, Ansamblul Pacsirta din Tilegd, Codrenii Bihorului din Roşia, Dor Şuncuian din Şuncuiuş, Floarea Barcăului din Marghita, Datina din Aleşd şi Moşut din Vadu Crişului. Prezentatoare a fost Violeta Gherman.

La ora 16.00, după o lungă și dificilă deliberare, juriul a stabilit premiile pentru echipele participante la concursul de gătit. Premiul I a fost decernat echipei din Szekkutas (Ungaria), premiul II echipei Loyali (Aleșd), locul III - USR Vadu Crişului. A mai fost acordat un premiu special echipei din Vadu Crișului. 

După o prezentare de karate, de la ora 19.00, pe scenă au urcat, pe rând, interpreţi consacraţi: Tamas Gabor, Otilia Haragos Seghedi, Fraţii Jderi şi Proconsul. Cum era de aşteptat, a venit şi ploaia, care, de-a lungul anilor, a devenit o obişnuinţă în ziua târgului. Evenimentul s-a încheiat cu foc de artificii. 

Pe perioada Târgului, a funcţionat un atelier interactiv de tir cu arcul şi un parc de distracţii.

I. H.