Ediția a XVII-a (ed. I) a Zilelor oraşului Aleşd se poate caracteriza ca un nou început, atât ca organizare și structură, cât mai ales prin manifestările de calitate care s-au desfășurat. A fost o adevărată sărbătoare a comunității, care a fost onorată și de prezența unor delegații din Slovacia, Ungaria și Republica Moldova.

 

Oaspeții au fost primiți la Primăria orașului, unde au fost prezentate localitățile pe care le-au reprezentat și s-au făcut propuneri de vizite reciproce, precum și alcătuirea unor parteneriate în proiecte comune europene. La ora 10.00, în fața Primăriei a sosit o trupă de majorete acompaniate de muzică de fanfară, care au dat startul „Zilelor sportului aleșdean”, In memoriam Cătălin Mănoiu. După ce Ioan Todoca, primarul orașului, a declarat deschise Zilele orașului Aleșd, majoretele au străbătut orașul până la stadion, unde au început competițiile sportive: finalele la fotbal, atletism, biciclete, karate, tenis cu piciorul, iar la Colegiul Tehnic „Alexandru Roman” s-au desfășurat întrecerile la tenis de masă, table, șah. Pe lângă premiile acordate, diplome, cupe, medalii, competitorii au primit tricouri cu emblema „In memoriam Cătălin Mănoiu”, iar pe spate, „Zilele sportului aleșdean”. Pe tot parcursul manifestărilor, cele 1.000 de tricouri purtate de participanți au dat o notă specială, marcând omagiul celui comemorat. Un gest de cinstire și respect pentru un mare OM și sportiv. Competițiile sportive desfășurate au demonstrat apetitul și potențialul sportiv al tinerilor din Aleșd și nu numai, precum și dorința pentru permanentizarea practicării acestor sporturi și organizarea periodică a unor competiții, cu diferite ocazii. Merită felicitări Ciprian Fogarași, președintele Asociației Sportive Crișul Aleșd, și Stelian Dem, din partea Primăriei, care, împreună cu colectivul de voluntari, au reușit să organizeze desfășurarea în bune condiții a tuturor competițiilor sportive. Este vorba despre profesorii: Moisin Sebastian, Judea Marius, Nosz Levente, Koșa Adrian, Suciu Nicolae, Pavel Călin, precum și Avram Florin, Negrean Teodor și Tunduc Nelu.

 

Cel mai bun gulaş

În dimineața zilei de duminică, 20 august, s-au organizat ateliere de tras cu arcul pentru toți doritorii, jocuri cercetășești, coordonate de organizația Oradea a „Cercetașilor României”, după care a început competiția de karate.

Tot duminică, la ora 10.00, s-a dat startul la concursul de gulaș pe echipe. S-au prezentat la start 16 echipe, reprezentând instituții, organizații sau grupuri de prieteni. Ingredientele pentru toți competitorii au fost oferite gratuit de „Selgros” Oradea. Diferența dintre calitatea preparatelor culinare a fost dată însă de măiestria bucătarilor și ingredientele suplimentare secrete folosite. Juriul întrecerii a fost alcătuit din: Răcuciu Nicolae, din partea Primăriei, Marius Musteață, director Selgros, și tânărul Rad Claudiu, specialist în arta culinară. Datorită calității tuturor preparatelor, juriul a întâmpinat greutăți în departajare și stabilirea câștigătorilor. Însă, cum la concursuri trebuie să fie declarați și premianți, juriul s-a oprit la cei mai buni dintre cei buni. Premiul I a revenit echipei RDS-RCS, premiul II - Echipei Colegiului Tehnic „Alexandru Roman”, iar premiul III - Salubri SA. Premierea a fost oficiată de Ioan Todoca, primarul orașului, și Marius Mustățea, director Selgros. Apoi ceaunele cu gustoasele preparate au fost repede golite, îndestulându-i gratuit pe toți norocoșii. Începând cu ora 16.00, pe scena destinată activităților artistice, au evoluat atât formații folclorice și interpreți individuali, cât și formații muzicale de succes, „Noaptea Târziu” și „Iris”, Nicoleta și Marius Ştef, Ina Rus, Alexandra Pelbat, cât și Ansamblurile folclorice „Mlădițe aleșdene”, „Datina”, „Palisada”. Pe tot parcursul manifestărilor au fost prezente delegațiile străine sosite la Aleșd, precum și parlamentari. Am lăsat la urmă echipa care a dus greul organizării acestor manifestări, cei pe umerii cărora a apăsat responsabilitatea organizării și desfășurării tuturor activităților. Merită felicitări „Centrul de turism” ajutați de întregul personal al Primăriei, care au dus la bun sfârșit adevărata sărbătoare a comunității și tinereții aleșdene. Nu în ultimul rand, merită felicitări Ioan Todoca, primarul orașului, pentru ideea novatoare a acestui nou format de sărbătoare, precum și a modului de coordonare a evenimentului. „Capacul” peste toate „ingredientele” ce au totalizat manifestările ediției a XVII-a a Zilelor orașului Aleșd a fost mult așteptatul și spectaculosul foc de artificii urmărit de mii de oameni care se aflau pe stadion, dar și din afara lui.

     

Iată câștigătorii, pe discipline:

CICLISM - B 36-50 ani, Iacob Claudiu, Biriny Zoltan, Cazan Aurel; B +50 ani, Popa Teodor, Toros Vig Andrei Groza Romulus; B 25-35 ani, Mihalcea Nicolae, Iacob Adrian, Sereș Robert; B 16 - 24 ani, Rășitariu Alex, Merț Sebastian, Copăcianu Sergiu; B 12 - 15 ani, Leonescu Bogdan, Cazan Andrei Nagy Paul; F 36- 50, Lencar Ioana.

ATLETISM: B sub 10 ani: Igna Daniel, Șefancik Ștefan, Luca Vlad; F sub 10 ani, Gustavici Gabriela, Gaidoș Alesia, Bonta Melisa; B 11-13 ani, Murguli Răzvan, Alhaj Ramy; F, 11-13 ani, Irimiță Bianca, Moraru Iasmina, Lașak Natalia; B 14-17 ani; B 14-17: Ene Adrian, Fogarași Bogdan; F. 14-17 Bonta Cătălina; B. 18-29: Ciuclea Darius; B. 30-50: Boncaș Mihai, Simea Marin, Leonescu Cristian; F 30-50 ani, Fogarași Anca, Alhaj Florica, Leonescu Daciana;

FOTBAL JUNIORI: extreme Boys, Juniori Tinăud, Crișul Aleșd;

FOTBAL SENIORI: Obor, Săgeata, Ocol Silvic;

TENIS CU PICIORUL: Banc, Biriș, Negrean; ȘAH: Biriny Zoltan, Boroș Alexandru, Hojda Vasile;

TABLE: Ciuclea Dumitru, Ardelean Florin, Ciumpe Liviu;

CRUCE: Hojda Vasilke, Suciu Nicolae, Lașak Ioan.

În partea doua a zilei de sâmbătă a început programul cultural-artistic în cadrul căruia au evoluat: Grupul vocal „Traian Moșoiu, Metaphoric, Teatru, Alexadra Pelbat, Poleanca, Mădălina Ile, Ansamblul folcloric „Aușana”.

 

Primarul oraşului Aleşd, Ioan Todoca - La un an de mandat

Se obișnuiește ca aleșii cetățenilor, cei care se respectă, să raporteze celor pe care îi reprezintă, după o anumită perioadă, preocupările și realizările  care fac obiectul funcției pe care o exercită. Primarul are obligația morală să informeze obștea, despre toate împlinirile realizate, cuprinse în programul cu care s-a prezentat în campania electorală.

Ioan Todoca, primarul orașului Aleșd, și-a început mandatul cu o transparență totală, informând prin presă toate demersurile întreprinse, piedicile pe care a trebuit să le depășească, datorită imobilismului unor funcționari ajunși în funcții de conducere, pe criterii politice, incompetenți și de rea credință. Un exemplu grăitor îl reprezintă „blestemata” centură ocolitoare a orașului Aleșd, care reprezintă un caz specific politicii guvernanților, care stabilește prioritățile naționale după bunul lor plac și criterii politice. Astfel că dosarul centurii a fost când scos pentru derularea începerii lucrărilor, când ascuns în sertarele ministerului de resort. Episodul cel mai de „râsul-plânsul” s-a derulat în toamna trecută, când, după încheierea licitației pentru începerea lucrărilor, urmând doar semnarea contractului, ministrul transporturilor de atunci a sosit la Aleșd pentru a da „undă” verde acestui deziderat de mare importanță pentru decongestionarea transportului rutier pe artera europeană E 60. Spre stupefacția tuturor celor prezenți, ministrul a anunțat amânarea din nou a începerii lucrărilor, din cauza câștigătorului licitației, care s-a dovedit a fi în insolvență. În această situație procedurile de licitație trebuie reluate. Între timp s-a schimbat ministrul, că asta este moda la noi, s-au schimbat prioritățile, iar problema centurii a rămas în aer. Și totuși, prin multe insistențe, „ciocănind” pe la multe uși ale ministerelor, Ioan Todoca a reușit să reintroducă centura în Masterplanul de transport.

Telenovela cu centura are corespondență și la alte obiective de mare interes pentru orașul Aleșd. Amintim doar alimentarea cu gaz a orașului, care deși se află doar la 12 km de Aleșd, nu poate fi rezolvată din motive independente de voința primarului sau a Consiliului local. În aceeași categorie, plasăm și reabilitarea Casei de Cultură, care  așteaptă de câtva timp procedurile de licitație pentru diriginte de șantier. Din acest amalgam de nereușite, putem să evidențiem, la capitolul realizări deosebite, finalizarea semaforizării orașului, care a constituit ani de zile o mare problemă atât pentru locuitorii orașului, cât mai ales pentru traficul intern și internațional.

 

Proiecte bifate sau în curs de realizare

Din raportul în 52 de puncte prezentat la un an de mandat, amintim introducerea Centurii Aleșd în Masterplanul de transport; reabilitarea Casei de cultură, în curs de semnare a contractului de execuție; ridicări topografice şi studiu geotehnic pentru introducerea gazului în Aleșd; înființarea unei Asociații de dezvoltare intercomunitară pentru gestionarea introducerii gazului; începerea demersurilor pentru inițierea unui parc industrial; montare semafoarelor; introducere WI-FI gratuit în cinci locații din oraș; reabilitare și dotare parc, „Constantin Șerban” şi parc în spatele blocurilor „R„ și str. „Nucului”; reabilitare gard împrejmuire parc central; refacere covor asfaltic reabilitare sistem apă canal în zona de nord a orașului; două trotuare la ieșire spre Oradea, pe ambele părți; finalizat lucrări de apă-canal în cartierul Obor;

alee pietonală în zona centrală a orașului; proiect de dotare a Spitalului orășenesc cu un computer tomograf; s-au depus și câștigat 10 proiecte în cadrul PNDL privind: reabilitări: creșe, grădinițe, școli, în Aleșd și satele componente; câștigarea proiectului privind extindere și modernizare rețelelor de apă în Aleșd; câștigarea proiectului  în cadrul POR 2014-2020 Creșterea Calității Vieții Urbane - Amenajare parc „Arena Sportivă”; depunerea proiectului „Reabilitarea Cetății „Piatra Șoimului”, în curs de evaluare; depunerea proiectului „Europa pentru cetățeni”; depunere proiect „Dezvoltarea capacității integrate de răspuns la situații de urgență transfrontaliere, în curs de evaluare; proiect „Îmbunătățirea Parametrilor Tehnici și Funcționali ai secției de Pneumologie; asfaltat strada de acces paralel „Bona Vila”; achiziționarea terenuri pentru E60 - str. Nucului pentru deschidere „mini centură”, pentru ieșire spre Oradea și pentru amenajarea unor parcări; stabilirea Zilelor orașului Aleșd; demersuri pentru preluarea fostei Bănci Agricole; finalizarea lucrărilor „Corp nou la Primărie”; materializat Proiect de burse pentru elevii meritoși; realizare trotuare pe str. Eminescu și Crișan;întâlniri între partea română și maghiară pentru depunerea a trei proiecte în programul RO-HU pentru îmbunătățirea dotării primăriei, spitalului și a altor instituții; proiect de extindere a sălii de sport de la Arena Sportivă, în curs de realizare; reabilitarea străzilor Nucului, Plopilor, Arenei Sportive, în curs de realizare; proiect de realizare a unui sistem de supraveghere video în Aleșd și satele aparținătoare; proiect de extindere și modernizare sistem apă și canal Pădurea Neagră, în curs de finalizare; construcție toaletă publică în Aleșd.