Inițiativa autorităților locale, reprezentate de ing. Iulian Balaj și ec. Marius Cioară, primarul, respectiv viceprimarul orașului Ștei, de a organiza evenimentele, prilejuite de  Ziua Internațională a Copilului, pe strada Unirii a fost foarte inspirată, pentru că toți cei prezenți au trăit clipe de neuitat, de adevărată sărbătoare.

 

Indiscutabil, strada Unirii este o adevărată bijuterie datorită transformărilor radicale făcute în cadrul proiectului „Realizarea de piste pentru biciclete, spații pietonale în orașul Ștei”, având ca finanțare Programul Operațional Regional (POR), axa 5.2, în valoare de 12.086.803 lei, cu extindere ce cuprinde 9 străzi, care va fi, cu siguranță, terminat cu mult mai devreme decât termenul de execuție, deoarece constructorul a dat dovadă de mult profesionalism, dar și seriozitate. De altfel, urbea de la poalele Munților Apuseni este un adevărat șantier datorită multor proiecte în derulare, printre care „Zona de recreere (centru multifuncțional recreativ) ștrand” (POR 13.1), în valoare de 7.222.658,56 lei, contribuția orașului fiind de 2%, un proiect promis, dar și în curs de realizare, unde lucrările au un ritm deosebit. Locația unde s-a desfășurat evenimentele organizate într-o zi aparte din viața copiiilor, a fost invadată de numeroși participanți, ei fiind așteptați atât de autoritățile locale, cât și de consilierul județean, Dorin Boca, care a reprezentat Consiliul Județean Bihor, dar și de părinți, bunici, rude și prieteni, care au dorit să fie alături de cei mici pentru a le împărtăși bucuria unei zile de neuitat. Ziua Internațională a Copilului a debutat la Ștei la ora 10.00, cu un cros pentru toate vârstele, urmat de un concurs de biciclete pentru copii, structurat pe șase categorii de vârstă. Toți concurenții au fost premiați cu pachete consistente, în timp ce primii trei clasați au fost recompensați și cu diplome, iar primul loc a primit un cadou din partea cofetăriei „Le Dessert”, administrată de Ramon Morar, constând în produse de patiserie. Pe durata întregii zile organizatorii au pus la dispoziția concurenților, și nu numai, dulciuri și băuturi răcoritoare, în timp de George Micle și-a făcut simțită prezența cu tradiționala plăcintă cu brânză produsă la „Plăcintărina” și oferită cu multă dragoste celor prezenți, fiind, de altfel, mult apreciată. În cadrul acestei zile speciale a fost organizat, de Primăria și Consiliul Local Ștei, împreună cu Kangoo Club România, primul eveniment „Kangoo Jumps” la Ștei cu instructor autorizat - Kangoo Jumps România - Balogh Sidonia (Szidi), care s-a bucurat de o largă participare în care am remarcat pe „ghete zburătoare” curajoși de toate vârstele. A urmat un eveniment mult așteptat a celor care iubesc sportul „cu pedale”: a fost inaugurat circuitul tematic de cicloturism al bisericilor de lemn din zona orașului Ștei, care a cuprins traseul Ștei-Moțești-Valea de Jos-Rieni-Cucuceni-Ghighișeni-Hotărel, cu punct final platoul din fața Primăriei Ștei.

Sub Apuseni, așadar, putem afirma, fără teama de a greși, că a fost o zi specială pentru toate gusturile, dar și pentru toate…vârstele, datorită inițiativei autorităților locale care au organizat, ca de obicei, așa cum se cuvine, 1 Iunie, Ziua Internațională a Coplilului.