Ziua internațională a femeii din mediul rural - Sărbătoare la Diosig
Asociația Femeilor Ortodoxe Române din Episcopia Oradiei (AFOREO), împreună cu Parohia Ortodoxă „Mihai Viteazul” Diosig, le-au sărbătorit duminică, 15 octombrie, pe doamnele din mediul rural.
Încă de dimineață, doamnele AFOREO au fost prezente la biserică, unde, împreună cu sătenii, au asistat la Sfânta Liturghie, oficiată de părintele Ciprian Antal. După cuvântul de învățătură, preotul a vorbit despre femeia de la țară și a recitat o frumoasă poezie dedicată satului. Momentul a fost frumos completat cu o priceasnă, interpretată de prof. Ana Codrean, rapsod popular din Sânnicolau Român. În continuare, doamnele AFOREO au oferit bisericii din Diosig o icoană cu Maica Domnului. Activitatea s-a mutat, apoi, la restaurantul „La Furnica” din localitate, unde participanții au fost așteptați cu o frumoasă expoziție de produse tradiționale, care a cuprins țesături, ceramică, ouă încondeiate și alte obiecte din colecțiile localnicelor.
Invitații speciali ai evenimentului au fost: Mados Attila, primarul comunei Diosig, părintele Călin Cotrău, protopopul Marghitei, părintele Florin Negruțiu, inspector pentru Religie în cadrul Inspectoratului Școlar Județean Bihor, și părintele Sorin Nistor, secretar al Protopopiatului Marghita.
Evenimentul a debutat cu rugăciunea „Tatăl Nostru”, rostită de toți participanții, apoi, corul Bisericii „Mihai Viteazul” Diosig a cântat o frumoasă priceasnă.
În cuvântul său, primarul Mados Attila a mulțumit doamnelor ortodoxe, pentru că au ales să organizeze această zi la Diosig, și i-a felicitat pe localnici pentru modul impecabil în care s-au prezentat.
Părintele Călin Cotrău, în dubla sa calitate, de protopop și de reprezentat al Episcopiei Ortodoxe a Oradiei, le-a felicitat pe doamnele AFOREO, pentru toate activitățile pe care le desfășoară, exprimându-și, totodată, bucuria că există preocupare în organizarea unor asemenea evenimente dedicate femeii de la țară.
În continuare, educatoarea Alina Coita a făcut un scurt istoric al comunei Diosig și tot ea a prezentat spectacolul folcloric care a urmat.
În debutul programului au evoluat dansatorii și cântăreții de la Ansamblul „Zestrea Diosigului”, coordonat de Cristian Haragoș Seghedi și susținut de Asociația „Împreună pentru Diosig”. A urmat Ansamblul artistic „Floarea Barcăului”, coordonat de Sergiu Duca, care au cucerit publicul cu un program de cântece și dansuri din diferite zone ale țării.
În încheierea programului cultural-artistic, Ana Codrean a încântat audiența cu câteva „amintiri” din viața de altădată a satului românesc.
De menționat că, pe tot parcursul evenimentului, copiii au putut participa la un atelier de încondeiat ouă, sub îndrumarea doamnei Chvatal Margit, care a sosit din Ungaria pentru a participa la această manifestare deosebită.
Gospodinele din sat au prezentat bunătăți tradiționale locale, iar doritoarele au participat la Concursul „Coșul toamnei”. Juriul a fost prezidat de notarul Livia Bara, cea care a oferit și premiile câștigătorilor.
Evenimentul s-a bucurat de un real succes în rândul sătenilor, care i-au rugat pe organizatori să revină în mijlocul lor cât mai des cu astfel de manifestări.
Cuvântul de încheiere l-a avut părintele Ciprian Antal, care i-a mulțumit domnului Iosif Pârvu, pentru că a primit și găzduit cu atâta căldură activitatea. De asemenea, a mulțumit organizatorilor și localnicilor pentru implicare și eforturile deosebite pe care le-au depus ca acest eveniment să fie atât de reușit.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.