O comunitate mică, mustind de istorie şi cu o inimă mare. „Ziua recoltei la Bădăcin”, sâmbătă, 10 septembrie, se anunţă un eveniment deosebit în sătucul de la poalele Măgurii Şimleului, la care sunt invitaţi să participe toţi cei cărora le plac tradiţiile, recolta bogată şi colorată a toamnei, dar şi delicioasele preparate culinare ale zonei.

„Ziua recoltei la Bădăcin” (Sălaj) va fi organizată sub forma unui târg de produse agricole şi culinare oferite de localnici, în cadrul unui eveniment din care nu vor lipsi numeroase momente artistice tradiţionale, cântece şi dansuri populare, ateliere pentru copii, tombole etc.

La târg veţi găsi preparate culinare tradiţionale: plăcinte, piroşte (sarmale), pită de casă, cozonaci pufoşi şi delicioşi, prăjituri, cornuleţe cu nucă sau gem, mâncare la ceaun şi alte câte şi mai câte bunătăţi. Bineînţeles, nu vor lipsi produsele fermierilor locali: vin de casă, pălincă, dulcețuri, zacuscă, siropuri, sucuri naturale din fructe, fructe deshidratate. Harnicele şi talentatele doamne ale satului au pregătit din timp ţesături, costume populare, ii şi cămeşi, precum şi alte articole vestimentare. Cei mici nu vor avea timp să se plictisească, deoarece îi aşteaptă locuri de joacă special amenajate, tatuaje temporare, ateliere de pictură pe faţă, plimbări cu ATV-urile, vată pe băţ şi pop corn la discreţie. Tinerii îşi vor încheia seara la o discotecă în aer liber.  

Întregul eveniment are o puternică componentă caritabilă, din vânzarea produselor de la târg, sumele astfel obţinute vor fi donate în întregime pentru tratamentul medical necesar salvării vieţii a două fetiţe.

Lara Vass din Cehu Silvaniei (Sălaj) are doar 7 ani şi suferă de leucemie limfoblastică acută cu celule B şi are nevoie de spitalizare şi un tratament extrem de costisitor în străinătate.

Isabela Matei, de 6 ani, cu origini sălăjene, locuieşte în Cluj, a fost diagnosticată cu encefalopatie post hipoxică severă, având drept cauză stopurile cardio-respiratorii survenite în urma episoadelor repetate de tahicardie. Are nevoie periodic de sume de bani pentru a acoperi recuperările medicale.

Evenimentul este organizat de un grup de tineri activi din localitate, împreună cu Maria Chiş şi Bianca Chereji. Cele două tinere nu sunt la prima ispravă de acest fel, organizând anii trecuţi serbări populare sau tabere pentru copii. Şi părinţii le dau o mână de ajutor, precum şi veteranii satului reuniţi în Grupul Dealul Ţarinei, care vor oferi cu acest prilej şi un moment artistic tradiţional.

Cei care vor păşi sâmbătă în Bădăcin vor putea vizita, desigur, Casa Memorială Iuliu Maniu, bisericile ortodoxă şi greco-catolică, mica bisericuţă monument istoric ridicată în anul 1701, crucile de lemn tradiţionale ale satului (cea din mijlocul localităţi are o sculptură de lemn datând din 1909).

Târgul va avea loc în curtea şcolii din Bădăcin, sâmbătă, 10 septembrie, de la ora 16.00. În cazul în care va ploua, evenimentul se va desfășura la Căminul cultural.