Comemorăm, zilele aceastea, trei ani de când a trecut la cele veşnice eminentul dascăl Em. I. Roşescu, erudit filozof şi psiholog, subtil scriitor şi poet, "om ales care a iniţiat şi a realizat Cartea de Aur ilustrată a Liceului "Emanuil Gojdu" (azi, Colegiu Naţional, care anul trecut şi-a sărbătorit 90 de ani de la înfiinţare). Profesorul Emilian I. Roşescu a fost absolvent al Liceului "Emanuil Gojdu" promoţia 1936, a funcţionat ca profesor şi director în perioada 1945-1977 şi apoi ca profesor pensionar, creator şi animator al Monografiei integrale a Şcolii în care şi-a petrecut aproape 70 de ani şi căreia i-a dedicat întreaga sa energie şi putere de muncă. Cu prilejul aniversării a 50 de ani de la înfiinţare, în octombrie 1969, a apărut Monografia semicentenară a liceului, lucrare de referinţă în întreg învăţământul românesc, al cărei iniţiator şi coordonator a fost prof. Em. I. Roşescu. Tot el pune în circulaţie sintagma "decenal monografic" din care au apărut patru volume, ultimul fiind dedicat tacit memoriei prof. Roşescu. În cadrul Monografiei integrale au văzut lumina tiparului şi cele cinci volume "Din drumul unei vieţi" (Elevul, studentul, militarul, profesorul şi chemarea stirpei), evocare memorialistică de excepţie a unei perioade de peste 75 de ani. La 1 decembrie 2004 a primit titlul de "Cetăţean de Onoare al municipiului Oradea" în semn de recunoaştere a strădaniilor sale pentru promovarea moştenirii spirituale lăsate de Emanuil Gojdu spre educarea şi propăşirea românilor din această parte de ţară.

În anul 1992 a iniţiat înfiinţarea Asociaţiei Absolvenţilor Liceului "Emanuil Gojdu" Oradea, având ca scop "strângerea relaţiilor colegiale şi promovarea valorilor culturale civilizatoare create de absolvenţi, precum şi păstrarea tradiţiilor gojdiste".

În perioada 1956-2007 a participat şi condus peste 25 de reuniuni postliceale, ghidând peste 22.000 de vizitatori ai "Cărţii de Aur", o adevărată "memorie ilustrată ce încearcă să consemneze măcar o parte din tot ce este vrednic să rămână din realizările şcolii şi ale foştilor ei elevi".

Fie ca amintirea acestui mare OM şi DASCĂL să dăinuie peste ani, iar perceptele "spiritului gojdist" să înnobileze gândurile celor care de la catedră sau din bănci speră într-o lume mai bună.

Asociaţia Absolvenţilor Liceului "Emanuil Gojdu"