Afacerile în economia de piaţă
În economia de piaţă, afacerile reprezintă unul din domeniile cele mai complexe ale activităţii economice, care presupune motivaţie, profesionalism, creativitate, iniţiativă, previziune, perseverenţă etc., fiind menite să asigure anumite nevoi materiale şi spirituale consumatorilor, pe de o parte, şi un anumit profit oamenilor de afaceri, pe de altă parte.
Afacerile nu trebuie confundate cu specula, în sensul de profit ilicit, obţinut prin fraudă şi înşelăciune, acestea fiind aşa-zisele "afaceri murdare". Afacerile se desfăşoară, de regulă, în condiţii de risc şi de incertitudine, într-un mediu concurenţial acerb şi neprietenos, în care factorii conjuncturali ocupă un loc important. Pentru minimalizarea riscului în afaceri, acestea trebuie să aibă la bază informaţii pertinente (prompte, corecte şi complete), dar şi studii de piaţă fundamentate pe analize economice, atât pe orizont scurt, cât şi pe orizont lung, cu privire la cerere şi ofertă, putere de cumpărare, concurenţă, preţuri, precum şi cu privire la mediul economic, social-politic şi juridic în care se derulează.
Activitatea antreprenorială poate fi influenţată şi de împrejurări de forţă majoră (calamităţi), fortuite (neprevăzute, inopinate), dar şi de acte de imprudenţă managerială, de nepricepere şi erori manageriale, de factori cu caracter concurenţial (apariţia unor tehnologii mai productive), de factori cu caracter financiar (creşterea dobânzilor la credite, insolvabilitatea sau falimentul partenerilor, care determină blocarea plăţilor etc.), de factori sociali (greve, revoluţii), de factori politico-militari (războaie, conflicte inter-ţări), de factori de mediu (poluări, inundaţii etc), de factori juridici (schimbarea reglementărilor juridice în domeniu, reglementări incomplete, neclare, ambigui, interpretabile etc).
Pentru diminuarea sau contracararea efectelor distrugătoare ale acestor factori, oamenii de afaceri trebuie să-şi însuşească bine managementul afacerilor, pentru a fi în măsură să stabilească strategiile şi tacticile de urmat pentru a asigura succesul afacerii. Din păcate, dorinţa de acumulare şi de îmbogăţire rapidă, peste noapte, îi face pe unii oameni de afaceri să intre în meandrele unor ramificaţii tenebroase, care se încolăcesc până ce firul acestora se face nevăzut într-un "paradis fiscal" la nivel naţional şi mondial, prin acele offsro-uri al căror "rol" primordial este evaziunea fiscală şi spălarea de bani, făcând un mare rău sistemului economic. Bănuielile de spălare de bani trebuie concretizate în controale şi verificări riguroase, pentru clarificare la timp şi pentru anihilarea din faşă a reţelei de firme-fantomă. Escrocheriile trebuie scoase la lumină, ca şi mitele strecurate în buzunarele unor oficiali de rang înalt. Trebuie depistate înregistrările contabile duble şi bilanţurile contrafăcute, mai ales la firmele care nu raportează profit.
Transzacţiile frauduloase trebuie descoperite încă din faza incipientă, oprite şi aspru pedepsite, la fel ca şi abuzurile şi înşelăciunea, care trebuie tratate cu celeritate de instanţele de judecată şi nu să treneze ani de zile. Suspiciunile trebuie transformate în convingeri, pentru că altfel se creează o atmosferă de incriminări reciproce şi de neîncredere generală, iar procesele penale încheiate prin condamnări trebuie urmate imediat de procese civile pentru recuperarea pagubelor şi plata unor despăgubiri.
Opulenţa şi snobismul trebuie să dea de bănuit că respectivele persoane vor să facă bani cât mai mulţi şi cu orice preţ. Din păcate, unii oameni de afaceri n-au înţeles că în viaţă puţine experienţe sunt mai umilitoare decât prezenţa în faţa unui judecător, pentru a-ţi recunoaşte public vina şi a fi trimis la închisoare. Şi toate acestea se întâmplă din cauza unui management guvernamental defectuos, opinia publică fiind de-a dreptul iritată că guvernul nu reacţionează mai ferm la jaful ce are loc în ţară de douăzeci şi cinci de ani încoace, jaf ce a contribuit masiv la subminarea pe ascuns a economiei naţionale, slăbind-o şi compromiţând-o definitiv, pentru că nu există voinţă politică din partea celor chemaţi să apere ţara şi pe cetăţenii ei. Şi asta, deoarece din acest jaf s-au înfruptat afacerişti dubioşi, politicieni, miniştri şi toţi cei care se află şi s-au aflat la cârma ţării din 1989 încoace.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.