Măsurile populiste iniţiate de viceprimarul cu atribuţii de primar Mihai Groza cu privire la eficientizarea activităţii funcţionarilor publici au fost contracarate de propriii angajaţi. Pachetul său de reforme prezentat ieri consilierilor locali prevedea eliberarea certificatului de urbanism într-o singură zi. De asemenea, Groza l-a cooptat în Comisia Municipală de Urbanism şi Amenajare a Teritoriului pe fostul consilier personal al lui Petru Filip, arhitectul Dorin Corcheş. În plus, propunerea lui Groza priveşte şi acordarea unei indemnizaţii de şedinţă în procent de 10% din salariul de bază al arhitectului şef.

Consilierii orădeni s-au arătat uimiţi de naivitatea lui Groza când a propus eliberarea certificatului de urbanism într-o singură zi. O astfel de activitate presupune efectuarea unor documente la opt instituţii, lucru care nu se poate realiza într-o zi. "Eliberarea certificatului de urbanism într-o zi nu cred că e posibilă. Implică o verificare amănunţită a situaţiei din teren, în caz contrar, putând apărea probleme juridice", a declarat consilierul Vagi Ladislau. În elaborarea proiectului, Groza se pare că nici măcar nu s-a consultat cu specialiştii din cadrul Instituţiei Arhitectului Şef, motiv pentru care aceştia nici nu au semnat raportul de specialitate ce însoţeşte o atare propunere. "Sunt de acord că activitatea Instituţiei Arhitectului Şef se poate eficientiza. E nevoie însă de o formulă magică pentru eliberarea certificatului de urbanism într-o zi", a precizat Raluca Covăcescu, director adjunct în cadrul Instituţiei Arhitectului Şef. Aceasta a mai recunoscut că Groza nici măcar nu a consultat-o cu privire la propunerea amintită, de asemenea, nici colegii săi nu sunt prea încântaţi de noile responsabilităţi, care le depăşesc posibilităţile reale.

În final, visul lui Groza de a elibera într-o zi certificatul de urbanism s-a ruinat, consilierii votând, tot după ureche, eliberarea certificatului de urbanism în şapte zile. De asemenea, cei care vor face parte din Comisia Municipală de Urbanism şi Amenajare a Teritoriului vor primi o indemnizaţie lunară egală cu cea a consilierilor locali, care depăşeşte 500 de lei.