Ca urmare a speculaţiilor din ultima vreme în legătură cu presupusa intenţie de înlocuire din funcţie a lui Traian Ştef, directorul Bibliotecii Judeţene "Gheorghe Şincai", precum şi a altor conducători de instituţii finanţate de Consiliul Judeţean Bihor, preşedintele CJ, Radu Ţîrle, a făcut, ieri, prin intermediul unui comunicat de presă, unele precizări.

Astfel, potrivit documentului remis de conducerea CJ Bihor, acesta precizează că nu are, în acest moment, nicio evaluare a activităţii directorului Bibliotecii şi, în consecinţă, nu s-a pronunţat, deocamdată, în niciun fel, cu privire la schimbarea lui Traian Ştef din această funcţie. "Am constatat, însă, cu neplăcută surprindere, că înainte ca instituţia noastră să-şi exprime vreo poziţie cu privire la managementul Bibliotecii, directorul a expediat o scrisoare deschisă în chip de replică, în care a sugerat că actuala conducere a Consiliului i-ar fi imputat diverse fapte interpretabile în cheie naţionalistă şi xenofobă. În acest context, menţionăm că nu am adus directorului Bibliotecii Judeţene niciun fel de reproşuri de această natură, orice asemenea interpretare fiind abuzivă şi lipsită de temei. Precizăm, totodată, că putem stima calităţile de scriitor, de om de cultură, ale domnului Traian Ştef şi că nu îi punem la îndoială talentul sau aprecierea de care se bucură din partea breslei sale. Rolul Consiliului Judeţean, ca instituţie care finanţează activitatea Bibliotecii, nu este însă nici acela de a provoca sau întreţine discuţii pe teme naţionaliste, nici de a judeca valoarea artistică a unei persoane", a precizat Radu Ţîrle.
Totodată, comunicatul remis mai precizează că forul judeţean va evalua în continuare periodic eficienţa şi legalitatea cheltuirii fondurilor, performanţele managementului şi disciplina personalului din aceste instituţii. Conducerea CJ Bihor nu doreşte ca aceste verificări să fie percepute ca ameninţări, ci ca nişte obligaţii ce-i revin. "Conducătorii instituţiilor care au acţionat în legalitate şi au demonstrat un management eficient nu au niciun fel de motive să se simtă ameninţaţi. Aceste verificări vor fi efectuate la toate instituţiile finanţate de Consiliul Judeţean Bihor, fără excepţie, fără ca acest lucru să însemne că unul sau altul dintre conducătorii lor ar fi 'pe făraş' ", a mai precizat Radu Ţîrle.

Reacţia vehementă a lui Traian Şef vizavi de eventuala sa "debarcare" nu i-a fost de bun augur. Acuzele sale mediatizate nu au făcut decât să stârnească reacţia conducerii CJ Bihor, care până acum a refuzat să se pronunţe public asupra destituirii lui Ştef. Deocamdată...