Demnitatea a învins minciuna
Demagogia este o armă politică din clasa minciunilor. Ea nu va dispărea niciodată din arsenalul luptelor politice, dar ea trebuie să fie ţinută sub control de către moralitatea colectivă, care trebuie să fie reactivă, pentru a nu permite demagogiei să devină deşănţată. Pentru aceasta o populaţie trebuie să acceadă la un anumit nivel de demnitate, care este întotdeauna reactivă. Omul cu demnitate nu se lasă călcat în picioare sau minţit cu neruşinare şi nu linge picioarele călăului, nici nu este duplicitar.
După alegerile prezidenţiale sau după cum au decurs, poporul român se pare că a atins acest nivel de demnitate. Pentru prima dată de după revoluţia minciunii, de după ruptura din decembrie, românii nu au ales nici pe criterii economice, nici politice şi nici măcar între Iohannis şi Ponta, ci au ales după criteriul valorilor fundamentale. De azi înainte, în România, nimeni nu-şi va mai permite să trateze cu aroganţă şi dispreţ populaţia, masa de alegători. Faptul că majoritatea alegătorilor au votat valorile: demnitatea, lupta cu minciuna, lupta cu hoţia spune mult. Dar spune mai mult faptul că această majoritate este formată din tineri, orăşeni şi românii din diaspora. Înseamnă că acesta este trendul, care nu se va mai schimba. Ei sunt partea valoroasă a naţiunii.
De fapt, diaspora reprezintă în acest moment nucleul cel mai viu şi mai viguros al poporului român. Toate acestea nu le-au înţeles politicienii români de sus şi până jos. De acum înainte nu se va mai putea face politică în România fără un minim standard moral. Acesta este un beneficiu imens prin schimbarea mintalului colectiv pe termen lung. Regenerarea trebuia să înceapă în sectorul moral. Nevoia de demnitate umană a fost atât de mare, încât a depăşit criteriul naţional. Asta ar trebui să dea de gândit tuturor liderilor care se vor ridica de azi înainte. Celelalte aspiraţii nu pot exista fără această renaştere. Acum se termină perioada neagră anunţată de Brucan. Pe lângă acest imens beneficiu a mai rezultat un alt mare beneficiu. Este pentru prima oară, după 65 de ani de istorie, când românii din diaspora şi cei din ţară fraternizează. Există o sciziune şi o suspiciune, în comunism întreţinute, acum s-au pus bazele posibilităţii ca românii, oriunde ar fi, să fie un singur popor, referindu-se la o singură ţară-mamă, aşa cum de o jumătate de secol fac evreii. Întreţinut, amplificat şi exploatat cu inteligenţă acest beneficiu poate deveni fabulos. De pierdut nu a pierdut echipa lui Dragnea, iar de câştigat nu a câştigat echipa lui Blaga. Şi unii, şi alţii au fost pe dinafara realităţii psiho-sociale a românilor, a nevoii lor de moralitate. Singura ofertă credibilă (neşifonată încă, sperăm neşifonabilă!) de întronare a bunului simţ în politică, a corectitudinii şi eficienţei a fost Iohannis. Acest lucru a devenit clar când s-a văzut aroganţa şi ineficienţa cu care a fost tratată diaspora. Odată implementate în viaţa socială principiile corectitudinii, eficienţei şi neclientelismului politic în locul minciunii, hoţiei şi clientelismului se va putea trece la faza elaborării aplicării punctuale tehnico-financiare, economice şi sociale a acestor principii. Dacă oamenii politici nu vor înţelege acest lucru, strada îi va mătura. Şi acum care sunt pericolele pe lângă care am trecut, dacă victoria ar fi arătat ca în primul tur al alegerilor? Ne-am fi scufundat pe termen indefinit într-o mocirlă morală, din care cine ştie dacă istoria ne-ar mai fi scos. O încălcare atât de grosolană a demnităţii şi drepturilor fundamentale nu se poate povesti, decât în unele (nu toate) ţări din Africa: "Ori alegeţi cum vă ordon, ori vă veţi vedea nevestele şomere".
Incredibilă tentativă de prostituare a bisericii naţionale principale! Biserica trebuie să fie deasupra politicii, dacă nu vrea să devină bordel. Pierderea pentru poporul român ar fi fost aproape o pierdere identitară. Tentativa unor capete bisericeşti de a târî clerul în bălegarul politicii este o vină extremă. Dacă aceştia cred cu adevărat în Dumnezeu, au obligaţia morală de a se călugări, de a părăsi posturile pe care stau! Le lipseşte înţelepciunea pentru acele posturi. Subjugarea justiţiei la căruţa politicului şi târârea în mocirla politică a celorlalte structuri statale, care trebuie să stea în afara şi deasupra politicii, ar fi destructurat în mod canceros societatea românească.
Din punct de vedere politic, România iese mai curată, după alegeri. Este clar că niciun politician nu-şi va mai permite ce şi-a permis până acum. Legea amnistiei a căzut definitiv. PNL-ul a scăpat de traseişti şi iese întărit, ştiind exact pe cine se poate baza şi la bine, şi la rău. PSD-ul are probleme. Indiscutabil în acest partid sunt mulţi oameni inteligenţi şi corecţi. Dacă aceşti aşa-zişi "progresişti" vor profita şi vor înţelege uriaşa semnificaţie a votului popular, curăţind partidul de traseişti, de toţi penalii, de cei care au încercat să fure, organizând turismul electoral, de cei care au iniţiat şi susţinut legea amnistiei etc. transformându-l din partid levantin în autentic partid de stânga... atunci PSD-ul va ieşi şi el întărit. Dacă nu va face acest lucru, va intra în declin pe termen lung. Ţara are nevoie de un partid sănătos de stânga. Statul român a ieşit întărit din alegeri, iar imaginea poporului român a suferit o retuşare pozitivă importantă. Ziua condamnării şmecheriei este o dată importantă în istoria românilor.
Stimate autor și cetitori. Marele iubitor de romăni Victor Orban,tocmai a felicitat cetățenii români de etnie maghiară pentru votul acordat actualului președinte ales.Așteptăm cu interes și cuvîntarea episcopului Tokes.VIVAT DEMNITATEA DOCTORE CORNUȚIU !!!
Îmi cer scuze,pentru deranjul pe care l-am produs unora dintre dvs. Vreau să vă spun și cred că sunteți de acord cu mine,că niciunul din cei 14 candidați nu s-au ridicat la nivelui pe care l-am dorit mulți dintre noi.Cei de aici și de aiurea.Dar pentru a-ți da votul unei persoane,doar pentru că este ardelean sau știe să dea cu bidineaua pe clădirile dintr-o urbe pe bani europeni este o eroare.Și atunci ajungem la vorba lui Nicu Ceaușescu.Nu reușiți voi să zugrăviți,ce a construit tata.După ce am avut doi prim miniștri ardeleni catastrofă(Ciorbea și Boc),mă face să cred că avem ceva probleme de percepție.
Las-o mai ușor cu biserica.Te mai afurisesc ăștia,de ajungi să nu te mai laude nimeni în curte.
...și dă cu votul contra.Dacă mai vi și faci anticampanie pe feisbuc,rezultatul este ăsta pe care-l vedem cu toții.Nu scriu în calitate de persoană căzută pe spate de dragul premierului Ponta.Problema este că ăsta măcar ne-a dat,nu ne-a luat.Îți spun cu siguranță,că România nu a ieșit mai curată politic,după aceste alegeri.Dacă schimbăm orientarea politică cînd pe stînga,cînd pe dreapta precum organul dintre picioare,ne ia mama dracului.Nici tante Merkel nu ne mai crede,mai ales dacă își aduce aminte ce a pățit defunctul Adolf.STATUL ROMÂN NU A IEȘIT ÎNTĂRIT DIN ALEGERI,așa cum afirmi.Este mai slab ca niciodată,pentru că urmează lupte politice cumplite.Încă o dată,de citești.HEIL
Stimate dle.Cornuțiu.Pentru că în ultima perioadă ai dispărut din peisajul jurnalistic bihorean,nu mă pot abține să nu vin cu niște controverse,controversatului articol pe care l-ai publicat.Las la o parte chestia cu demnitatea(fie ea și personală)pentru considerente pe care le cunoști.Un clasic în viață,recte maestrul Cristoiu,atrăgea atenția în Ev.Zilei,cum că fundul prezidentului ales este prea mic pentru toți cei care vor să-l pupe.Acum,poate că el este prea mic să ajungă la înălțimea dosului prezidențial(ideea nu-mi aparține,da-i bună).Da bine mă și voi ăștia din Oradea?Adică tu și Blidaru?Cum dracu vi și spui că diaspora reprezintă nucleul cel mai viu și viguros al poporului român.Păi cei mai mulți dintre ei au legătură cu țara asta,doar când vin după sarmale,cîrnați cozonac și ouă roșii,atunci cînd ajung și ei vai de mama lor, de sărbători să deconteze lucrările la casele pe care le construiesc pentru ei sau rudele lor.În rest lucrează de dimineața până noaptea și nu au timp să se uite în gura Danei Grecu,Rareș Bogdan sau Victor Ciutacu.Darămi-te să-și mai formeze o părere că ce și cum este prin țară cu politichia.Dacă îi spune mă-sa,tat-su pe facebuc că-i nasol,vine...
Dle Cornutiu,despre ce demnitate faceti vorbire?Am impresia ca dvs.prin modul in care analizati politica romaneasca,ori locuiti in alta tara si aveti alte surse de informatii,ori sunteti un fanatic,ori pur si simplu e vorba de naivitate.As avea foarte multe lucruri de spus,care v-ar contrazice,si ar face dovada lipsei dvs.de obiectivitate,dar... nu merita
Ce zici, d-le Cornuţiu, de următorul... scenariu : Decizia pronunţării asupra incompatibilităţii lui Klaus Werner sa fi fost amanata pana după Alegeri, pentru ca, după ce marinarul bubos va fuziona (prin P.M.P. desigur) cu PNL, sa recurgă la un şantaj de tipul : ORI MĂ PUI PRIM-MINISTRU, ori ÎCCJ te declara incompatibil!!. Ca amanari de decizii se pot face, până-n... vară . Cât despre Demnitate sunt de acord cu dl Mircea.
Parcă acu'zece ani din prea mult exces de demnitate,românii și-au mai manifestat entuziasmul față de personajul de la Cotroceni.Și tot din exces de demnitate au plecat aiurea,la cules de mere pădurețe și spălat la cuur pensionari occidentali.Așa că mai ușor cu entuziasmul
Cred că și găina Iuliei Albu,dacă ar fi candidat ar fi câștigat,la campania anti-Ponta de pe facebook. Mai vorbim peste cîteva luni.Heil