Demagogia este o armă politică din clasa minciunilor. Ea nu va dispărea niciodată din arsenalul luptelor politice, dar ea trebuie să fie ţinută sub control de către moralitatea colectivă, care trebuie să fie reactivă, pentru a nu permite demagogiei să devină deşănţată. Pentru aceasta o populaţie trebuie să acceadă la un anumit nivel de demnitate, care este întotdeauna reactivă. Omul cu demnitate nu se lasă călcat în picioare sau minţit cu neruşinare şi nu linge picioarele călăului, nici nu este duplicitar.  

După alegerile prezidenţiale sau după cum au decurs, poporul român se pare că a atins acest nivel de demnitate. Pentru prima dată de după revoluţia minciunii, de după ruptura din decembrie, românii nu au ales nici pe criterii economice, nici politice şi nici măcar între Iohannis şi Ponta, ci au ales după criteriul valorilor fundamentale. De azi înainte, în România, nimeni nu-şi va mai permite să trateze cu aroganţă şi dispreţ populaţia, masa de alegători. Faptul că majoritatea alegătorilor au votat valorile: demnitatea, lupta cu minciuna, lupta cu hoţia spune mult. Dar spune mai mult faptul că această majoritate este formată din tineri, orăşeni şi românii din diaspora. Înseamnă că acesta este trendul, care nu se va mai schimba. Ei sunt partea valoroasă a naţiunii.

De fapt, diaspora reprezintă în acest moment nucleul cel mai viu şi mai viguros al poporului român. Toate acestea nu le-au înţeles politicienii români de sus şi până jos. De acum înainte nu se va mai putea face politică în România fără un minim standard moral.  Acesta este un beneficiu imens prin schimbarea mintalului colectiv pe termen lung. Regenerarea trebuia să înceapă în sectorul moral. Nevoia de demnitate umană a fost atât de mare, încât a depăşit criteriul naţional. Asta ar trebui să dea de gândit tuturor liderilor care se vor ridica de azi înainte. Celelalte aspiraţii nu pot exista fără această renaştere. Acum se termină perioada neagră anunţată de Brucan. Pe lângă acest imens beneficiu a mai rezultat un alt mare beneficiu. Este pentru prima oară, după 65 de ani de istorie, când românii din diaspora şi cei din ţară fraternizează. Există o sciziune şi o suspiciune, în comunism întreţinute, acum s-au pus bazele posibilităţii ca românii, oriunde ar fi, să fie un singur popor, referindu-se la o singură ţară-mamă, aşa cum de o jumătate de secol fac evreii. Întreţinut, amplificat şi exploatat cu inteligenţă acest beneficiu poate deveni fabulos. De pierdut nu a pierdut echipa lui Dragnea, iar de câştigat nu a câştigat echipa lui Blaga. Şi unii, şi alţii au fost pe dinafara realităţii psiho-sociale a românilor, a nevoii lor de moralitate. Singura ofertă credibilă (neşifonată încă, sperăm neşifonabilă!) de întronare a bunului simţ în politică, a corectitudinii şi eficienţei a fost Iohannis. Acest lucru a devenit clar când s-a văzut aroganţa şi ineficienţa cu care a fost tratată diaspora. Odată implementate în viaţa socială principiile corectitudinii, eficienţei şi neclientelismului politic în locul minciunii, hoţiei şi clientelismului se va putea trece la faza elaborării aplicării punctuale tehnico-financiare, economice şi sociale a acestor principii. Dacă oamenii politici nu vor înţelege acest lucru, strada îi va mătura. Şi acum care sunt pericolele pe lângă care am trecut, dacă victoria ar fi arătat ca în primul tur al alegerilor? Ne-am fi scufundat pe termen indefinit într-o mocirlă morală, din care cine ştie dacă istoria ne-ar mai fi scos. O încălcare atât de grosolană a demnităţii şi drepturilor fundamentale nu se poate povesti, decât în unele (nu toate) ţări din Africa: "Ori alegeţi cum vă ordon, ori vă veţi vedea nevestele şomere".

Incredibilă tentativă de prostituare a bisericii naţionale principale! Biserica trebuie să fie deasupra politicii, dacă nu vrea să devină bordel. Pierderea pentru poporul român ar fi fost aproape o pierdere identitară. Tentativa unor capete bisericeşti de a târî clerul în bălegarul politicii este o vină extremă. Dacă aceştia cred cu adevărat în Dumnezeu, au obligaţia morală de a se călugări, de a părăsi posturile pe care stau! Le lipseşte înţelepciunea pentru acele posturi. Subjugarea justiţiei la căruţa politicului şi târârea în mocirla politică a celorlalte structuri statale, care trebuie să stea în afara şi deasupra politicii, ar fi destructurat în mod canceros societatea românească.

Din punct de vedere politic, România iese mai curată, după alegeri. Este clar că niciun politician nu-şi va mai permite ce şi-a permis până acum. Legea amnistiei a căzut definitiv. PNL-ul a scăpat de traseişti şi iese întărit, ştiind exact pe cine se poate baza şi la bine, şi la rău. PSD-ul are probleme. Indiscutabil în acest partid sunt mulţi oameni inteligenţi şi corecţi. Dacă aceşti aşa-zişi "progresişti" vor profita şi vor înţelege uriaşa semnificaţie a votului popular, curăţind partidul de traseişti, de toţi penalii, de cei care au încercat să fure, organizând turismul electoral, de cei care au iniţiat şi susţinut legea amnistiei etc. transformându-l din partid levantin în autentic partid de stânga... atunci PSD-ul va ieşi şi el întărit. Dacă nu va face acest lucru, va intra în declin pe termen lung. Ţara are nevoie de un partid sănătos de stânga. Statul român a ieşit întărit din alegeri, iar imaginea poporului român a suferit o retuşare pozitivă importantă. Ziua condamnării şmecheriei este o dată importantă în istoria românilor.