Dictatul de la Viena sau „învăţături către” cei de azi
În 2018, vom aniversa un secol de la constituirea României Mari. Momentul va fi, desigur, unul aparte şi va trebui marcat ca atare într-un context în care peisajul european se află într-o logică evolutivă subsumată unor comandamente contextuale din ce în ce mai presante. În aceste condiţii, atenţia acordată trecutului poate fi considerată desuetă, neinteresantă, dezbinatoare şi traumatizantă, scopul fiind acela de a menaja sensibilităţi de tot felul şi a rezolva problemele actuale...
Un asemenea moment din trecut este considerat de mulţi şi cel al Dictatului de la Viena din 30 august 1940, când România a pierdut sub imperiul forţei brute un teritoriu important din Transilvania în favoarea Ungariei horthiste. Sunt suficienţi cei care gândesc în acest fel lucrurile astfel că, inclusiv la nivelul educaţiei şcolare, evenimentul istoric este trecut destul de uşor din perspectiva manualului. În aceste condiţii, doar profesorul de istorie la clasă poate face ca, dincolo de cele 5-10 minute alocate studiului acestui tragic eveniment din istoria naţională, să nu treacă neobservat şi să fie bine ancorat în mintea elevilor. Într-o Europă unită în curs de consolidare (din păcate, prea lung acest curs) specialiştilor le revine sarcina menţinerii în permanentă actualitate a momentelor bune şi rele din istoria noastră. Insist pe spaţiul specialiştilor, întrucât orice „invadare” a domenului istorie de către cei care abordează teme istorice, neavând instrumentele de lucru necesare, venind dinspre diverse meserii, fiind pasionaţi de istorie, fac mai mult rău decât bine. Toţi aceştia, din neînţelegere a „mersului istoriei”, fac numeroase deservicii cunoaşterii echilibrate a trecutului şi contribuie adesea la inflamarea spiritelor. Istoria, cunoscută profesionist, explică lucrurile, nu devine un agent implicat activ în viaţă decât în măsura în care intervine aspectul educativ al acesteia. Tocmai de aceea, buna cunoaştere a evenimentului petrecut acum 76 de ani devine o obligaţie, astfel încât să nu fim nevoiţi a repeta greşelile din trecut. Acesta trebuie pătruns fără ură şi părtinire şi explicat la modul contextualizat, altminteri drumul până la inflamarea spiritelor nu este foarte lung. Or, într-un context destul de complicat precum cel din zilele noastre, nu este nevoie de aşa ceva sub nicio formă. Asta nu ne opreşte să descriem evenimentele aşa cum s-au petrecut ele şi să amintim că românii au avut enorm de suferit de pe urma deciziei dictate României de către Germania nazistă şi Italia fascistă în folosul Ungariei horthiste. Despre Ip, Trăznea, Sărmaş, Moisei etc. se cunosc multe lucruri. Nu voi insista asupra lor, însă pentru cunoaşterea istoriei cotidiene a perioadei 1940-1944, marcată de presiuni teribile asupra comunităţilor româneşti, merită să plonjăm în memoriile unui martor ocular al evenimentelor dintr-un sat bihorean pentru a vedea desfăşurarea lucrurilor.
Vom reda câteva rânduri, semnificative însă pentru tăvălugul maghiarizant promovat de Budapesta în teritoriile cedate. Astfel, spunea acesta, „în satul meu, [...], cîţiva români au fost nevoiţi să-şi maghiarizeze numele românesc pentru a putea cumpăra pămînt [...] Li s-a pus condiţia din partea unor autorităţi, prin reprezentanţii acestora, că transcrierea terenurilor agricole pe numele lor numai atunci se va putea face, dacă îşi maghiarizează numele. Astfel, numele românesc Sălăjan (care dealtfel silit se scria Szelezsán) silit s-a schimbat în Szépfalusi, Sziklás, Honfi; cel de Frătean (care se scria Fretyán) a devenit Fenyvesi. În alte cazuri ungurizarea numelor româneşti s-a datorat obţinerii unor funcţii cu plată lunară, deci era determinată de posibilitatea unei existenţe materiale sigure, bunăoară un servici la calea ferată, sau un post de administrator la primăria satului şi aşa mai departe.
Am găsit un caz asemănător [în alt sat]. Un român, cu numele Roşu, era cantonier, adică îngrijitor de drumuri, cu nu prea mare plată. Odată i s-a propus să-şi maghiarizeze numele, ceea ce lui i-a cauzat nedumerire. Dar, cînd i s-a făcut aluzie că şi-ar putea pierde postul dacă nu are nume unguresc, ce să facă bietul om, ca să nu-şi piardă pîinea de toate zilele pentru familia sa, a preluat numele de Réthelyi. În secolul al XX-lea, într-o ţară europeană, un cantonier să nu-şi poată păstra locul de muncă, fiindcă nu are nume unguresc e ceva de necrezut, dar adevărat.
Rândurile sunt edificatoare pentru cei care sar peste capitolul Dictatul de la Viena din manuale sau pentru cei care nu cunosc încă evenimentul. Merită stăruit asupra momentului cu multă cumpătare şi cu mult profesionism pentru ca asemenea evenimente să nu mai fie posibile, iar cei care astăzi utilizează trecutul în alte scopuri decât cele ale cunoaşterii, clamând „grava” lipsă a drepturilor minoritare, pot vedea în textul de mai sus cam ce înseamnă lipsa acestora direct de la „sursă”.
Trebuie să fiu mai ponderat, nu doresc să las impresia unui părtinitor pentru că nu mă consider și nici nu am de gând să devin unul vreodată. Poți fi cu ușurință ,,luat de val" din dorința de a afla detaliile până nu demult măturate sub covor, acel ,,adevăr întreg" sau ,,absolut" după care generații întregi de istorici, arheologi, paleontologi, antropologi, heraldiști, vexilologi, sigilografi, muzeografi, filosofi, gânditori sau pur și simplu amatori pasionați au alergat degeaba de-a lungul mileniilor. Mai ales dacă nu lucrezi cu ,,instrumentele", nu-ți identifici corect și nu-ți verifici sursele. A, da! Și a mai fost unul de-i ziceau Don Quijote, parcă! :)
Buna seara domnule VW Bora. Intaresc inca o data faptul ca ma bucur ca sunteti un pasionat de istorie cum putini mai sunt astazi. In afara de cea mai mare parte a profesorilor de istorie desigur. Sunt increzator ca am putea dezvolta un dialog dincolo de acest spatiu. Cred, totusi, ca metodologia Dumneavoastra de lucru in ceea ce priveste subiectul 30 august 1940 este putin deficitara si partinitoare. Limbajul utilizat de Dumneavoastra imi spune ca analizati chestiunea de pe pozitii usor partinice ca sa nu zic chiar politice cu oarecare desconsiderare pentru ceilallti cu care impartiti aceste spatii geografice. Altfel nu-mi explic afirmatia "Sper să nu leșinați încă odată, ca în '40, știți doar că nici asta ,,nu dă bine”. Banuiesc ca va referiti la cei care au pierdut teritorii in 1940 nu la cei care au castigat dupa momentul 30 august 1940 intrucat aceia nu au leşinat. Sa stiti ca un istoric nu are un asemenea limbaj. Aici ne diferentiem si de aceea cred ca ar fi bine sa va profesionalizaţi inainte de a face afirmaţii de acest gen. In rest, apreciez ceea ce faceţi. Trebuie sa fiţi doar mai ponderat, cum dealtfel autorul articolului este şi a fost şi cu alte prilejuri. Sa auzim numai de bine întrucat "leşinaţi sau nu" trebuie sa trăim împreună.
Vă mulțumesc pentru aprecierile obiective. Dar nu vă pot urma îndemnul de a veni ”în interiorul domeniului istorie” așa cum îl înțelegeți sau promovați Dvs. Sigur, întotdeauna vor exista documente (sau pasaje ale acestora) secretizate ,,spre binele public” care ajung de multe ori cunoscute atunci când cei implicați au trecut demult la cele veșnice și spiritele ,,s-au mai liniștit”. Revenind la subiectul ,,Dictatului”, după cum menționează și autorul articolului, în 5-10 minute la clasă nu se pot parcurge toate aspectele evenimentului, ne mai vorbind de conjunctura care a dus la derularea acestuia. Dar s-ar putea aminti de exemplu negocierile de la Turnu Severin începute cu câteva săptămâni înainte de rezoluția de la Viena, rolul Regelui, al Guvernului român și propunerile românești privind rectificările. Aceste detalii însă ar ridica, probabil, multe alte întrebări incomode: a fost Gigurtu trădător, Antonescu, cel care i-a urmat la guvernare sau însuși Regele? Ori, prin ,,grija” asta de a ascunde tot ceea ce ,,nu dă bine” nu aducem decât deservicii tinerilor. Cei foarte puțini rămași interesați de istorie (sau de orice altceva, din păcate...) vor înțelege imediat că s-a lucrat din nou cu ,,instrumentele” cenzurii și nu ale istoricului, chiar dacă nu au aprofundat studiul metodologiilor, ale surselor primare sau nuanțărilor contextuale care să le permită să ,,discute profesionist”, atât este de evident! Reflexul Dvs. de a nu nega minciuna prin omisiune, ci de a o înfășura repede într-o ,,pupă” ca cea a viermilor de mătase (bine-cunoscuta politică de ,,containment” menită să împiedice/limiteze propagarea contaminării) oglindit încă și astăzi în linia oficială a istoriografiei românești, nu face decât să întârzie (spre binele cui?) reconcilierea noastră cu propriul trecut. Sper să nu leșinați încă odată, ca în '40, știți doar că nici asta ,,nu dă bine”!
Stimate VW Bora, prin ceea ce atio scris se dovedeste inca o data faptul ca cei care nu stapanesc instrumentele istoricului ofera concluzii nastrusnice. Sunteti din afara domeniului, sunt sigur asta, insa un pasionat de istorie. Si asta se vede. Va lipsesc insa, asa cum am spus mai sus, instrumentele de lucru. Sunteti invitat sa vi le insusiti si apoi stam de vorba. Nu este un lucru rau ca incercati sa aveti explicatii pentru ce va intereseaza insa nu mai stati in afara domeniului istorie, haideti in interiorul sau si o sa discutam profesionist. O sa vedeti ca cee ace ati spus, adevarat partial, are alte conotatii cand intelegeti mersul lucrurilor, contextul general si amanuntul istoric. Spor la treaba si la citit.....si mai vorbim
Si in trecut,ca si astazi la conducerea statului un rol deosebit,la jucat tradarea si prostia.Frica de ati apara natiunea romana,a fost si este dominanta.Nu vrem sa invatam dela tarile mai mari,care apara natiunea cu indarjire si ar fi multe de spus.Italia si Germania sunt sub aceste denumiri sunt cunoscute si, nu sub cele politice spre a fi protejate.
...din lume ,,Dictatul" se numește ,,Arbitraj". Acest arbitraj teritorial a fost solicitat în urma diferendelor dintre guvernele Românie și Ungariei cu privire la granițele dintre cele două țări și supusă spre soluționare guvernelor Germaniei Naziste și Italiei fasciste în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. În presa românească au apărut cele 7 puncte ale textului original încă în ediția din 1940 a ziarului Universul, însă niciodată nu s-a publicat esențialul, și anume Preambulul documentului. Acesta are următorul text: "Viena, 30 august 1944 Guvernele român și respectiv maghiar s-au adresat guvernului Reich-ului și respectiv guvernului italian cu solicitarea ca acestea ar trebui să tranșeze printr-o decizie arbitrală problema în litigiu dintre România și Ungaria asupra teritoriului ce urma să fie cedat Ungariei. Se afirmă în mod oficial că, pe baza acestei cereri și pe baza declarației făcute de guvernele român și respectiv maghiar în legătură cu această solicitare, părțile consideră o astfel de atribuire prin arbitraj definitivă și obligatorie. Ministrul Afacerilor Externe al Reich-ului, Ribbentrop și Ministrul italian al Afacerilor Externe Ciano, după discuții repetate cu Ministrul român al Afacerilor Externe Manoilescu și Ministrul ungar al Afacerilor Externe contele Csáky, au hotărât astăzi la Viena următoarele adjudecări arbitrale:" și aici urmează cele 7 puncte. Câteva zile mai târziu cade guvernul Gigurtu și ajunge la putere Ion Antonescu iar restul e ...propagandă! Cum poate să fie ,,Dictat" un arbitraj pe care tu însuți l-ai solicitat și îl accepți ca fiind ,,definitiv și obligatoriu"?! Într-adevăr, acest detaliu esențial ar trebui ,,să nu treacă neobservat şi să fie bine ancorat în mintea elevilor".