Multe dintre personajele care sunt duse astăzi la DNA nu înţeleg, nici măcar după ce îşi execută pedeapsa (cazul A. Năstase este relevant), cu ce au greşit. Dincolo de teatralitatea şi pozele pentru "dat bine pe sticlă", cred că o parte dintre aceşti oameni chiar nu înţeleg de ce ajung în puşcărie. Asta pentru că regatul lor, construit pe pile şi relaţii, pe făcut lucrurile "între ei" şi "aşa cum e mai bine pentru toată lumea", a devenit, peste noapte, desuet.  

Nu e nicio noutate. S-a întâmplat aşa şi în Grecia Antică, pe timpul lui Platon, care era sortit să ajungă un mare om politic, dar, cum aristocraţia a fost înlocuită cu democraţia, a ajuns un mare filosof. Acesta este, însă, un caz fericit, care scoate în evidenţă ceea ce nu au reprezentanţii vechii gărzi din zilele noastre: capacitatea şi voinţa de adaptare. De ce să depună efort pentru a se adapta la noua ordine când pot alege mereu drumul scurt şi uşor al unui telefon sau al unei cunoştinţe care îi este datoare. Nu se poate ca lucrurile pe care ieri le făceau cu toţii să devină astăzi trafic de influenţă, obţinerea de foloase necuvenite pentru altul ori alte astfel de ilegalităţi.

Evident, exemplul meu este simplist şi schematic (trebuie luat doar ca exemplu), dar ascunde un mare adevăr. Acela că mulţi dintre cei care ajung în cătuşe, în arest, văd lucrurile în acest fel. "Ce-am făcut? Am ajutat pe cineva, am întors un favor. Am făcut ce am făcut şi altădată şi ce au făcut şi alţii pe care nu îi văd în celulă, lângă mine!". De aici şi sentimentul acut de nedreptate.

Rădăcinile acestui comportament le găsim atât în latura orientală a românilor, cât şi în cele patru decenii de comunism. Atunci oamenii l-au folosit, cu succes, pentru a supravieţui. După 1989, acesta pur şi simplu s-a prelungit, rozând ca un cancer ascuns speranţele democratice ale României. Cei care au trecut cu el în sânge din comunism în democraţie nu îl vor trăda niciodată, pentru că i-a ajutat să supravieţuiască regimului Ceauşescu, iar cei tineri îl împrumută cu repeziciune pentru că este calea uşoară spre ceva la care ar trebui să ajungă cu multă muncă.

De ce este acest comportament rău? Pentru simplul fapt că democraţia nu se poate face precum "comunismul unguresc", cu jumătăţi de măsură. Ori suntem europeni şi atunci punem în aplicare principiile democraţiei Occidentale, ori rămânem nişte bişniţari la marginea noii lumi.

Mai este nociv pentru că nu promovează meritocraţia. Oamenii care ajung în funcţii importante nu ajung acolo pentru că sunt mai buni ca alţii, ceea ce duce la frustrare pentru cei cu adevărat buni (care emigrează în Occident, acolo unde meritocraţia este un principiu definitoriu), şi la griparea regulată a sistemelor şi subsistemelor româneşti. Imaginaţi-vă ţara asta ca un mecanism cu mii de rotiţe, în care, pe pile şi relaţii, în locul unor rotiţe de calitate sunt puse tot felul de discuri ruginite sau fără zimţi, pe principiul "las-o, bă, că merge-aşa!". Sistemul merge mai departe, dar nu e nici eficient, şi nici nu poate produce bunăstarea celor în slujba căruia pretinde că se află.

Tocmai de aceea nu trebuie să le plângem de milă celor care sunt prinşi în ofsaid! Trebuie să încercăm să îi ajutăm să se adapteze, să înveţe să fie mai buni şi să ajungă în funcţii importante pentru că le merită, nu pentru că au carnet de membru de partid de o anumită culoare. Iar uneori cea mai bună metodă de a-i învăţa acest lucru este "palma părintească" a DNA.