Feţe, fiţe şi capcane
În ultima o sută de ani paradigma existenţială occidentală şi apoi mondială s-a schimbat radical, lent până la al Doilea Război Mondial şi accelerat apoi. Idealul de veacuri al culturii de tip european a fost acela de "a fi". De după Primul Război Mondial, încet, încet, a început a se impune idealul "a avea" - nu contează cine eşti, ci cea ce ai.
Înainte, "a fi" determina bogăţia, apoi bogăţia a început a determina cine eşti. Tejgheaua, pornind de la cămătari, a învins catedrala. Răsfrânt la nivelele de jos ale populaţiei astăzi, duminica, plebea, în loc de biserică, se duce, se plimbă prin marketuri. Acest a avea a generat falsul "a avea", pe cel de "a părea" (că are orice). S-a născut omul de carton. Este exact ca în studiourile cinematografice americane, străzile oraşelor vechi arată şic, dar dincolo de peretele vopsit spre stradă e câmp gol, bate vântul. Toate fetele vor să pară fotomodele. Dacă înainte fiecare fată vroia să fie ea însăşi, să-şi pună în valoare ceea ce fiecăreia i-a dat mama la naştere, acum fiecare vrea să pară altfel decât este. O neghioabă imagine de fotomodel o trimite continuu la oglindă şi la cântar. Urmează obsesia curelor de slăbire prin care multe îşi vulnerabilizează sănătatea, unele ajung la psihiatrie (există o patologie a alimentaţiei uneori cu sfârşit letal), sau măcar îşi alterează sistemul endocrin, ajungând sterile. Majoritatea vor tocuri înalte care le nenorocesc şoldurile şi coloana, dar durerile încep în după-amiaza vieţii, când se vede înserarea. Băieţii şi bărbaţii şi ei vor să pară altceva decât sunt, musculoşi, cu alură de macho.
Faptul de a face sport este cât se poate de binevenit pentru sănătate, dar în cazul acestora activitatea fizică (în afara muncii) nu se reduce la atâta. Ei vor musculatură şi performanţe pentru care apelează la tot felul de suplimente alimentare, vitaminizante, energizante etc... Un studiu recent al Universităţii din Los Angeles relevă faptul că, odată iniţiate, aceste consumuri "inofensive" au tendinţa de a se intensifica în timp în genul consumului de droguri, nu pe calea necesităţii de a căuta "plăcerea" drogatului, ci pe calea obsesiei, devine automată şi obsesivă. Aceasta are în timp consecinţe psihice şi somatice. Psihic scade treptat stima de sine, capătă complexe de inferioritate mai ales de ordin sexual, sub o carapace fragilă de "macho". Somatic 3% au fost spitalizaţi pentru probleme renale sau hepatice. Tot ceea ce nu este natural este dăunător! Această aserţiune nu are nimic de a face cu medicaţia. Medicaţia se adresează unor mecanisme patologice (fiziopatologice) care nu pot fi influenţate de remedii nemedicale. Alimentaţia şi alte mijloace naturale de fortificare a sănătăţii se adresează unor mecanisme fiziologice (normale) pe care le întăresc.
Unele nu pot fi substituite de altele, medicamentele nu pot substitui remediile nemedicamentoase şi invers, asociate raţional (în raţiunea biologică) ele dau rezultate maxime. Doar semidocţii care nu înţeleg lucrurile încearcă să le substituie pe unele cu altele. Revenind la suplimentele alimentare şi energizantele pentru exerciţii fizice ele se înrudesc comportamental cu drogurile şi au consecinţele amintite. În această direcţie Asociaţia Americană de Psihiatrie trage un semnal alarmant pornind de la o tristă realitate. În 2014, 9,4 milioane de adulţi americani (cât un popor) s-au gândit serios să se sinucidă (3,9% dintre toţi adulţii) din care 2,7 milioane îşi elaboraseră detaliat planurile de suicid, iar 1,1 milioane au făcut o tentativă de suicid confirmată în spital. Una din sursele majore o constituie consumul de droguri, 11,9 % dintre aceşti consumatori urmând în final o carieră suicidară, iar 29,5 % dintre consumatorii de droguri au afirmat că s-au gândit serios la suicid.
Politicieni tâmpiţi şi cinici există peste tot. Şi ei au asemenea hahalere care în unele state americane cu trâmbiţe demagogice, trişând în numele libertăţii persoanei, au liberalizat comerţul cu droguri. În afara celor arătate mai sus, accidentele mortale şi grave (cu generarea de handicapuri pe viaţă) au crescut cu peste 25 % din cauza şoferilor care au consumat droguri. Sperăm ca măcar la acest capitol politicienii noştri să le fie superiori. În privinţa temei abordate, cel mai important lucru în viaţă este să fii normal, iar ca să fii normal trebuie să fii tu însuţi şi nu cum te îndeamnă păsăricile că ar trebui să fii.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.