Negocierile de noapte dintre Hrebe, Prostănacul şi Răzgândeanul au dat roade: pensiile se măresc în avans cu o lună, salariile profesorilor cresc şi ele cu un electoral 9%, e drept, nu în acelaşi ritm cu cele ale celor 19 angajaţi ai Fondului Proprietatea care totalizează frumuşica sumă de 607.000 euro. Sinecurile şi cumpărăturile en-detail de politicieni şi jurnaliţti sunt la ordinea zilei: SOV s-a apropiat şi mai mult de bănuţul liberal, punându-şi omul guvernator în Deltă, Petrică a ajuns secretar de stat liberal şi candidat în colegiul Europa, iar Mitrea şi Geoană se bat pe mirosul din canalizarea Protanului. Şi pentru ca toate trebuiau să poarte un nume li s-a spus DNA fără procurori contracorupţie.

Avem cea mai mare creştere economică din Europa, ba chiar din lume, grăieşte Tăriceanu la bilanţul de patru ani, făcut - nu întâmplător - după întâlnirea de marţi noaptea cu prietenii Hrebe şi Geoana. Coincidenţa a fost planificată din vreme, ca dovadă zelul cu care PNL, care dacă ar fi onest şi-ar mai adăuga un Social în coadă, şi PSD îşi trag spuza măririlor pe propria turtă electorală, călcându-se pe bătături să urce pe podiumul premianţilor în populism şi demagogie.

Dacă acum câteva luni, Păcuraru şi Tăriceanu avertizau încruntaţi că se duce naibii bugetul dacă se măresc pensiile şi salariile înainte de vreme, ca să nu mai discutăm de cobea de Mugur Isărescu, iată că acum scurgerile bugetare au fost date la maximum. Nu de frica ameninţării cu moţiunea de cenzură a prea-plecat capul PNL, să fim serioşi, socoteala e mult mai simplă. Câstigăm alegerile împreună, guvernăm împreună! Cu alte cuvinte, ne înfruptăm în comun din procentele electorale pe care, inevitabil, le aduc astfel de măsuri şi la guvernare mai vedem noi cum o dregem cu bugetul. Inconştienţa celor două partide tovarăşe de drum capată pe zi ce trece dimensiunea găurii negre proaspăt descoperite în Calea Lactee şi împotriva căreia voiculeştii nu au apucat să protesteze.

Cum problemele de factură şi inflaţie se vor simţi abia după noaptea Sfântului Andrei, la ordinea zilei e reformarea clasei politice cu Petrică Român, scos din Partidul Pensionarilor şi făcut secretar de stat liberal. Comic e modul în care fostul luptător pentru drepturile vârstei a treia se jura că nu va bate în lung şi-n lat colegiul Europa pe banii guvernului. Iată cum egalitatea de şanse a candidaţilor românilor de peste mări şi ţări e 100% garantată pe spezele contribuabilului.

Şi mai nostim însă e modul inedit în care au ajuns să se împletească într-un odgon gros cât obrazul fânat al liberalismului oligarhic interesele lui SOV, cu cele ONG-iste şi, evident, cu cele jurnalistice. Toată lumea, de la Bogdan Olteanu, la patronul SOV şi la societatea civilă trăitoare din banii proiectelor ministerelor e mulţumită. Liviu Mihaiu trebuie să facă "treabă bună" în postul de Guvernator de Deltă, altfel va fi "urât" pentru el, a grăit liberalul şef la Antene. Rămâne de văzut ce anume va da rod la umbra campaniilor în floare pentru Salvarea Deltei. Sperăm că nu cele 21.000 de ha cu peşte cu tot pe care le cerea viitorul guvernator pe vremea când se lupta cu Bittner.

Aşa cum, va fi interesant de urmărit cine îşi va adjudeca mirosul pestilenţial de la Protan. Protejatul lui Geoană se luptă cu protejaţii lui Mitrea şi miza e de multe milioane de euro. În cazul în care canalizarea Protanului nu se desfunda, şi omul lui Geoană nu va putea să-şi construiască cartierul pe terenul achiziţionat lângă vidanjele ruginite, putoarea va afecta direct relaţiile dintre mai marii PSD şi indirect campania. De altfel, Mitrea i-ar fi transmis deja lui Geoană să nu mai mizeze pe el în propaganda de la Dăbuleni. Evenimentul arată că băieţii reîncep să-şi reintre în mâna.

Şi de ce n-ar face-o, din moment ce Justiţia a fost pusă cu botul pe labele din faţă şi la intern şi extern? Olteanu şi Văcăroiu i-au trimis o misivă drăgăstoasă lui Poettering, atrăgându-i atenţia asupra "frământărilor" şi "nemulţumirilor fireşti" din "parlamentul naţional" faţă de "îndrăzneala" Comisiei europene de a-l critica. A cui o fi fost ideea scrisorelei e greu de spus, căci Olteanu şi Văcăroiu se confundă tot mai mult, dar mesajul e unul singur: vedeţi-vă de ale voastre şi lăsaţi-ne cu corupţia noastră! Aşa ar fi şi drept, explică olteni-văcăroii, parlamentul a muncit din greu, a citit miile de documente "inconsistente" ale DNA ca să ajungă după nopţi de nesomn şi frământare la măreaţa concluzie că ele sunt politice.

Şi pentru ca prin zidul făcut din piepţii vânjoşi ai parlamentarilor să nu mai poată strecura Comisia nicio împunsătură şi procurorii niciun dosar, s-a aplicat lovitura decisivă: şefii anticorupţie vor fi numiţi de tovarăşa Lidia Bărbulescu şi coledzii ei din CSM. Băsescu să-şi pună pofta-n cui şi să-şi ia gândul de la Constituţie şi dosarele rechinilor. De acum înainte, corupţii cu funcţii în statul fost de drept, aleşi sau numiţi, împreună cu clienţii lor ascunşi sau la vedere pot încinge hora prieteniei fără frontiere între politică şi afaceri. Aferim.