Funia şi casa spânzuratului
Pentru 235 de şpăgi încasate într-o lună şi jumătate, doctorul Ovidiu Pleşa, de la Casa de Pensii, a fost condamnat la trei ani de închisoare cu executare. Adică pentru fiecare plic, 4,5 zile de puşcărie.
A primit într-o lună şi jumătate 55.975 de lei. De la oameni pensionaţi pe caz de boală. Unii invalizi, alţii închipuiţi. De ce a luat şpagă? Pentru că avea salariul mic şi pentru că nu credea că ia şpagă. Credea că sunt cadouri. Doctorul Pleşa a devenit vedetă într-un filmuleţ, chipurile, menit să combată corupţia, realizat de Direcţia Generală Anticorupţie, cu ordin de la Bucureşti. „Sceneta” a fost prezentată în cadrul Colegiului Prefectural iar medicul a fost intervievat în Penitenciarul Oradea, acolo unde îşi ispăşeşte pedeapsa. Vorbeşte relaxat despre cât de periculos este să fii şpăgar şi le atrage atenţia funcţionarilor asupra faptului că nu e de joacă cu corupţia, un fenomen ce nu poate fi „manageriat”. Întrebat de ce a luat mită, doctorul spune că nu vrea să se scuze, dar… avea salariu mic. Deh…Şi tot fără să se scuze, Pleşa, candid şi zâmbitor, mai spune că nu ştia că face ceva rău, acceptând câteva cadouri. Medicul a fost condamnat pentru şpaga dintr-o lună şi jumătate. Anchetatorii l-au filmat, pe el şi pe toţi colegii lui, în cabinete, încasând plicuri. Câtă şpagă a luat până atunci? Câţi ani au fost obligaţi să cotizeze adevăraţii pensionari de boală la comisia de expertiză şi câţi bihoreni sănătoşi tun au primit pensii numai pentru că medicul Pleşa şi colegii lui habar nu aveau că fac ceva rău?
În 2010, Bihorul era printre primele judeţe din ţară cu cei mai mulţi pensionari pe caz de boală, peste 52.000, adică 32,86% din numărul total de pensionari. Invalizi inventaţi de Pleşa şi ai lui şi ţinuţi în spate de cei care munceau şi care îşi plăteau contribuţiile. Ani la rândul fondul de pensii a fost fraudat în felul acesta, în timp ce oameni fără braţe au fost declaraţi apţi de muncă pentru că uitaseră de… cadouri. Medicul Pleşa, cel cu salariu mic, a adunat în tot acest timp 15 imobile, un restaurant, o firmă de transport, acţiuni la firme listate la burse.
A fost condamnat la trei ani de închisoare şi, cel mai probabil, îşi pregăteşte deja liberarea condiţionată. Ştiţi, mai faci un film, mai participi la o serată, mai scrii o carte…Şi ca şi cum pedeapsa primită de doctor nu ar fi fost oricum praf în ochi, acum, nişte autorităţi s-au gândit că Pleşa ar fi cel mai potrivit ins care să vorbească de anticorupţie. Şi să dea lecţii. Pleşa, care în câteva luni se va întoarce la viaţa lui şi îşi va recupera banii dosiţi pe la neamuri. Comedia de film prezentată de DGA ar fi fost de râs, dacă nu ar fi de plâns. DGA l-a găsit pe Pleşa, care nici el nu crede ce spune, l-a filmat, gata, sarcina trasată de minister a fost rezolvată. Pleşa a avut o revelaţie. E acum un luptător anticorupţie. În Penitenciar e naşpa, e mai bine acasă, nu luaţi şpagă!
Funcţionarii să ia exemplu. Da, de la Pleşa. Lupta anticorupţie se face cu corupţi. Mi se pare normal!
Bataie de joc. Ar trebui sa stea in inchisoare toata viata si sa primeasca bara apa si piine.
Aveti perfecta dreptate! Imi amintesc cum se uita la mine o d-na doctor ca nu-i puneam nici un plic in actele ce le ducea asistentul la ea in cabinet. Boala mea era vizibila, asa ca nu avea ce zice, altfel si daca erai bolnav, trebuia sa-ti platesti serviciul facut de ei. Ei au initiat si intretinut acest concept. Cum o sa se justifice inaintea lui Dumnezeu cand vor muri?