Privind pe alte meleaguri mai încinse nu putem să nu dăm înapoi filmul ultimilor ani și să constatăm că și noi ne-am jucat cu focul populismului, chiar dacă poate la flacără mai mică, dar cu riscuri deloc îndepărtate.

Acum putem înțelege mai bine că am fi ajuns să sărim în Marea Neagră, fără acele măsuri de austeritate, care sigur că puteau fi însoțite și de alte  inițiative economice guvernamentale, precum și de o austeritate pe măsură  din partea  clientelei  pdl-iste. Tăriceanu, care în grecismul său nativ, a fost un Tsipras fără  temperament  și cu papion, a manifestat aceeași nesăbuință în a risipi banul public. Să ne aducem aminte că s-au făcut peste 600.000 de angajări în sistemul bugetar până  în 2008, anul de debut al crizei.

Astăzi pare că fenomenul se repetă, tot ce aruncă acum Ismail de la Stanbul, cu polonicul din popota guvernamentală, s-a adunat în urma măsurilor de austeritate. Dar  s-ar putea să vedem că aceste măsuri nu sunt sustenabile, din nou pe pielea noastră. Însă  românul caută doar satisfacția de moment, de asta mulți cred și azi că Tăriceanu a fost  un bun premier, că le-a dat, iar ăia de după el le-au luat, deci au fost răi. Asta înseamnă gândire primitivă, lipsă de viziune și neputința de-a înțelege funcționarea mecanismelor economice și sociale pe termen lung.

Tot așa, când Ismail cel șchiop se va întoarce va putea chiar când nu va mai fi la popotă să ne tot aducă aminte, de oriunde va sta, că va fi la măsuța de scris, dacă va ajunge la tabăra de creație, sau că va sta pe sticlă  -  cum  a generat el prosperitate. Mai ales că la iarnă poate-i lasă pe pnl-iști să tragă singuri sania, iar el va plânge din nou pe umerii românilor, care vor plăti cu 20% mai mult la întreținere în urma liberalizării prețului la gaze.

Cât  îi privește pe  grecii  autentici, nu corciți, nimic nou sub soare, nu sunt  la primul faliment, ține de istoria lor deja, dar de ieșit din prim-planul  istoriei nu vor ieși, pentru că importanța lor geostrategică dată de Marea Mediterană îi va face mereu interesanți pentru marile puteri.

Cu tot eșecul național, grecilor li s-au aplicat generalizări forțate, dovadă că sunt mai mulți cei care cred acum în urgența măsurilor de austeritate. E adevărat că e un raport echilibrat privind cele două opțiuni care vor fi exprimate la referendumul de duminică, dar chiar și așa, de data aceasta  iresponsabilitatea unor conducători pare că nu va contamina un popor, care de cinci luni simte pe pielea lui arsura aventurii populiste. Ar fi bine să fie un aviz amatorilor de gen, formațiunile cu același profil populist cum sunt cele din Spania, Portugalia, Olanda.

Revenind la raportarea noastră, pentru că românul răsuflă ușurat când aude de un rău mai mare ca al lui, am face bine să nu ne mințim și să ne uităm în ograda noastră, n-am avut standardul lor de viață, nu vom avea niciodată turismul lor și nici importanța lor geostrategică. Dar ceva în plus poate tot vom avea. Spre deosebire de ei - care, deși au primit o propunere de ajutor din partea Turciei, rămân într-o relație tensionată cu această țară, din cauza Ciprului - noi, grație lui Ismail, vom avea cea mai mare moschee din Europa la București. Dacă Ștefan cel Mare construia mănăstiri după victorii, probabil că Ismail, în subconștientul său, simte că eșecul său trebuie marcat cu construcția unei moschei. Aferim!