Anul electoral nici n-a început dar sondajele de opinie vin peste noi mai ceva decât creșterile de prețuri, taxe și impozite. Populismul moderat al lui Ciolacu, promisiuni de salarii și pensii mai mari, aduce creșteri moderate partidului, 30%. Cu 20% de la PNL, le iese de încă un USL, 2.7 sau opt? Dumnezeu mai știe! * S-a făcut lumină! După nenumărate scandaluri de corupție, în care au fost implicate fețe bisericești, Sinodul BOR a catadicsit să ia măsuri. E drept, așa chiar nu se mai putea. Unele fapte erau strigătoare la cer. Acum, preoții prinși că iau mită riscă excluderea din cler. Pentru nunți, parastase, botezuri, eliberarea chitanței a devenit obligatorie. Parcă îl și vezi pe popă având crucea în mâna dreaptă și POS-ul la stânga. Scandalul declanșat de Teodosie al Tomisului, înregistrat pe ascuns în vreme ce împărțea, teoretic, paraîndărătul pentru un trafic de influență, e cea mai bună oportunitate pentru înalții Bisericii să arate lumii că nu glumesc cu cele sfinte. * Cum spuneam, promisiunile premierului se aud și de peste ocean. Din SUA, unde s-a dus parcă pentru a arăta că, prin comparație cu Iohannis, el chiar se ocupă de chestii serioase, Marcel Ciolacu promite că, din 2025, nu vom mai avea nevoie de viză pentru State și, pe deasupra, anunță (iar!) că vom fi primiți și în Schengen. Zice el că nu-l doare gura. Apoi, om trăi și om vedea. Ascultați ce vă spun, mai degrabă îl vedem președinte, decât să vedem tot ce-a promis! * Și, ce să vezi!, blajinul și împăciuitorul președinte al PSD se face fiară, atunci când „rufele murdare” se spală... afară. Ce-o fi fost în capul ambasadorului nostru la Washington, să-i reproșeze premierului că nu l-a chemat la întrevederile politice avute, e greu de bănuit. Dar, de aici, de acasă, pare că Andrei Muraru s-a detonat sau, mai pe românește, și-a tăiat ambasada de sub picioare. Ciolacu a și anunțat că-l vrea acasă. Murarule, dacă tăceai... boier rămâneai! * Acuma, despre cât de important e Ciolacu pentru SUA și cât contează România în ochii „partenerului strategic”, vorbește foarte bine faptul că, în loc să se întâlnească cu premierul român, vicepreședintele Kamala Harris, a plecat în Dubai, la conferința dedicată schimbărilor climatice. Hopa, te pomenești că acolo s-a întâlnit cu Iohannis?! Bine că nu s-a prins Ciolacu, că închidea toată ambasada din Washington, de invidie. Una peste alta, dacă chiar contam, făcea octogenarul de la Casa Albă un efort să-i strângă mâna vânătorului buzoian, măcar cât pentru o poză.

 

Baia Mare, tărâm de poveste

* Da, președintele nostru a avut timp de întâlniri oficiale, cât l-o fi ținut pe el brăcinarii, care se știe nu-s cine știe ce, când vine vorba de muncă. După numai două zile și un pic... de shoping, mai precis duminică, d-na Carmen s-a întors la Sibiu, lăsându-și singur consortul sub soarele deșertului. Așa se face că, de data asta, avionul de lux, închiriat pentru deplasările prezidențiale, a făcut de două ori drumul până în Dubai și înapoi. VIP! Probabil pentru că, fiind conștiincioasă, doamna profesoară Iohannis n-a vrut să lipsească luni de la ore. Deci, mai nou, „aeronava prezidențială” face curse familiale sau, cum s-ar zice, „pe persoană fizică”. Numai în luna octombrie, statul român a achitat 680.000 de euro pentru zborurile președintelui. E de așteptat ca factura pentru luna noiembrie să fie și mai consistentă. Să sperăm că, în decembrie, președintele va alege să meargă la schi, acasă. Nici nu te mai aștepți ca Iohannis să facă ceva. E destul să stea cuminte acasă, să zboare cât mai puțin și țara tot iese mai bine. * Vai, iar fuse JAI! Și nici de data asta nu s-a discutat despre primirea României în Schengen. Degeaba promite Ciolacu, degeaba a dat „cu pumnul în masă” Predoiu. Sanchi! Politica noastră e atât de vitează, că pur și simplu nu contează! * Lui Geoană i-or pierit lăudătorii. Întrebat, într-o emisiune de radio, ce salariu are la NATO, fostul și viitorul președinte al României a zis: „V-am spus că sunt foarte bun la ceea ce fac și, pe cei foarte buni, trebuie să-i plătești foarte bine”. Perfect! Dacă e așa de bun și așa de bine plătit, de ce vrea la Cotroceni? Pentru „onoarea nereperată” a Mihaelei? Nu face, zău! * Baia Mare, tărâm de poveste. Succesorul fugarului Gherecheș a devenit cel ce nu ezita ca, până mai ieri, să recomande drept „locotenentul” lui. Doru Dăncuș e, cică, țărănist, posesor al unui dosar penal de factură politică și al unei neveste izbitor de tinere. În plus, lt. e, zice lumea, mare amator de pariuri. Numa` să nu joace bugetul. Deci s-ar putea spune că memoria lui Cătălin e vie. Bântuie ca o stafie, la Baia, în primărie. * Cum vă spuneam, Baia Mare... are ea ceva aparte. Consilierul local Bogdan Hodorogea a fost înregistrat pe ascuns de un jurnalist în timp ce recunoştea că a făcut un picuţ de trafic de influență, șantaj, imobiliare, demolarea concurenței, mizilicuri d`astea. Ce coincidență, Hodorogea e de la AUR! Se pare că traficul de influență a devenit un fel de marcă a partidului, fiindcă – vă amintiți, nu-i așa? – nu e primul caz. Și când te gândești că ăștia vor să ne convingă că sunt „altceva”! *

 

La așa guvernare, așa trolare!

„România educată” a picat încă o dată. De data asta la testele PISA. Nu avem față de europeni de nici măcar la nivel școlar. Păi, la câte școli au încă buda în curte, Europa e departe, o himeră. Până atunci 42% din elevii români nu înțeleg un text citit. Mai rău, 49% nu sunt capabili să rezolve probleme banale de matematică. Cu un președinte-profesor mai mult plecat, atât s-a putut. * Dar, vestea bună e că „pupila” prezidențială, madam Deca, de la Educație, și-a activat armata de postaci și, cel puțin din perspectiva imaginii publice, a dat peste cap dezastrul testelor PISA. Gem rețelele de socializare, pline de laude la adresa ministrei. E plin netu` de păreri (bune), ca învățământul de dureri. Acu` mai ține, dar peste câțiva ani, cine o să mai scrie și postările astea? O să ajungem o țară de râsul lumii. Nici troli n-o să mai avem. La așa guvernare, așa trolare! * Salariile profesorilor. Hai să discutăm puțin și despre asta, deși, la cum arată învățământul, nu prea avem ce. Că, zău, îți vine să-i dai dreptate Ciolacului, care plus, dacă performanța e pe minus? Doar în săptămâna care a trecut, salariile dascălilor au crescut de trei ori. Mai întâi cu 50%, apoi cu 20% și, mai către final cu vreo 15 procente. Asta doar la gura politicienilor, că, până una alta, dascălii nu vor vedea un ban în plus. E cam ca și cu „creșterea negativă”, invocată atât de des de economiști. Vă dăm, vă dăm, dar mai vedem cât și când. „După buget, coane Fănică”... se știe „renumerația” e mică. * Scandalul săptămânii nu vine neapărat din zona politicului. Grigore Leșe a îndrăznit să spună că, stric din perspectiva partiturii, celebrul cântec „Așa-i românul” e unguresc. Mamă, ce circ! Au sărit românii verzi, în frunte cu generalul armatei de femei Ghiță Turda, până la cer!! Te și miri că AUR sau Șoșo n-au dat un decret, o fatwă, privind arestarea și decapitarea rapsodului (anti)național. Așa e lumea, nimic nu e ceea ce pare a fi, dar ăștia n-au de unde ști. * Acu`, dacă tot s-a băgat în politică, actrița Ramona Bădescu se poate aștepta la orice. Uite, de pildă, re-citindu-i interviurile, de acum mai bine de zece ani, sare în ochi afirmația: „Nu am făcut niciodată sex cu un român”. Fie și numai pentru asta cucoana nu are ce căuta în AUR. Dacă AUR e cu adevărat un partid patriotic, această afirmație pică drept disprețuitoare la adresa întregului nostru popor.

 

„Împreunare, împreunare, seva și puterea dispare”

* „Războinicul luminii”, a devenit sexolog. Fotbaliștii lui Gigi – Bebe Mihăescu – Becali nu au voie să facă dragoste decât o dată pe săptămână. Probabil, la final de etapă și atunci, numai dacă nu pică zi de post. „Împreunare, împreunare, seva și puterea dispare”, a spus SF Gigi. Bine, cu sau fără asta, FCSB cam tot aia e. * „Până aici (social) democrația”! După voiajul american, până și Ciolacu s-a săturat să fie popular. I-or fi înțepenit picioarele la economy class. Acum premierul zice că Guvernul are nevoie de un avion doar al său. Ca și președintele, nu? Fiecare cu jucăria lui. Aleșii noștri ne sunt tot mai scumpi, că dragi nu putem zice că ne-ar fi. * S-a mai dat o „specială”. O pensie specială, pentru magistrații asistenți. Se pregătesc, zice-se, femeile de serviciu de la instanțe. Cum dracu se face că, de câte ori politicienii își propun să taie din privilegii, nu reușesc decât să le înmulțească? Ce-ar fi să vrea să taie din pensii și salarii? Dintr-ale noastre. * Elena Lasconi, primărița PROTV de la Câmpulung, a amendat USR-ul pentru niște afișe anti PNL. Ei, ia să fi fost ea candidata partidului pentru Bruxelles, sigur închidea ochii. Ce să-i faci? Drulă a ales, iar, ca o... * Bomba săptămânii. Dan Voiculescu e la câteva examene distanță de a deveni preot. După cum îl știm, ar putea deveni noul Teodosie de la Tomis, securistul Patriarhiei sau patronul postului de televiziune Antena Trinitas. * Până să se încheie anul, demnitarii și-au mai dat 5% în plus la salarii. La toate salariile. Cu pensiile, cu salariile prostimii, cu indexările... mai văd ei. Ei erau acum prioritatea țării. Logic! Dacă demnitarii noștri mor de foame, nouă cine ne mai mărește veniturile? * Abia întors din State, premierul a cășunat iar pe bietul Boloș. Cică trebuie să vină el, Ciolacu, să pună ordine în „scăpările” de informații de la Finanțe. De data asta, părintele banului public n-a mai amenințat cu demisia. S-a obișnuit cu canonul. * Deranjat de forfota de la deschiderea ședinței de guvern, premierul a spus, la microfon, să se audă clar: „Dacă vă deranjez, eu plec”. Vă imaginați tot executivul reacționând ca o galerie: „Lasă-ne! Lasă-te!”?? * Ponta ambasador la Washington?! Ce facem internaționalizăm plagiatul? Mesajul e clar: plagiator, ambasador. Și vă mai întrebați de ce nu învață copiii? Păi, cu asemenea modele... Decât să intri la facultate, mai bine intri într-un partid. *

PISA mă-sii!