Neam Tătar, doctorul de la liberali, e o adevărată vedetă. Cinci luni l-au filmat procurorii! Lua bani de la toată lumea, tânăr sau bătrân, sărac sau bogat... Ce mai, ca un adevărat social-democrat. La așa „lucrătură”, dacă foamea n-ar fi mai mare decât frica, niciun medic n-ar mai lua șpagă în Românica. * Anul ăsta, la Sf. Parascheva a fost aglomerație mare. Nu, nici poveste să își fi amintit politicienii noștri de cele sfinte, e an electoral. El însuși la fața locului, Ludovic Orban le-a transmis colegilor că „aici nu se culeg voturi”. Ce știe Șică? De aia, în sondaje, o are așa... mică. * Tot pentru că vin alegerile, vacanța de revelion a bugetarilor se prelungește până pe 8 ianuarie. Acu` dă Ciolacu, să vedeți când o să ia! * Aparatul de RMN al spitalului din Reșița a fost vândut, cităm: „din greșeală”. După cum povestește Romeo Dunca, președintele Consiliului Județean Caraș, vechiul aparat, defect, a fost dat, aproape moca, unei firme care a venit cu scula ei. Dunca ăsta trecea drept bogătan, dar Județul nu-i afacerea lui, deci se mai produc și „greșeli”. * București – Piața Unirii. Istoria a ratat, la milimetru, bătălia „oamenilor în uniformă”. Polițiștii de la sector vs. cei de la capitală. Oamenii lui Nicușor contra trupei lui Băluță. Miza strategică, planșeul pieței. Ce scandal! Pe fond, primarul general avea dreptate. Dar, în speță, edilul de sector voia să repare nenorocirea care riscă să producă o catastrofă. Munca nu e bine văzută în țara asta. Muncești, muncești, dar voie ai de la București? * Înapoi la pelerinaj. George Simion s-a dus și el să se închine la Sf. Parascheva. Și nu s-a dus singur, ci cu Gigi Becali. Altfel „aurașu” nu nimerea Iașu. * Ce i-a trebuit lui Ciolacu încă o baie de mulțime pe stadion?! Prezidențiabilul PSD a fost huiduit copios cu prilejul aniversării, în teren, a centenarului echipei de fotbal Petrolul Ploiești. Obraz gros, de politician, premierul a găsit că „e normal” să fie primit cu fluierături și înjurături. Poate chiar îi place. Atunci, n-ai ce-i face. Și asta chiar explică multe în legătură cu halul în care guvernează. * Poftim, cultură! Că tot vorbirăm de galerie. La Cluj, U a împărțit studenților niscai materiale promoționale. Secțiunea print abunda de scandări scandaloase din „repertoriul” galeriei. D`alea cu m..., că..., piș..., cioroi etc. De la Academie, drept la galerie! Punct.

„Sfințișorii” lui Țucănberg

* Fb-ul e de AUR. Da, partidul lui Simion a cheltuit nu mai puțin decât 1,2 milioane lei pentru promovarea sa pe Facebook. „Sfințișorii” lui Țucănberg, care te blochează pentru o fotografie nud, nu roșesc când vine vorba să ia bani de la... de la oricine ar fi. Banii n-au miros. Femeile da, le put. Normali îs ăștia?! Dacă, până acum, ați scăpat de propagandă pe FB e numai meritul dvs. Se pare că, pur și simplu, ați reușit să treceți drept cineva deloc interesat de politică. * Sigur, chiar dacă nu l-a văzut nimeni, președintele a dat iar cu paltonul de capotă. Pupila lui, ministra Ligia Deca, cea însărcinată cu eșecul programului „România educată”, n-a prins loc pe lista candidaților PNL din București. Ministra s-a bucurat de același tratament ca și indezirabilul Câțu, a fost trimisă să smulgă un vot tocmai la Vâlcea. Asta în vreme ce Sorin Cîmpeanu, protectorul plagiatorilor, e cap de listă la Senat chiar în capitală. Desigur, asta nu are nicio legătură cu suspiciunile de furt intelectual, bine dosite, din teza președintelui PNL, Nicolae Ciucă. Ce bucă! * Justiția noastră e precum patria, „tânără, fragilă și originală”. În ciuda deciziei Înaltei Curți, care a spus că primarul din Zlatna, Silviu Ponoran, e incompatibil, Tribunalul Alba a validat noul mandat al alesului local. Dacă tribunalul e mai „înalt” decât Înalta..., te poți aștepta la orice. Dreptatea, să mai aștepte! * Bull-dogul înghite tot. Vasile Blaga, politicianul FSN, ex-PD, fost cine mai știe ce, devenit între timp mare lider liberal la Timiș, l-a recuperat pe unul de la AUR, cu filială cu tot. Ce are naționalismul cu liberalismul, desigur, numai dl. Blaga știe. Știe din anii în care era activist. * După modelul Bodog, PSD își scoate candidații cu probleme de pe liste. A venit rândul fostului ministru de la Agricultură, Adrian Chesnoiu. Și ăsta se sacrifică pentru binele partidului! E o minune că PSD a mai găsit candidați care n-au probleme cu legea, cât să-și umple listele. * La liberali e altfel. O fi criză de cadre. Ciucă se screme să explice de ce l-a executat pe Tătaru, dar i-a iertat de „glonț” pe Mihai Chirica și Costel Alexe. „Pentru unii ciumă”, pentru alții genial de... general. * Mare modă la Transporturi, demisia. După ce și-au făcut plinul, fără a marca nicio performanță notabilă, în afară - poate - de a fi pus cruce PNRR-ului, directorii din Transporturi pleacă, unul câte unul. Mihai Barbu, președintele CA al Metrorex, a dat tonul. Cică „nu vrea să se facă vinovat de pierderea banilor din PNRR”. Da`, până acum ce-a făcut? Nu s-a „făcut”?! Pe câtă performanță, tot p-atâta prestanță.

Pe care îl urâți mai puțin?

* Analiștii vorbesc, tot mai des, despre „riscul repetării” scenariului din 2000, vom avea de ales (iar?!) între Iliescu și Vadim. Pardon, între Ciolacu și Simion. Ca să vezi cât a scăzut, în acești ani, anvergura prezidențiabililor! Cum zicea președintele PSD, alegem între „urâți”. Pe care îl urâți mai puțin? * Geoană l-a provocat pe Ciolacu la o dezbatere „în direct și la oră de maximă audiență”. Prostănacul e relaxat, nu s-a mai scăldat în aceeași apă cu Vântu, nici pe la Moscova n-a mai dat, de data asta. Una peste alta, prezidențiabilul PSD s-a făcut că nu aude apelul la duel. Mircea are de tras, tocmai de unde Marcel nu vrea să lase. V-ați prins, e vorba de voturi. Oricum, dă ca naiba de prost ca tu, președintele „celui mai mare partid din România”, să fugi de o dezbatere cu un „independent”. * Lenuța noastră a încurcat borcanele. Pardon, impozitele. Pe cel pus pe proprietate cu birul pe venitul global. Nu-i problemă, când va fi președinte, le cumulează și le dublează. Norocul nostru că mai e mult până atunci. * Geoană s-a scăpat. „Endependentul” recunoaște că, i-au spus și medicii, ar fi bine „s-o ia mai ușor cu șprițul”. Bine că a plecat de la comanda NATO și, mai bine, că nu era singur. Cine știe? Într-un moment de curaj bahic, sărea la Putin. Asta e tot ce ne mai lipsește, după un președinte absent, unul ce ar trebui să fie vrednic abstinent! * E clar, banii din PNRR s-au cam dus. Nu e la fel de clar cine-i vinovatul. Ciolacu, are tupeu băi!, dă vina pe Ciucă. „Pe vremea lui...”. Ciucă nu se lasă, cere explicații. Ciolacu zice: „Sunteți parte la guvernare, asumați-vă!”. Ei, nu merge așa. Se știe, la PNL lozinca e: „Guvernare fără asumare”. * Un senator bihorean a coborât printre muritori! Alesul se plânge pe „rețeaua de socializare” că a fost nevoit să facă „naveta” printre ghișeele CFR, pentru un bilet și o factură. Domnia sa e, cum ar spune Ciolacu, „parte a deciziei”. N-are decât să își asume! De bună seamă, senatorul liberal n-a încercat încă naveta Oradea-Cluj, by train. Pardon, adică cu autobuzul. Și asta numai dacă, desigur, ai noroc, să prinzi busul și să ai loc. * Scandalul planșeului a scos la iveală că Inspecția în Construcții de la Capitală e condusă cineva numit de Ciolacu, Victorița Dumitrașcu. Ce o recomandă? „Vocea și talentul” ei. În rest, mister. Plus, desigur, apartenența la PSD. Rude, neamuri, rubedenii... * Să fie un trend? Luni l-au pus în funcție, marți a trecut, de la PNL, la PSD. E vorba despre primarul comunei Mora, Suceava, Eduard Dizminschi. Probabil, cel mai rapid transfer politic al tuturor timpurilor. La SV bat vânturile „schimbării”.

Ce mai cloacă la Șoșoacă

* „Ce naște din pisică, șo”...șoacă mănâncă! Fiul lui Cozmin Gușă, Andrei, e pe listele Dianei. Jr. va fi deputat... Și papa consilier. Cine se aseamănă... Ce mai cloacă la Șoșoacă * Se lasă rău... Omului de afaceri Adrian Porumboiu i s-a propus să ocupe locul rămas liber pe lista PNL Vaslui, după evacuarea forțată a lui Nelu Tătaru. Ia ghiciți!? Porumboiu a zis pas. Liberalii sunt tot mai puțin frecventabili, cum zicea Șică. Sau ce scofală să fii candidat, când procurorii te vâră-n rahat? * După „războiul din Piața Unirii”, Nicușor Dan i-a pus gând rău Poliției Locale. Mai pe urmă, edilul-șef al capitalei a „nuanțat”, ar desființa poliția locală și nu prea. „Dar atunci să se schimbe pe ici pe colo, și anume în... punctele esențiale”. Nicușor, om din popor. * General, om sărac, cu pensie de mii de euro și niște „speciale” - cum îi vine bine oricărui ales, Mihai Chelaru, deputat AUR, a primit o locuință din fondul MApN. Apoi a vândut-o, de vreo zece ori mai scump. Român normal, român cinstit! * Marcel Ciolacu zice că vom adera, cu „certitudine”, la spațiul Schengen, pe de-a întregul, anul viitor. Dacă îl alegem, îi e totuna. Dacă nu iese președinte, oricum nu mai contează. Așa să tot promiți! * Tot Ciolacu... săracu! Liderul PSD propune continuarea comunicării cu liberalii prin, pam-pam, „telepatie”! Ne-am scos! Creșterea nivelului de trai, în România, ține de paranormal. * Ringo (nu Ringo Star) Dămureanu spune că AUR i-a cerut 60.000 de euro pentru un loc în viitorul parlament. „Grup infracțional organizat”, zice cel care n-a mai ajuns candidat. „Contribuție la campanie”, spune Simon, președintele partidului. Mare găselniță de marketing, patalamaua de patriot e de vânzare. Cine n-are, n-are! * „Când doi îți spun că ești beat...”. Aurelian Popa, activist civic, a refuzat oferta AUR de a candida pentru parlament fiindcă era pe bani. Patriotism, țară, onoare... toate astea-s de vânzare?! * 50-60.000 de euro. Cam atât costă eticheta de român la AUR. Iată, și Tiberiu Foriș, persoană „emblematică” pentru AUR Brașov, a părăsit partidul. El zice că locul doi pe lista partidului pentru Senat costa 55.000 de euro, prima poziție fiind deja ocupată de cineva „desantat” de la București. Costă cât nu face. Foriș, dă-le pace! * La Bistrița, AUR n-a fost în stare să-și facă lista de candidați așa cum cere legea. Români până la capăt, dacă nu merge o legăm cu o sârmă. Ei bine, nu merge! Sigur, vorba lui Simion: „Mafia e de vină!”. * Lenuța Breteluța, ați observat desigur că mai nou d-na Lasconi și-a asortat ținuta „prezidențială” cu o pereche de bretele late, deci Lenuța a ajuns la concluzia că nu va putea să facă „o guvernare de dreapta cu PNL-ul lui Ciucă și Iohannis”. Nepotrivire de caracter politic? Ei, aș! Matematică simplă. Vreo 20 de procente acolo, la liberali, cu încă vreo zece la USR, nu le dă de-o guvernare. Nici măcar de una șchioapă. S-a strigat: „Să vină pesedeu`!”

Ce nu face Michiduță?!

* Fost europarlamentar social-democrat, Corina Crețu a fost „recuperată” de PSD. Nu se făcea ca „experiența ei de 16 ani să se piardă”, mă-nțelegi. Pupila de altădată a președintelui Iliescu, ex-comisar european, a primit șefia nou înființatei Agenții pentru Monitorizarea Entităților Publice de Importanță Publică. (Dacă sună ca dracu, de bună seamă, chiar așa e.) Guri să fie, sinecuri sunt în întreaga Românie! * Nelu Pavel, președintele unei asociații a rromilor gorjeni și consilier județean, a fost săltat de polițiști, fiind acuzat că face trafic de droguri. Imediat, liberalii s-au dezis de alesul lor, susținând că Neluțu nu e membru PNL. Ar fi, totuși, prea mult, dar deloc contradictoriu: rrom, traficant și liberal! * Ce nu face Michiduță?! După scandalurile legate de cumpărarea locurilor candidaților AUR, dar aparent fără nicio legătură cu acestea, trezorierul partidului, Timotei Onoriu, anunță că încetează „orice colaborare cu partidul”. Adio, case la 32.000 de euro! Cică Onoriu era și „patronul” companiei de casă a partidului. Gicule, hai să repetăm, când ai tăi îți zic că ești „beat”, du-te și te culcă! * Cristian Popescu, zis Piedone, mai nou candidatul Varanului, pe listele PSD de la Giurgiu, nu se dezminte. Vinovatul, cel puțin moral, de morții din Clubul Colectiv „le-a vorbit tinerilor despre «Marea responsabilitate în fața celor care ne-au votat!»” Te și miri că nimeni nu a vomitat. * Ciolacu, next level! Președintele PSD ține să demonstreze că evoluează, că a trecut de faza covrigilor. Candidatul a vizitat unul din restaurantele românești care, cică, s-ar lua la trântă cu Mc-ul. Recidivând, Marcel și-a comandat și aici un dublu cheeseburger, neaoș, autentic, românesc. Dacă n-ar trage mai greu în sondaje decât liderul PNL, ai zice că vrea să-l prindă din urmă la greutate. * Ciucă s-a radicalizat (sau ridiculizat?). „Eu, personal, nu voi mai face nicio coaliție cu PSD”, a declarat, apăsat, liderul PNL. Cum adică, nu face? El, pe „persoană fizică”?! Sigur că nu. În plus, după alegeri, mai ales dacă nu prinde nici turul doi, nu va mai fi cazul, îl papă ai lui, cu stele cu tot, ca pe compot. *

Timotei Dezonoriu