De mai bine de un an şi jumătate administraţia orădeană ne "ameninţă" cu programul POR de reabilitare a 19 străzi din Oradea. Fie că procedurile birocratice sunt anevoioase, fie ca mai trebuie făcute unele cosmetizări la caietul de sarcini pentru ca firmele de casă să fie eligibile, licitaţia pentru desemnarea firmei care va executa lucrările de reabilitare întârzie să se finalizeze.

 

Proiectul "Modernizare străzi în vederea fluidizării traficului de acces între zone rezidenţiale şi funcţionale din municipiul Oradea" este finanţat prin Programul Operaţional Regional (POR) 2007-2013, dar şi prin contribuţia municipalităţii. Valoarea totală a investiţiei este de 28,6 milioane lei, adică 8,24 milioane euro. Durata de execuţie a lucrărilor este de 24 de luni de la semnarea contractului de finanţare. Proiectul vizează modernizarea a 19 străzi din municipiul Oradea, şi anume: Cazaban, Almaşului, Ardealului, Bumbacului, Decebal, Depoului, Gala Galaction, Horea, Iuliu Maniu, Margaretei, Măslinului, Miron Costin, Morii, Sabinelor, Splaiul Crişanei, Traian Vuia, Ursului, Vaporului şi Viorelelor, pe o lungime de peste 9 km. Lucrările la cele 19 străzi nu cuprind intervenţii la canalizare şi la reţelele de apă potabilă, astfel că executivul va trebui să găsească soluţii ca în prealabil să fie executate aceste lucrări de infrastructură. Ieri, o delegaţie a Primăriei Oradea s-a deplasat la Cluj-Napoca, la Agenţia de Dezvoltare Nord-Vest pentru a pune la punct ultimele detalii înaintea semnării contractului de finanţare. "S-ar părea ca pe 28 august vom semna în sfârşit convenţia de finanţare, urmând ca în maximum două luni să avem deja desemnată firma care va executa lucrările de modernizare a străzilor. Nu se va licita fiecare în parte, ci întregul lot de 19 străzi. Dacă totul merge bine, lucrările ar putea începe în această toamnă", ne-a precizat Aurelia Ţenţ, directorul adjunct al Direcţiei tehnice din cadrul Primăriei Oradea. Vasile Blaga, ministrul Dezvoltării Regionale prezent la Oradea în repetate rânduri, a atras atenţia administraţiei locale să se grăbească în vederea organizării procedurilor de atribuire, aceasta riscând să rămână fără banii promişi.

 

Din păcate, interesele de casă ale administraţiei locale fac să tergiverseze organizarea acestor proceduri, dovadă faptul că la mai puţin de două luni de la semnarea convenţiei de finanţare pentru reabilitarea Cetăţii Oradea Primăria nu a demarat licitaţia pentru desemnarea firmei executante. Caietul de sarcini, gata de mai bine de o lună, se pare că suferă numeroase modificări, încercându-se să i se dea croiul pentru anume firme clientelare.