Este clar că sărăcia nu aduce fericire şi nu o favorizează. Este clar că bogăţia, dacă nu aduce fericire, măcar o favorizează şi aduce alte satisfacţii care fac nefericirea mai puţin deprimantă. Sloganuri de tipul „Banii nu aduc fericirea" te apără de stupiditate şi de dezumanizare, dar, dincolo de ele, adevărurile de mai sus au condus lumea dintotdeauna.

Romanii au cucerit lumea pentru ca cetăţenii ei să fie cei mai fericiţi şi emancipaţi din acea lume. Americanii fac şi vor face război, de câte ori a trebuit şi va trebui, să nu scadă nivelul de trai al populaţiei lor. Noi? Noi, în afara unor infime perioade istorice, i-am făcut pe alţii fericiţi, umplându-le punga. Şi în acest moment se întâmplă acelaşi lucru. Nu mă refer la întreprinderile construite cu foamea poporului şi făcute cadou sau vândute „pe ţigări" unor potentaţi străini şi unde românii, care le-au conceput, nu mai pot fi directori, ci doar subordonaţi unor directori aduşi din afară şi pe care îi consiliază cu salarii de 3-4 ori mai mici decât ale acestora. Ca în orice colonie! Să fie clar, noi, la ora actuală, suntem o colonie, exploatată cu metode abile şi sofisticate. Aţi văzut că uneori este aproape transparent: „Îmi dai mie miliarde de euro, intri în club, nu mi le dai, nu intri". Ca de la „prieteni"! Mă refer la cu totul altceva, la furtul de specialişti. Rămânem doar la cadrele sanitare. Pentru a forma un medic specialist, statul român a cheltuit 12 ani cu educaţia generală, 6 ani cu facultatea, 4-5, uneori 7 ani cu specializarea. În medie, în total 23 de ani. Vă las pe dumneavoastră să calculaţi singuri sumele uriaşe care se adună pentru formarea unui singur medic. Prin plecarea a mii, se va ajunge la zeci de mii de medici şi asistente, iar suma devine colosală. Sunt, totuşi, bani cheltuiţi de acest popor sărac. Cei care îi racolează nu cheltuie nimic pe formarea lor. Îi iau de-a gata! E cinstit? În numele cărei democraţii este cinstit? Ei practic bagă mâna în buzunarul poporului român. Bogaţii fură de la săraci. Sigur oamenii au şi trebuie să aibă dreptul de a se stabili oriunde. Este un drept natural. Dar banii investiţi trebuie recuperaţi. Este cea mai elementară normă de conduită. Sunt de acord, până la un punct, deşi nu este tocmai moral să vină să ademenească (să racoleze) specialişti, dar să plătească statul român pentru cheltuielile făcute. Fiecare stat bogat care ademeneşte (fură) specialiştii unui stat sărac ar trebui să despăgubească acel stat cu sumele respective. Nu este vorba despre „a vinde oameni", aşa cum vor sări imediat cu replica toţi cei care urăsc acest popor. De fapt, aceia sunt angajaţi pe teritoriul acesta să promoveze interese antiromâneşti şi devin vizibili la fiecare reacţie. Dar  nu interesează aici mercenarii. Statul român, prin reprezentanţii săi oficiali, prin parlamentarii europeni, ar trebui să ridice aceste probleme pe plan internaţional. În lume cel puţin 80 de state ni s-ar alătura.

Guvernanţii ar trebui să realizeze că atunci când chinuiesc cu salarii şi pensii umilitoare populaţia, ei înainte de aceasta ar trebui să păzească banii acestui popor, bani care în continuare se scurg în buzunarul altora. Am dat doar un exemplu. Fiecare poate da multe alte exemple. Dar avem noi conducători cu demnitate?