Un medic din Marghita este acuzat de vătămare corporală, după ce ar fi amputat falangele unui tânăr de 26 de ani, fără ca acest lucru, spune pacientul, să fi fost necesar. Chirurgul Sorin Tabacu s-a ales cu o plângere penală la Parchetul de pe lângă Judecătoria Oradea şi cu o alta - la Colegiul Medicilor. Medicul susţine că acuzaţiile îndreptate împotriva sa sunt nefondate, precizând că nu a făcut altceva decât să corecteze bonturile de amputaţie, care, atunci când orădeanul a ajuns la spital, avusese deja loc.

"Nu mi-a cerut acordul înainte de operaţie"
Accidentul în urma căruia orădeanului Bogdan Ionuţ Purdea, în vârstă de 26 de ani, i-au fost retezate vârfurile a trei degete de la mâna dreaptă, s-a petrecut în 11 iulie 2009, în Suplacu de Barcău. "Degetul 2 avea prezentă jumătate de unghie, iar degetele 3 şi 4 erau retezate la baza unghiei. Am considerat necesar a mă prezenta de urgenţă la o unitate medicală, pentru a mi se acorda tratament de specialitate, astfel că m-am deplasat la Spitalul 'Dr. Pop Mircea' din Marghita. Tabacu Sorin a procedat la o analiză lapidară a stării în care se afla mâna mea, fără a efectua un minim de demersuri pentru a stabili o situaţie corectă şi reală, de natură a-l edifica în ceea ce urma să facă. A cerut asistentei să pregătească masa de operaţie în vederea amputării celor trei degete. În momentul în care m-am prezentat la spital, toate cele trei degete erau articulate, inclusiv falangele afectate", spune pacientul, care îl acuză pe chirurg de vătămare corporală. În plus, Bogdan Purdea susţine că medicul nu i-a cerut acordul înainte de efectuarea operaţiei. "Dacă îmi spunea ce vrea să facă, plecam la un alt spital. Nu mi-a cerut acordul înaintea efectuării operaţiei de amputare. Este de neconceput ca un medic să nu ceară prin semnătură acordul unui pacient înainte de efectuarea unei operaţii de amputare", mai spune tânărul, adăugând şi că nu a primit un tratament corespunzător, astfel că, după intervenţia de la Marghita, a ajuns internat la Spitalul Judeţean din Oradea. "Am constatat că cele trei degete se inflamează, situaţie în care m-am deplasat la Spitalul Judeţean. Am fost internat imediat pentru a-mi fi curăţate zonele operate, deoarece prezentau semne de începere a unei infecţii", a precizat pacientul.

Cazul de la Marghita, în atenţia procurorilor şi a Colegiului Medicilor
După accidentul în urma căruia a rămas fără ultimele falange de la trei degete, orădeanul susţine că activitatea profesională, dar şi viaţa personală i-au fost grav afectate, drept pentru care a decis să acţioneze pentru tragerea la răspundere a chirurgului pe care îl consideră vinovat de handicapul dobândit. Pe numele medicului Sorin Tabacu a fost înregistrată o plângere penală la Parchetul de pe lângă Judecătoria Oradea şi o altă plângere la Colegiul Medicilor. "Există o sesizare împotriva medicului, depusă de persoana care se consideră lezată de intervenţia chirurgicală. Sunt nişte etape procedurale ce trebuie urmate. Se adună date, se solicită declaraţii ale persoanelor implicate, copii după foaia de observaţie. Ulterior, comisia de disciplină se va pronunţa asupra nevinovăţiei sau vinovăţiei medicului", a declarat dr. Ovidiu Burtă, purtătorul de cuvânt al Colegiului Medicilor Bihor. De cealaltă parte, chirurgul Sorin Tabacu a precizat că acuzaţiile ce i se aduc sunt nefondate. "Se desfăşoară o anchetă şi aştept rezultatul acesteia. Acuzaţia este nefondată. Pacientul s-a prezentat la spital cu amputaţie, aşa cum rezultă şi din actele medicale", a declarat, ieri, chirurgul. În plus, într-o adresă transmisă Colegiului Medicilor, medicul explică: "Am procedat la efectuarea anesteziei locale, corectarea bonturilor de amputaţie la fiecare deget în parte, în aşa fel ca acestea să fie acoperite cu ţesuturi intacte, viabile, care să ducă la formarea unor cicatrice suple, nedureroase, cu sensibilitate prezentă şi, nu în ultimul rând, estetice."

Potrivit medicului Ioan-Teodor Urda, şeful Secţiei de Chirurgie plastică şi reparatorie din cadrul Spitalului Judeţean Oradea, acolo unde a ajuns Bogdan Purdea după intervenţia de la Marghita, chirurgul Sorin Tabacu nu putea face mai mult pentru tânăr. "Nu se putea face nimic în acest caz. Medicul doar a curăţat şi a închis. Falangele erau complet franjurate şi distruse, fărâmiţate", este opinia dr. Urda.