Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a anunțat, ieri, că declanșează procedura de revocare din funcție a procurorului general Augustin Lazăr.

„Concluzia este aceea a necesității de revenire la normalitate. Asta înseamnă cunoașterea și respectarea competențelor constituționale, legale și în același timp o interpretare și aplicare a legii în baza principiului loialității constituționale. Loialitatea e definită foarte coerent și frumos printr-o bogată jurisprudență a CCR. Sigur că mai există o concluzie. Aceea de a rămâne în limitele, nu numai a competențelor și loialității, ci și a bunei cuviințe.Prin urmare, considerăm că actele și faptele enumerate în raport, de netolerat în statul de drept, demostrează că activitatea lui Augustin Lazăr contravine obligațiilor legale. În aceste condiții nu ser mai poate susține ocuparea funcției de conducere din cadrul Minsiterului Public", a anunțat, miercuri seară, ministrul Justiției.

Tudorel Toader a declarat că Augustin Lazăr trebuie revocat de la conducerea Parchetului General.

"Declanșez procedura de revocare din funcție a procurorului general al României, Augustin Lazăr. Solicitarea va fi transmisă în seara asta către procurorii CSM în vederea analizei și elaborării avizului consultativ, precum și Președintelui României pentru a decide competențele legale ce îi revin", a mai spus Toader.

Evaluarea procurorului general Augustin Lazăr cuprinde 20 de puncte, exact câte au fost și în cazul Laurei Codruța Kovesi, ministrul precizând că putea să mai adauge câteva.

„Nu neapărat din motive de simetrie, dar evaluarea cuprinde exact 20 de puncte câte au fost și la procurorul-șef al DNA. Puteam să adaug ma multe. Când ajung la finalul celor 20, vă pot evoca și alte motive", a declarat Tudorel Toader.

Ministrul Justiției a enumerat ca prim punct din cele 20 faptul că Augustin Lazăr a susținut că evaluarea Laurei Codruța Kovesi a fost lipsită de temei.

„Primul lucru pe care aș vrea să îl subliniez, faptul că procurorul general a susținut vehement, public, lipsa temeiului legal pentru evaluarea procurorului-șef de la DNA. A avansat ideea unui conlfict între procuror și ministrul Justiției. Convingerea mea e că a avansat această idee pentru a împiedica evaluarea procurorului șef al DNA. Procurorul general nu a dispus nicio măsură de verificare a celor apărute în spațiul public și reclamate de mulți, nu a făcut niciun demers pentru temeiul legal pentru evaluarea procurorului șef de la DNA (...) De ce se împotrivea procurorul general. Nu cred că nu știa raportul din lege. Perosnal cred că voia să preîntâmpine o evaluare a domniei sale, evaluare care se petrece astăzi. Procedând la evaluarea sa apare două semne de întrebare. Primul semn de întrebare se referă la legalitatea numirii a procurorului general în această funcție", a completat Toader.

Ministrul Justiției a precizat anterior că evaluarea procurorului general Augustin Lazăr are 63 de pagini, raportul fiind structurat pe cinci capitole, dintre care ultimul conține propunerile.

 

Răspunsul procurorului general

 

Augustin Lazăr a declarat miercuri seara, după anunțul lui Tudorel Toader că declanșează procedura de revocare a procurorului general, că este nu îi este indiferent ce se întâmplă

"Cum să facă dosarele dacă la fiecare câteva luni se destructurează o echipă de profesioniști care lucrează? După câteva luni e destructurată. Și această este o întâmplare, între ghilimele. Doresc să transmit un semnal ca oamenIi să aibă încredere în procurori. Constituția e a noastră, a tuturor. Vom rămâne fideli spiritului Constituției, în sensul de a reprezenta drepturile și libertățile cetățenilor. Vă rog să scuzați starea emoțională, dar nu mi-e indiferent ce mi se întâmplă, mă simt într-un moment special al carierei mele și al României. Iar făclia o să aibă surpriza trecând de la vechea generație la noua generație. Vom transmite făclia independenței magistraților. Și așa să ne ajute Dumnezeu", a spus Augustin Lazăr.

Procurorul general a făcut declarațiile cu lacrimi în ochi, iar la final a refuzat să răspundă vreunei întrebări, prima care s-a auzit din sală fiind legată tocmai de dosarul de clasare ce îl viza pe Klaus Iohannis și care s-ar fi aflat în dosarul său de candidatură la funcția de procuror general, așa cum a afirmat Tudorel Toader.

"Pe 27 aprilie 2016 a semnat numirea în funcția de procuror general, unde nu exista evaluarea criteriilor de performanță profesională. Rezultă faptul că ministrului Justiției de la acea dată a făcut propunerea de numire în funcția de procuror general cu nerespectarea criteriilor și procedurilor legale. Președintele Republicii nu a verificat legalitatea evaluării în propunerea numirii făcute. De ce ministrul Justiției a transmis fără ca dosarul să fie complet, președintele a numit fără a exista verificarea legalității și nu credem faptul că are vreo legătură numirea cu unul dintre documentele din dosarul de candidatură, în care, și nu înțeleg de ce, apare o rezozluție de clasare emisă de procurorul Lazăr referitoriare la președintele României în funcție", a declarat Tudorel Toader în conferința de presă de miercuri, când a anunțat că demarează procedura de revocare a lui Augustin Lazăr.

Solicitarea de revocare a procurorului general urmează să fie transmisă de ministrul Justiției Secției pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii, pentru aviz, iar apoi cererea va ajunge la președintele Klaus Iohannis.

Potrivit articolului 54, alineat 1, din legea 303/2004 modificată, "Revocarea procurorilor din funcțiile de conducere prevăzute la alineatul (1) se face de către Președintele României, la propunerea ministrului Justiției, care se poate sesiza din oficiu, la cererea adunării generale sau, după caz, a procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție ori a procurorului general al Direcției Naționale Anticorupție ori a Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism , cu avizul Secției pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii, pentru motivele prevăzute la articolul 51, alineat (2), care se aplică în mod corespunzător".