Muzeul comunismului
Înainte de a cunoaşte în profunzime problemele ţării şi de a avea elaborate strategii de rezolvare principială a lor, proaspătul preşedinte Klaus Iohannis se lansează în lupta ideologică. Domnia sa a propus înfiinţarea unui muzeu al comunismului.
Dar, această temă, chiar dacă ne priveşte în mod direct şi pe noi, este o temă mondială a momentului istoric. În plus, din luptele ideologice nu a ieşit nimeni neterfelit. Este de ajuns să urmărim istoria sec. XX şi acum să analizăm propusul muzeu al comunismului, pentru a înţelege clar capcanele. Dar înainte de aceasta, domnul preşedinte trebuie să-şi amintească faptul că a fost ales, pentru că era promisiunea sincerităţii şi adevărului, faţă în faţă cu minciuna. Ori preocuparea domniei sale are toate şansele de plasa într-o zonă "alunecoasă". De ce? Pentru că a face un muzeu al comunismului înseamnă, stricto senso, un muzeu al unei epoci şi nu doar a ororilor acelei epoci. Fiecare epocă, atât cea interbelică, cea comunistă, cât şi cea postcomunistă au avut, ca Luna, atât o faţă luminată, cât şi o faţă întunecată. Istoricii de serviciu (jalnică slujbă!) vorbesc tot timpul despre "extraordinara" bunăstare din jurul anului 1938, de interbelic, în general. Se uită însă de cei peste 60 % dintre români, care trudeau în zdrenţe şi opinci, mâncând un boţ de mămăligă şi încălzind cu disperare un bănuţ în palmă. Se uită de asasinatele politice (climat democratic, nu-i aşa!). Se uită de alegerile asortate cu parii la secţiile de vot. De fapt, oricine poate găsi pe internet poze cu Bucureştii "anilor fericiţi". Va vedea printre domni şi maşini de lux, vânzători şi cerşetori, adulţi şi copii, într-o stare de mizerie care te şochează, oricât de obişnuit ţi se pare că eşti cu sărăcia. Deste epoca postcomunistă putem vorbi doar de bune? În faţa cui? Sau câte bune şi câte rele? La fel şi despre comunism. Desigur, per global a fost o epocă de frânare a performanţei culturale şi ştiinţifice. Desigur în altă formulă ideologică - distrugerile nu ar fi fost atât de masive. Desigur regimul comunist s-a instalat la conducerea ţării în mod ilegal, furând alegerile, şi-a consolidat puterea prin crime politice odioase, a continuat să conducă ţara prin eliminarea fără pardon a oricărui opozant. Dincolo de acestea există, însă, o mulţime de nuanţe, care fac parte din istoria neminţită. Desigur, suntem azi o societate democratică superioară, dar asta încă nu-i de ajuns pentru foarte mulţi români.
Dacă vrem să nu minţim, atunci trebuie să o spunem şi pe aia bună şi pe aia rea. Să exemplificăm. România este singurul stat din lume cu excedent de locuinţe. Bune, sau rele ele există. Cam 90% sunt construite în comunism. Astăzi, când două treimi din populaţie abia poate încheia luna mâncând ceea ce nu se aruncă, plătindu-şi cu greu taxele, impozitele etc..., şi rămânând fără bani, dacă nu ar avea aceste locuinţe, ce s-ar alege de toţi aceşti oameni? În muzeu le-aţi spune că locuiesc în minciuna comunismului? Ca să fiţi cinstit nu puteţi ocoli acest aspect bazal al existenţei. Cei care v-au votat sunt dintre cei patru milioane de români, care în disperare, prin distrugerea locurilor de muncă şi-au luat lumea în cap. Ei, rudeniile şi prietenii lor v-au votat. Ce veţi afişa în muzeu? Harta României cu toate întreprinderile, bune sau rele (dar nu toate gunoaie!), care le asigurau locuri de muncă? Dacă nu veţi afişa această hartă cine vă va crede? Mişeii care au distrus prin prostie şi hoţie industria românească? Sau veţi sublinia ateismul comunismului scoţând în faţă cele două biserici distruse.
Dar un muzeu cinstit ar trebui să afişeze câte mănăstiri şi biserici au fost construite, sau renovate înainte de comunism, câte în comunism şi câte ulterior. Ar fi jenant! Ar părea că acea epocă atee a cheltuit mai mulţi bani cu renovarea mănăstirilor, înfiinţare de mănăstiri şi biserici decât ambele epoci pre şi postcomuniste. Aţi afişa câte spitale, şcoli, teatre, filarmonici, muzee etc..., au existat înainte de comunism, câte a înfiinţat comunismul şi câte au dispărut după? Se poate înfiinţa un muzeu al ororilor şi greşelilor comunismului, ceea ce ar defini exact conţinutul sugerat în titlu, aşa cum "Memorialul durerii" de la Sighet este o binevenită atenţionare asupra calităţii criminale a intoleranţei politice. Nu încercaţi să faceţi un muzeu al unei epoci, pentru că pentru a nu fi mincinos ar trebui să nu fiţi "political correctness". Acest popor a fost minţit într-un fel înainte de comunism, a fost minţit altfel în comunism şi la fel de ordinar şi după comunism. S-a săturat de minciuni şi de mincinoşi. Nu apăr comunismul. Nu am fost nomenclaturist. Nu am beneficiat de comunism. Eu ca persoană am pierdut petrecându-mi cea mai rodnică perioadă a existenței în comunism, dar adevărul este cel mai important lucru la ora actuală. În fiecare epocă cineva a pierdut și altcineva a câștigat. Este legea firii. Nu glasul celor care au pierdut are maxima relevanță istorică. Maxima relevanță istorică o are glasul întregului corp social, glasul poporului ființând ca un organism. Iar adevărul este, întotdeauna, spălat la față de nuanțe. Oricum timpul scoate în final la lumină adevărul. Oricât timp ar trebui să treacă, adevărul ca întotdeauna, va ieși la iveală, iar mercenarii mincinoși rămân în istorie ca lepădături. Dincolo de acestea, în România, comunismul nu a avut rădăcini autohtone și e mort pentru totdeauna. Doar cei ce nu gândesc îi mai pot purta frică. Nu putem ieși din fundătura actuală decât agățându-ne de adevăr. Lăsați-vă de gâlcevi ideologice, domnule Iohannis. Țara are nevoie de președinte și de gospodar, iar nu de gargaragii ideologice. Pentru asta a-ți fost ales! Nu este momentul oportun pentru un asemenea muzeu. Ar perpetua divizarea societății, punând față în față pe cei mulţi care regretă comunismul, cu cei care ajunseseră să-l urască.
Cea mai cautata oferta de lucru! Veti gasi din ce in ce mai des aceasta oferta de lucru, pentru ca noi suntem cei mai seriosi! NU este necesara niciun fel de experienta! Oferim curs gratuit si complet de instruire de la zero! Selectam urgent dezvoltatori de proiect pentru piata nationala si mondiala. Plata castigurilor realizate este garantata prin contract legal. Se lucreaza part-time (in timpul liber) sau full-time, la alegere. Cerem seriozitate maxima si dorinta de a invata ceva absolut nou si de viitor. Va oferim alte detalii dupa ce trimiteti textul ”Info” la adresa de email: rodica98827@yahoo.com
Cea mai noua oferta de lucru! Foarte multi oameni s-au convins de seriozitatea noastra! NU este necesara niciun fel de experienta! Oferim curs gratuit si complet de instruire de la zero! Selectam urgent dezvoltatori de proiect pentru piata nationala si mondiala. Plata castigurilor realizate este garantata prin contract legal. Se lucreaza part-time (in timpul liber) sau full-time, la alegere. Cerem seriozitate maxima si dorinta de a invata ceva absolut nou si de viitor. Va oferim alte detalii dupa ce trimiteti textul ”Info” la adresa de email: 777zass@gmail.com
...în afara anilor negri ai perioadei de opresiune stalinisto-coreeano-comuniste,în perioada pe care am omis-o,regimul comunist și reprezentanții acestuia,au fost multl,mult mai umani.Chiar dacă dl.doctor nu era nomenclaturist,nu a beneficiat de comunism și chiar dacă a pierdut de pe urma orânduirii comuniste,acesta a dat verdicte de sănătate mintală celor care se opuneau cu îndîrjire acestuia.De aceea vorbesc de umanismul perioadei respective.În loc să fi trimis la Sighet,erai trimis la Nucet sau Balc.Și nu erai remunerat pentru astfel de activități.Și nu puteai fi băgat în nomenclatura comunistă,pentru că bătea la ochi occidentului. Așa că,bine că s-au schimbat lucrurile.Esti și medic primar și proprietar de cabinete și cine mai știe a mai câte. Așa că eu zic să începi să combați cu strășnicie la Johannis:macovei,Blidaru,cei de laBe1,au început deja
...autorul articolului are dreptate.În pofida resentimentelor pe care le manifest față de dînsul.Exceptând perioada anilor 1947-1960 și cea cuprinsă între 1978-89,zic că am trecut pe lîngă comunism.Problema este că nu am știut când să ne oprim.
De unde o fi stiind dl. Ionel ca dl. Cornutiu este inregimentat politic ? Articolul domniei sale releva o constiinta sanatoasa, neinregimentata politic. (In schimb "neanregimentat" tradeaza incercarea nereusita de folosire corecta a noilor reguli de ortografie a limbii romane).
O analiza de bun simt.Va sta mai bine in postura de neanregimentat politic,dle Cornutiu. La multi ani!
Felicitari pentru abordarea principiala a temei, d-le profesor! Oare cum s-ar putea multiplica pentru a se transforma intr-un curent de abordare care sa intre cumva in capul tuturor trepadusilor care ii infecteaza gandirea d-lui Johannis. Dl. Johannis a trait si s-a format in comunism si ii cunoaste bine plus-urile si minus-urile. Nu-mi explic care idiot l-a putut impinge la a enunta public un asemenea proiect. Daca e cinstit cu el insusi, acest proiect nu poate fi altfel decat unul de tip Ianus (personajul mitologic cu doua fete), asa cum bine spuneti d-le profesor ! Cu consideratie pentru atitudinea dvs. Realistul.