"Bună ziua, Oradea!", ziarul de campanie al Alianței Creștin Liberale e o publicație care intrigă. Câte fețe a putut să aibă fițuica asta de campanie, în numai câțiva ani! A fost, mai întâi, neaoș liberală. Au făcut-o apoi social-liberală, fiindcă așa băteau vânturile politicii pe vremea USL. Acum e liberală și populară, și creștină pe deasupra!

Mă rog, treaba lor. Altceva fură mințile, imediat ce îți cade privirea peste ziar. În pagina unu, chiar deasupra fotografiei primarului Ilie Bolojan, scrie cu litere de-o șchioapă: "Klaus Iohannis, soluția pentru Oradea". Oare primarul în funcție a decis să nu mai candideze și îl propune pe edilul de la Sibiu ca succesor al său? Nici n-ar fi rău. Poate așa, dacă ratează Cotrocenii și nimerește, ca orbu-n Oradea, ajunge și orașul ăsta capitală europeană a ceva. Că lui Bolojan mai mult de-o capitală verde, care nu se vede, nu i-a prea ieșit. Acuma, să presupunem, de dragul jocului, că Iohannis iese președinte. Care dintre atribuțiunile celui dintâi om în stat ar putea face din el o soluție pentru Oradea? Greu de spus. Mai ales că textul, semnat de primarul Ilie Bolojan, nu răspunde defel ofertei din titlu.

"Bună ziua, Oradea!" reia, ca într-un serial fără sfârșit, rubrica cu "realizările" primarului. Indiferent că e campanie locală, parlamentară sau europeană, #locomotiva" partidului și mărețele sale realizări nu pot să lipsească. Te și întrebi, nedumerit: candidează Bolojan pentru Cotroceni ori Iohannis la Oradea?

Din prea mult respect pentru orădeni, poligloți înnăscuți, precum se știe, vreo două dintre realizări ne sunt prezentate în limba engleză! "Supporting the sustainable development...".

Mai la vale, se vorbește despre "reabilitarea și refuncționalizarea corpurilor B, C, D și E din Cetatea Oradea". Asta în condițiile în care nici azi administrația orașului nu știe precis ce se va întâmpla acolo, după încheierea lucrărilor. Surse, bine informate, din Primărie susțin că planul lui Ilie Bolojan era, precum se știe, să mute Muzeul. Cu forța, dacă e nevoie. Căci un plan B, practic, nu există sau, dacă este, e străveziu de subțire. Și povestea asta, împreună cu "revitalizarea Cetății Oradea" înseamnă, atenție, peste 20 de milioane de euro! Aflăm, cu oarece surpriză, că drumul expres Silvaș - Teodor Neș face parte din proiectul denumit pompos "coridor comun de legătură între polii de dezvoltare urbană Oradea - Debrecen". E curios și merită văzut cum ne va lega de Debrecen drumul care se gată în marginea cartierului Oncea?! Parcul care se tot chinuie să renască pe dealul Ciperca ar urma să coste aproape două milioane de euro! Dacă, pentru banii ăștia, nu se bate nimeni să ia lucrarea, e semn clar că-i foarte mare comisionul. Pe măsura investiției, nu?! La fel de scumpă este și pista de biciclete Oradea-Berettyoujfalu, despre care s-a tot scris că, pe ici, pe colo, prin părțile ei esențiale, e "strâmbă". La prețul de 6.248.607 euro, s-ar putea spune că a costat aproape cât o autostradă românească. Controversatul proiect al răvășirii Pieței Unirii a fost rebotezat. "Reabilitare, modernizare și refacere scuaruri", ca și cum nu s-ar întâmpla nicio catastrofă. Doar că trebușoara asta costă ceva mai bine de cinci milioane de euro (!). În plus, dacă e să ne luăm după imaginea alăturată articolului, la finalul lucrărilor, culoarea dominantă în centrul Oradiei va fi roz! Arenei, ce a fost proiectată să ocupe mijlocul pieței, putem să-i spunem, încă de pe acum, Pastila Roz. Și proști am fi să înghițim una ca asta! În rest, numai de bine, că așa e musai la gazeta de partid. Primarul nostru se laudă cu investițiile făcute la Spitalul Județean (sic?!), dar uită, suspect, de proiectele parcărilor supra și subterane. Ilie Bolojan promite să mai bage 650.000 de euro în pustia botezată pompos Parcul Salca. Încă 500.000 ar urma să meargă în reabilitarea termică a blocurilor de lângă podul Sovata, faptă promisă încă de pe vremea în care acest pod se afla în fază de proiect. Văzând toate astea, nu poți, zău, să nu te miri, încă o dată, pe ce se duc banii europeni, cu grămada! Și, parafrazându-l pe Ioan Mang, știe el de ce!, asta să fie "România lucrului bine făcut"?! Bine, bine, dar pentru cine?!

Cetățeanul surmenat