Prin simpla lor prezenţă, monahii dau pilda oamenilor despre felul cum poate fi interpretată viaţa altfel decât raportând-o exclusiv la rosturile pământeşti. Ei propovăduiesc Evanghelia prin modul cel mai eficient - al exemplului. Despre monahi spunea proorocul Isaia când vorbea: "Glasul ce strigă în pustie: Pregătiţi calea Domnului, drepte faceţi cărările Lui!".

Cu multă tristeţe în suflet, am luat la cunoştinţă despre hotărârea Episcopiei Ortodoxe a Oradiei, Bihorului şi Sălajului, cu privire la eliberarea din funcţia de egumen al Schitului Huta a Prea Cuviosului Părinte Eftimie. De asemenea, şi despre interzicerea participării şi predicării acestuia în parohiile învecinate fără binecuvântarea scrisă a chiriarhului. Pretextul este că părintele Eftimie Mitra nu are studii teologice, ca şi cum asta ar fi prima mare condiţie în monahism. Preasfinţiile Voastre, părintele Cleopa şi alţi sfinţiţi slujitori ai noştri n-au avut şcoală mai deloc, dar s-au dovedit mari duhovnici şi stareţi iubiţi!
Ne întrebăm cu durere în suflet de ce acest cuvios părinte trebuie să sufere de pe urma ecumenismului dorit de mai marii bisericii noastre ortodoxe? Aşa ne păstrăm noi, oare, credinţa noastră strămoşească, credinţa plătită cu jertfe de sânge de Sfinţii noştri martiri Mărturisitori? Din păcate, conducerea Episcopiei Bihorului nu ţine cont de ceea ce spune Scriptura, şi anume: "Drept aceea, luaţi aminte de voi înşivă şi de toată turma, întru care Duhul Sfânt v-a pus pe voi episcopi, ca să păstraţi Biserica lui Dumnezeu, pe care a câştigat-o cu însuşi sângele Său" (Fapte, XX, 28). Această conducere uită de canonul 58 Apost., care vorbeşte despre "datoria inalterabilă de a învăţa poporul în credinţa lui în dogmele dreptei credinţe şi să-l conducă la credinţa adevărată!" După cum se ştie, canoanele statornicesc conţinutul adevărului de credinţă care trebuie transmis credincioşilor, constând în învăţătura revelată păstrată în Sfânta Scriptură, statornicită prin canoanele 60, 85 Apost., 2 Trulan, 59,61 Laod. 24 Cart., 91 Sfântul Vasile cel Mare şi să urmeze interpretarea dată de Sfinţii Părinţi. Conducerea Episcopiei uită de afurisenia care se poate pune asupra celor care nu îi feresc pe credincioşi de erezii şi nu îi întăresc în credinţă. De ce îi prigoniţi pe mărturisitorii credinţei ortodoxe? Acest Preacuvios Părinte Eftimie este printre puţinii care luptă împotriva ecumenismului. Nu este corectă decizia dumneavoastră, Preasfinţiile Voastre!
De peste 70 de ani, Ortodoxia participantă la mişcarea ecumenică se face părtaşă la rătăcire. Mişcarea ecumenică a susţinut toate guvernele de stânga, s-a ferit să ia apărarea preoţilor şi a credincioşilor pentru credinţă. Sfinţii Părinţi de la Muntele Athos numesc mişcarea ecumenică cea mai mare erezie a secolului nostru.
Despre ecumenism părintele Cleopa vorbea: "Biserica neortodoxă nu va renunţa niciodată la credinţa ei ca să vină la Biserica Ortodoxă, niciodată nu va exista o unire între biserici. Dacă Sfinţii Părinţi întruniţi la cele 7 sinoade ecumenice şi cele 11 sinoade locale în primele veacuri creştine nu ar fi privegheat asupra apărării dogmelor şi învăţăturilor dreptei credinţe ordodoxe, noi, azi, poate nu mai eram creştini ortodocşi. Deci, să fim cu luare aminte ca jertfa sfinţilor noştri părinţi să nu fie zadarnică. Astfel, ne pierdem şi noi mântuirea şi îi dezbinăm şi pe credincioşii Bisericii Ortodoxe atât de statornici, evlavioşi şi devotaţi!"
Părintele Dumitru Stăniloae, de asemenea, atrăgea atenţia asupra metodei Bisericii Catolice de a camufla cât mai abil încercarea de a adormi conştiinţele ortodoxe sub masca "nobilă şi generoasă" a ecumenismului! Tot pe această cale, dorim să atragem atenţia asupra faptului că ieromonahului Visarion Tuderici, tot de la Schitul Huta, i se interzice să urmeze medicina. De asemenea, pe raza satului Fiziş, localitate aparţinătoare de comuna Finiş, la fel ca şi Schitul Huta, nu se acordă binecuvântare pentru întemeiarea unei obşti monahale de maici. De ce? Probabil pentru că şi creştinii ortodocşi din Fiziş, la fel ca şi cei din Finiş, şi din împrejurimi luptă să îşi păstreze credinţa ortodoxă strămoşească!

Nădejdea noastră este că preoţii, credincioşii şi monahii vor cere Patriarhiei Ordodoxe Române să părăsească mişcarea ecumenică, în care se prăbuşesc unii preoţi şi chiar ierarhi, căutând mai mult slava oamenilor decât slava lui Dumnezeu.
Părinte Eftimie, cu noi este Dumnezeu, să nu ne temem de ceea ce ne vor face oamenii!