Generalizarea este materialul de bază în recentul conflict izbucnit între Primăria Municipiului Oradea și ONG-iști. Primarul Ilie Bolojan greșește, când spune că toți ONG-iștii sunt pe statele de plată ale PSD-ului, ONG-iștii greșesc, când spun că administrația locală ignoră cultura și evenimentele din Oradea.

Să le luăm pe rând. Se numește lipsă de bun simț să ceri bani de la Primărie când te prezinți la evenimente flancat de pesedişti, în condițiile în care banii de investiții ai Primăriei au fost confiscați de Guvern. Da, banii ăia din care o parte mergeau la ONG-uri au fost luați cu japca de Guvernul PSD-ALDE, iar acum, ONG-urile se dau cu curul de pământ că nu le dă Bolojan bani. Deși, adevărat într-o oarecare măsură, raționamentul de mai sus nu este precis. Nu toate ONG-urile sunt pesediste. Și, și dacă ar fi, nu ele au putere de decizie în PSD. 

De cealaltă parte, Ilie Bolojan, inflexibil cum îl știm, dă de înțeles că toate ONG-urile sunt mânate de interese obscure. Sunt „abonate” la banii publici: „uitați-vă că la Consiliul Județean sunt tot aceleași ONG-uri care primesc bani”, și sifonează banii, neorganizând de fapt evenimentele pe care se angajează să le facă. Ce diferențiază un politician serios de un sofist este discursul concret, axat pe dovezi, cu hârtii în față. Pentru că aici avem fapte - niște ONG-uri nu mai primesc bani - și vorbe - „ONG-uri care stau cu mâna întinsă”, „abonate la banul public” etc. Este total greșit să îți întemeiezi fapte pe supoziții verbale. Deciziile nu se iau pentru că „știu eu” pentru că „am auzit”, pentru că „mi s-a spus”. Deciziile, care sunt fapte, se iau pe baza unor fapte. Așadar, unde este lista cu ONG-urile care sifonează banul public sau cele acontate politic, sau cele neprofesioniste, sau cele care iau bani și nu organizează nimic în schimbul acelor bani? Pentru că fapte vedem: ONG-urile nu mai primesc bani.

Nu era mult mai cinstit ca Ilie Bolojan să se rezume la a explica că nu sunt suficienți bani și că orașul are anumite priorități decât să se lanseze în aceste polemici?

Și afirmația ONG-urilor cum că Oradea nu ar dezvolta deloc latura culturală este falsă. Se reabilitează anual clădiri de patrimoniu, se organizează festivaluri, concerte etc. În 2016, spre exemplu, Oradea a fost al patrulea oraș din afara Bucureștiului în care s-a organizat Gala Premiilor UNITER, iar acesta nu este puțin lucru. Este drept că evenimentele nu au încă nivelul și varietatea pe care le-am dori. Că la festivaluri cântă aceleași trupe și interpreți, fie total demodate, fie „subțiri”, care, așa cum spune primarul despre ONG-uri, par abonate la evenimentele publice. Dar, de vreme ce oamenii participă la ele, și au succes, nu prea mai este nimic de zis.

Totuși, dacă acum a ratat o bună ocazie de a ne arăta că este un altfel de politician, poate anul viitor, sau peste doi ani, va găsi o modalitate de a verifica ce fac ONG-urile cu banii primiți și a le elimina din listă pe cele care, vorba domniei sale, „stau cu mâna întinsă”. Doar după o astfel de acțiune, făcută în mod transparent, ar avea motive întemeiate să le întoarcă spatele.