Vor intra rușii în Ucraina sau nu? Întrebarea pe care ne-o punem cu toții de două luni.

Citesc de mai multe săptămâni o mulțime de știri despre asta. Comentatori, care mai de care mai avizați, vorbesc, elaborează și fac nenumărate scenarii și analize strategice: ce consecințe diplomatice vor exista dacă va ataca Rusia, iritarea Rusiei vizavi de extinderea NATO în est, scutul antirachetă de la Deveselu, gazul rusesc și Europa și câte și mai câte. Se cântăresc toate argumentele pro și contra.
Din toate aceste știri și analize mi se pare că lipsește un element simplu, dar esențial: personalitatea lui Vladimir Putin. Rusia este un stat autoritar, o dictatură unde nimeni nu mișcă fără știrea sa. Chiar dacă se mimează democrația și pluripartitismul, autocrația este evidentă. De la Stalin încoace, țara nu a mai avut un conducător care să inspire atâta teamă. Rușii de rând, dar și până la oligarhii cei mai puternici, cu toții simt teamă, dar și admirație față de stăpân. Puținii ruși care nu se tem de Putin, fie nu mai trăiesc, fie sunt în pușcărie.
Obediența apropiaților unui dicatator este bine cunoscută și ea s-a repetat în istorie de fiecare dată, fie că a fost vorba de Hitler, de Stalin sau de Ceaușescu.
Cât de mare trebuie să fie teama celor aflați în apropierea lui Putin! Un înalt funcționar de la Kremlin, vrând-nevrând trebuie să-i mai livreze țarului și câte o veste proastă. Una care îl va înfuria. Fie că e vorba de atitudinea SUA, de Navalnâi, sau de mersul prost al economiei. Cum i se face inima cât un purice când trebuie să se prezinte în fața stăpânului cu așa ceva!
Dictatorii își conduc țările în bună măsură, după bunul lor plac. Tocmai de aceea cred că interesele strategice ale Rusiei pălesc în fața toanelor stăpânului. Orice dictator urmărește să sporească puterea și influența țării sale, dar numai cu condiția ca autoritatea și ego-ul său să nu fie știrbite.
Despre personalitatea lui Vladimir Putin nu sunt multe de spus. Un om malefic, dur, însetat de putere, care are la dispoziție resurse nelimitate.
Așadar vor intra totuși rușii în Ucraina? Eu cred că nici măcar Putin nu știe! Se dă probabil o luptă în mintea și în sufletul său. Pe de-o parte, ispita de a da cu pumnul în masă, umflându-și mușchii și ego-ul este mare, pe de cealaltă parte îi este frică, oricât ar fi el de Putin. Își dă seama de posibilele consecințe, își dă seama că un conflict militar cu NATO i-ar putea fi fatal. Așa că deocamdată așteaptă și se joacă cu nervii oamenilor. (Ce plăcere sadică imensă trebuie să simtă văzând atâta lume care așteaptă înfrigurată un semn al său!). Una din ultimele sale mize este aducerea la granița cu Ucraina a unor bănci de sânge! Te trec fiorii, când citești asta, nu-i așa?
Și atunci? Înclin să cred că deocamdată nu va ataca, mulțumindu-se cu neliniștea și cu înfricoșarea pe care știe că le-a creat în toată lumea. Și cu unele concesii pe care Occidentul i le va face Rusiei.
Ce va fi însă peste câțiva ani, va fi o cu totul altă poveste.