Orice sărbătoare a comunității are o anume semnificație, iar programul public reflectă conținutul acesteia. 12 octombrie - Ziua Municipiului Oradea, din acest an beneficiază de un „program șchiop”! Iată considerentele care susțin acest drept la opinie.

Programul cuprinde semnificația zilei de 12 octombrie (1918) - Declarația de Independență de la Oradea - cu toate că se extinde spre Unirea din 1 decembrie, prin omagierea delegaților bihoreni la Alba Iulia! - parte din program care poate fi primită, dar vă întreb domnule primar, pe 1 decembrie o să resfințiți placa de onoare?, ori abia acum v-ați amintit de Centenarul de acum 4 ani? Mă rog, este alegerea Dvs. Dar, nu uitați să-l priviți pe Regele Ferdinand, cât e de negru de supărare că l-ați pus, în loc nepotrivit, ca pe „cuc”, pe soclul Viteazului Mihai, iar acuma încercați, cu ostașii, pe care i-ați umilit, să jubilați schimbând garda din oră în oră. Din program reiese apoi câte un popas la Casa și statuia avocatului Aurel Lazăr, artizanul, alături de alți fruntași ai Partidului Național Român, actului politic din 12 octombrie 1918!

După cum bine se știe ungurii n-au admis ca și românii ardeleni să-și manifeste voința de unire fapt pentru care, prin Gărzile ungurești, trupe răzlețe bolșevizate și Divizia 20 Secui, reprezentând armata maghiară, au răvășit Ardealul, în partea de Vest, la Vest de linia de demarcație stabilită de aliați. Au rămas aprins Rugul de la Beliș și consemnate atrocitățile comise de unguri - din decembrie până în aprilie 1919 – constatate și de trimisul Aliaților, în persoana generalului Berthelot, când, după ofensiva din aprilie 1919, trupele comandate de generalul Traian Moșoiu au eliberat, prin luptă, această parte de țară, alipită prin plebiscit la România Mare.

În Cimitirul Municipal există un monument „Vulturul”, al recunoștinței pentru jertfa celor 66 de Eroi, căzuți pe câmpul de bătălie de la Tisa, monument ridicat de camarazi lor din Divizia 2 Vânători, comandați de generalul Șerbescu, lăsat oficialităților locale ca „un sfânt tezaur”. La ei nu v-ați gândit să le tămâiați fapta și jertfa? Programul dvs., „șchiop” prin conținut îi omite. Lăsați măcar copiii să învețe istoria așa cum a fost, nu deturnați prin „ceremonii” sensul și conținutul serbării comunității.

Apoi, 12 octombrie 1944, a fost ziua în care pe Turnul Primăriei, unde intrați zilnic, a fost arborat steagul românesc, prin jertfa de sânge a eroului rănit sublocotenent Marin Dragnea, după ocupația teroristă a administrației hortyste, după septembrie 1940. Despre această a doua semnificație a sărbătorii nu s-a organizat nimic domnule Primar! Ori, ar fi tare bine dacă acțiunile ostașilor din Divizia 3 Munte, Divizia Tudor Vladimirescu, sacrificiul ostașilor din Divizia 337 Infanterie sovietică s-ar regăsi în programul „șchiop” și cu jumătate de conținut.

Să știți că cele 30 de zile din fața morții, bătălia pentru Oradea au fost extrem de grele, iar drumul de la Criscior la Oradea e presărat cu osemintele lor. Și vă amintesc că în Municipiul Oradea, al cărui primar sunteți, există o „Statuie a ostașului Român” care ar merita Recunoştinţa oficială. Apoi, „Jertfa de sânge a Bihorului”, lucrare editată de Vatra Românească, pe bani din fonduri proprii, ar trebui să aibă susținerea Primăriei, reeditată și pusă pe băncile școlilor, ca o adevărată lecție de istorie. Altfel vor ști și generațiile tinere că nu au avut deodată și Rege și Regină!, precum imperiul bicefal, de unde se trage Casa de Hohenzolern. O asemenea inducere, prin programul din 12 octombrie, e falsă! În cimitirul Municipal Oradea există parcele ale eroilor români, ostașilor sovietici și un monument al militarilor maghiari, căzuți în luptele de la Oradea din 1944, dar în program „șchiop” al Primărie, nimic despre înaintașii care s-au jertfit pentru libertate!

Domnule primar, dacă nu au vreme oficialii orașului pentru ai omagia pe cei 220 eroi români şi 346 de militari sovietici, căzuți pentru Oradea, măcar acolo o delegație municipală, acompaniată de școlari, să ducă o floare, tot ar reprezenta un gest simbolic și ar acoperi cu răsplată fapta lor de „Glorie eternă ostaşilor români căzuţi pentru eliberarea patriei de sub jugul cotropitorilor fascişti”. Spre știință vă pot pune la dispoziție și programe îngălbenite de vreme. Ori, dacă nu aveți vreme să le dați Cinste și Recunoştinţă, măcar NU falsificați istoria armatei române!

15 octombrie 1922, cu momentul încoronării, are altă semnificație, pe atunci, pe vremea când patru Imperii s-au prăbușit, România se Înălță, și avea nevoie de imagine pe plan extern. Butaforia inițiată cu mantia florală, patentă inadecvată, după opinia mea, pentru programul din 12 octombrie 2022 (cred că mai mult mutilză evenimentul, precum a procedat cu statuile Gojdu, Moșoiu și Iancu - de pe care s-au înlăturat inscripțiile inițiatorilor). Probabil de aceea nu au mai rămas flori pentru EROI, fiind folosite la „mantia soției Regelui”? Forțați istoria domnule Primar cu asemenea program „șchiop”. Ori nu știți că, Maria nu a fost niciodată regina României, ori aveți intenții, ascunse, pe care nu le devoalați. Urmăriți restaurația monarhiei?

Ca cetățean contributor la bugetul local, din care ați folosit bani pentru deturnarea sensului și semnificației zilei de 12 octombrie, PROTESTEZ și solicit Consiliului Local să completeze programul pentru ca el să reprezinte semnificația reală a acestei zile, ca una de Recunoştinţă pentru locuitorii municipiului, față de aceia care s-au jertfit pentru libertatea lor. Pentru că așa „șchiop” programul schimbă sensul și conținutul unei sărbători a locuitorilor de pe Crișul Repede.

Și mă consider în drept să PROTESTEZ și pentru că un frate al mamei a căzut la Cotul Donului, tata a fost obligat la muncă forțată din ordinul lui Horthy, iar alt neam a căzut la Oarba de Mureş, în Ardeal, iar socrul, a căzut prizonier în Tatra, și a fost prizonier la ruşi, în carierele de piatră din Urali, trei ani; bunicul pe linie maternă a luptat în Est, până la Cotul Donului şi în Vest, până în Munţii Tatra. Și din acest motiv slujesc cu credinţă şi devotament o cauză nobilă - Cultul Eroilor.

Ca ostaş al României mă consider îndreptăţit să cer socoteală tuturor acelora care săvârşesc abuzuri, neprețuind sau omit a cinsti locurile sacre, locurile de odihnă ale Eroilor şi Martirilor neamului românesc şi tot ceea ce este închinat memoriei lor. Cimitirele şi mormintele eroilor de pe teritoriul României sunt locuri sacre puse sub protecţia legilor statului român, și legilor internaționale care spun că: „Cimitirele, mormintele şi operele comemorative de război româneşti (…), precum şi cele străine situate pe teritoriul României sunt considerate aşezăminte social-culturale, fiind supuse regimului juridic stabilit prin Legea 379/2003, cu privire la regimul mormintelor şi operelor comemorative de război.

PANTEONUL EROILOR!

L-ați omis din programul „șchiop”, adică tocmai obligația legală, domnule Primar!