Reprezentanţii firmei coreene Samsung au fost din nou prezenţi, ieri, în Consiliul Local Oradea, pentru a le solicita aleşilor locali votul în vederea demarării proiectului de amenajare în municipiu a unui complex comercial pentru producerea de monitoare LCD.

În prima parte a discuţiilor, conducerea Samsung a prezentat condiţiile în care sunt dispuşi să încheie un parteneriat cu municipalitatea orădeană. Astfel, ei au cerut ca municipalitatea orădeană să le vândă o suprafaţă de teren situat vis-a-vis de Cimitirul Municipal, preţul convenit fiind de 3 euro/mp, un preţ derizoriu pentru valoarea de piaţă a unui teren aflat la doar câţiva km de centul oraşului, dar pe care conducerea Samsung l-a apreciat drept "competitiv". De asemenea, printre condiţiile cerute şi acceptate de către consilieri se numără şi calificarea lunară a 1.000 de muncitori. Pe acest teren îşi vor desfăşura activitatea trei firme: Hanil, Koam şi Dong Yang, produsul final al acestor activităţi fiind cel de monitoare LCD. Potrivit angajamentului, valoarea investiţiei se ridică la 40 milioane de euro, Samsung angajându-se să ofere locuri de muncă pentru 2.240 de orădeni.
După prezentarea materialului, conducerea municipalităţii orădene a solicitat aleşilor locali să-şi dea acordul pentru demararea acestui proiect. Cum executivul orădean nu a pregătit în scris o propunere în acest sens, consilierii locali au refuzat să supună la vot proiectul, solicitând redactarea lui. După o "scurtă" pauză de 30 de minute, proiectul de hotărâre supus aprobării avea unele dintre criteriile convenite iniţial modificate. Astfel, valoarea investiţiei scăzuse la 30 milioane euro, iar numărul locurilor de muncă pe care Samsung trebuie să le ofere a ajuns la 2.000. "Văd că de la o discuţie la alta scade valoarea investiţiei şi a numărului locurilor de muncă. Sper că până la realizarea investiţiei aceste condiţii nu se vor mai reduce. În septembrie vorbeam de 3.400 locuri de muncă, acum am ajuns la 2.000 locuri de muncă", a remarcat consilierul PRM, Florian Pantea. Conducerea executivului local s-a apărat, făcând precizarea că realizarea unei investiţii de 30 milioane euro şi 2.000 locuri de muncă reprezintă condiţiile minime impuse. În final, consilierii locali orădeni nu au ezitat să-şi dea votul pentru un astfel de proiect.