Dacă pentru demararea lucrărilor la Campusul şcolar municipalităţii orădene i-a trebuit doi ani, pentru lucrările de amenajare a piramidei interioare, atât de mult dorită de actualul primar al Oradiei, Ilie Bolojan, au fost suficiente doar trei zile. Graba cu care muncitorii au măcelărit copacii şi au defrişat spaţiul verde din curtea Primăriei Oradea putea fi demnă de o cauză mai bună...

De la sfârşitul săptămânii trecute, curtea interioară a primăriei şi-a pierdut farmecul şi istoria adunată în cei peste 100 de ani de existenţă. Copacii, arbuştii şi celelalte materiale dendrologice de zeci de ani au fost, în doar câteva ore, raşi de pe faţa pâmântului, pentru a face loc construcţiei faraonice a lui Bolojan. Escavatoare, utilaje grele şi numeroşi muncitori şi-au adus contribuţia la acest măcel. Astfel, vineri, curtea interioară a Primăriei era defrişată complet. În următoarele 12 luni, firma S.C. Abed Nego Com S.R.L. va trebui să construiască un spaţiu pentru relaţia cu publicul. Incinta va adăposti o recepţie lungă care va asigura concomitent 34 de posturi de relaţii cu publicul şi încă 50 de locuri de aşteptare. La demisol, sala de consumaţie va avea o capacitate de 76 de locuri, cu anexe pentru preparare şi depozitare, grupuri sociale etc. Valoarea contractului este de 1.546.894 lei.

Din păcate, obsesia conducerii municipalităţii faţă de astfel de proiecte păleşte când vine vorba de întreţinerea clădirilor monument istoric, cum este chiar Primăria Oradea. Dovadă stă tencuiala care se desprinde de pe pereţii curţii interioare, fără ca cineva să fi luat o măsură pentru a stopa degradarea.