Luni: A treia zi după scripturi, confruntat cu manifestații de protest și, de bună seamă, pentru a nu prejudicia campania electorală a șefului său, ministrul de Externe, Titus Corlățean, a demisionat. Vezi, Doamne, Băsescu i-ar fi forțat mâna să înființeze noi secții de votare în străinătate și el nu voia, nici mort, să încalce legea. Numirea succesorului de la MAE s-a făcut rapid. Teodor Meleșcanu, candidatul care, la urne, a luat mai puțin de un procent, a devenit ministru. Interesant traseu profesional! De stânga, apoi mare liberal, în poziția de șef al spionajului extern și acum baștan al diplomației. Cică l-au pus șef fiindcă ar fi declarat că, dacă era el acolo, votul în străinătate ar fi decurs fără probleme. A doua zi, Meleșcanu a spus și el că nu se pot înființa noi secții de vot în străinătate. Stă, oare, mai mult de două săptămâni?

Marți: Iohannis s-a comportat timid de civilizat în prima dezbatere televizată. Neamțu s-a încurcat în imunități, iar candidatul PSD s-a comportat aşa cum ştie mai bine, vorbind într-una. Vorba aceea, Ponta nu poate pierde alegerile, însă PSD-ul da. Cu oameni precum liderul de la Satu Mare, Mircea Govor, riscul e de-a dreptul considerabil. Nu că la alte partide ar fi altfel. Dar, se știe, unde-i mai mult puroiul acolo se sparge buba. Govor amenință, taie, dă afară, drăcuie, funcționari, activiști, popi și preotese... Totul după principiul: „Eu v-am făcut (oameni), eu vă omor!". E atât de groasă mârlănia că s-a sesizat și DNA. Ar fi culmea, deși ar fi cazul, să se afle și acolo că funcțiile de la stat se dau, toate, toate, de la partid. De la un partid, de la celălalt... cum vine rândul.

Miercuri: Campania electorală a ajuns la etapa „găinării". Persoane necunoscute au eliberat în curtea sediului de campanie al lui Iohannis zeci de găini care aveau la gât mesajul: „Nu mi-e frică de dezbatere". Aluzia țintește atitudinea candidatului dreptei, care a lăsat impresia că încearcă să evite o întâlnire directă cu Victor Ponta. Neamțul a declarat că aruncatul de găini „moarte" în curțile oamenilor ține de un mod „nazist" de a face politică. O fi știind el mai bine... Până la urmă, ceea ce contează e cine și în curtea cui aruncă pisica moartă, duminică seara, după închiderea urnelor.

Joi: S-ar zice că Victor Ponta a ajuns la fundul sacului cu pomeni electorale. Și, fiindcă mai sunt doar câteva ore de campanie, prezidențiabilul PSD s-a apucat să ne mitralieze cu vești bune. Dornic să-i câștige de partea sa și pe „eco-anarhiști", care sigur nu l-au votat în primul tur, premierul anunță că România nu are gaze de șist. Deci, spune el, „Ne-am bătut foarte tare pe ceva ce nu avem". Oare ce mai urmează să aflăm, că nu mai e aur la Roșia Montană și că nici baroni abonați la bugetul de stat nu mai există? Totuși s-au mai găsit niște resurse. Pentru un plus de 10% la salariile profesorilor. Desigur, de la anul și numai dacă iese cine trebuie. Până atunci, s-a încurcat un pic cu Imnul de stat.

Vineri: Aflat, ieri, într-o vizită de lucru, premierul încă neinstalat, Călin Popescu Tăriceanu, a încurcat podurile de la Agigea. Adică podul cel vechi cu ăla nou. Degeaba i-au spus ziariștii că e vorba de o altă construcție. Președintele PLR o ținea una și bună, că el știe mai bine. Argumentul suprem a fost că știe fiindcă vine „de la București". Rătăcireanu nu s-a lămurit asupra realității decât atunci când gazdele i-au arătat podul ăl vechi, aflat câteva zeci de metri mai în aval. Doamne ferește să ne atace rușii, când o ajunge ăsta premier! Încolonează oastea și îi dă azimut spre Oradea, că „Vin ungurii!". Între timp, Iohannis a cântat în plină conferinţă de presă Imnul de stat. Corect!

Sâmbătă: Se poate și așa! Întreaga administrație a comunei Peștera din județul Constanța e independentă din punct de vedere politic. Primarul, cândva membru PSD, a demisionat din partid fiindcă se săturase să stea cu mâna întinsă la șefii de județ. Apoi a candidat independent. Profitând de „Ordonanța traseiștilor" și consilierii locali au demisionat, toți, din partidele pe care le reprezentau. Acum, fără niciun ban de la alții, numai din resurse proprii, comuna prosperă. Școala este una din cele mai moderne din țară, parcul la fel. S-au reabilitat drumuri, s-a „băgat" net gratuit la tot satul, copiii au căpătat biciclete de la Primărie, iar tinerii căsătoriți primesc câte un aparat electrocasnic, la alegere, în valoare de 1.500 de lei. În ceea ce-i privește pe politicieni, soluția e limpede: fără ei că mâncă lei!

Duminică: Ați votat? Bine ați făcut! Acum să vedem cu ce ne alegem după chestia asta. Dacă e să ne luăm după ei, nu poate fi decât mai bine. Dacă e să judecăm după experiențele anterioare... mai bine nu! Ca să evităm eventuale scandaluri, în cazul unui rezultat strâns, ar fi o idee ca Iohannis să fie declarat președintele Ardealului și lui Ponta să-i rămână președinția Regatului. Nu cinci ani, ci 10! După aia să vedem cine o duce mai bine, noi sau ei? Iar șeful taberei câștigătoare să fie declarat președinte, încă două mandate, peste toată țara.

Cetățeanul surmenat