Luni: De Ziua Naţională a României, la Târgu Secuiesc a fost zi de doliu local. În vreme ce toată ţara s-a acoperit de drapele tricolore, câteva organizaţii radicale din orăşelul covăsnean au arborat, la faţadă, drapelul negru cu panglica maghiară. Adică, pe româneşte, Ziua Marii Uniri e, pentru domniile lor, zi de mare întristare. În fond, la întâmplările vieţii se raportează fiecare cum îl duce capul. Dacă n-ai de la cine cere mai mult, corect ar fi ca nici ăştia, organizaţiile cu pricina, să nu poată cere nimic de la ţara a cărei aniversare e pentru ei zi de mare supărare. Dacă România nu are o lege care să sancţioneze astfel de acţiuni sfidătoare, nu e vina lor! Uite d'aia poate Tokes să fluture, în centrul Oradiei, drapelul ţinutului secuiesc. E chiar o minune că, de data asta, europarlamentarul a ratat ocazia să-şi mai pună la balcon şi un steag de doliu. Şi uite, că - a treia zi după Scripturi - s-a trezit şi Parlamentul! Ca un făcut, taman zilele astea, se discută o lege care va sancţiona arborarea unor drapele străine în circumstanţe ce pot fi defăimătoare pentru acel stat sau pentru România. Mai bine mai târziu...

Marţi: "Dacă statul român m-ar fi prins cu tot ce am făcut, făceam puşcărie pe viaţă", se destăinuie din uşa închisorii pe care tocmai o părăsea, eliberat mai devreme, Sorin Ovidiu Vântu. Uite cum se confirmă un adevăr pe care românii îl ştiu de mult - gura păcătosului adevăr grăieşte. Iar SOV numai uşă de biserică nu e, aşa că ştie el ce spune. Mai important e ce înţelegem noi din spovedania puşcăriaşului: că după metoda lui mulţi păpuşari din politică şi economie au făcut averi pentru care ar trebui să stea toată viaţa după gratii.

Miercuri: Guvernul se restructurează. Dacă totul merge aşa cum a plănuit premierul Ponta, până la Crăciun, vom avea un alt executiv. Fără UDMR, dar cu PLR. Pentru partidul său, care nici nu există legal, Călin Popescu Tăriceanu a cerut patru ministere. Premierul l-a convins să se mulţumească cu două, că cifra e mai apropiată de procentul electoral obţinut de fostul premier la prezidenţiale. Atunci, Tăriceanu a cerut Economia şi Finanţele! Ponta l-a convins, din nou, să îşi mai pondereze pretenţiile. Cine a mai văzut guvern de stânga cu miniştri liberali în funcţiile cheie ale economiei. Aşa că, în cele din urmă, PLR s-ar putea mulţumi cu un alt portofoliu, la Cultură sau la Mediu. Mai bine la Mediu, că la Cultură ne-am lămurit.

Joi: Dilema "A fi sau a nu fi"... la guvernare a rupt PP-DD-ul în două. De o parte PP şi de cealaltă DD. Parlamentarii care i-au cerut lui domnu' Dan ca, în numele opţiunii poporului, să iasă de la guvernare, vreo şase la număr, au fost automat excluşi din partid. Aşa se face că formaţiunea politică născută la OTV nu mai are Grup la Camera Deputaţilor. Fapt mai puţin important, atâta timp cât liderii partidului, Simona Man şi Robert Neagu, îşi păstrează poziţiile de ciocoi în administraţia centrală. Desigur, şi până când OTVu' pe stil nou mai poate să emită pe postul lui Ghiţă.

Vineri: Ghiţă, Sebastian Ghiţă, prietenul lui Victor Ponta, cel tocmai plecat din PSD, nu pare că vrea să dea jos puterea. Dar, surpriză!, vrea să îşi facă alt partid. Fără Iliescu şi fără Vanghelie, după cum spuneau el şi cele câteva sute de susţinători pe care a reuşit să-i adune la petrecerea organizată într-un club bucureşteam, pentru a testa resursa umană a viitoarei formaţiuni politice. Cu acest prilej am aflat că partidul lu' Ghiţă mizează pe mare parte dintre cei 18.000 (!) de activişti implicaţi în campania electorală a lui Victor Ponta şi că petrecerea a ţinut până la 5 dimineaţa. Poate c-o fi asta formaţiunea politică de rezervă a Micuţului Titulescu, însă, în asemenea condiţii, nu poţi decât să constaţi că e pe cale de a se naşte încă un partid obosit. Decât aşa, mai bine "Partidul Proştilor", brand recent înregistrat de un ieşean. Proşti, proşti da' sinceri sau, cum zice însuşi liderul noului PP, "mulţi"!

Sâmbătă: În ce ţară trăim! Pe când Ponta se străduişte din răsputeri să rămână la butoane, venind cu o nouă echipă şi Băsescu îi cere demisia, dovedind că nu vrea să plece de la Cotroceni fără să-l ia şi pe "Pisicuţ" cu el, unii pun la cale noua echipă a viitorului guvern liberal. Păi, staţi aşa! Aha, n-aveţi încă un premier, nu a picat încă guvernul, şi "marele" partid liberal deja vinde blana ursului din pădure?! Poate că Ponta n-a priceput nimic din lecţia pe care i-a servit-o electoratul însă liderii PNL ţin morţiş să ne aducă aminte că, în fond, şi ei sunt tot aceiaşi. Zău aşa, cinstit ar fi să-l chemaţi şi pe Antonescu!

Duminică: Statul, drăguţul de el, vrea să ştie - în fiece clipă - câţi bani avem în conturi, câte lovele intră şi cât cheltuim în fiecare lună. Aşa sună, în mare, un proiect Ordonanţă pe care domnişoara ministrul Petrescu vrea să ni-l lase amintire pentru atunci când ea nu va mai fi la guvern. E greu de înţeles cum se face că povestea cu secretul bancar nu este valabilă şi pentru măria sa statul. Adică, legea-i lege, dar nu şi pentru noi?! În plus, să vedeţi cum se vor rări clienţii şi conturile din bănci. Banii vor circula mai uşor în sacoşe şi se vor odihni la saltea. Desigur, asta acolo unde sunt bani. După mintea ăstora care ne conduc, demni urmaşi ai miliţienilor de altădată, nu contează dacă am greşit sau nu, toţi suntem potenţiali "bandiţi". A se citi evazionişti. Ei, dar până să pună domniile lor ochii pe conturile noastre, să vedem cum se înţeleg cu musafirii de la FMI şi Banca Mondială. Ăştia nu ştiu de glumă şi se agaţă de un 0,5% din PIB, de parcă ar fi un capăt de lume... sau de linie pentru guvernarea Ponta.

Cetăţeanul surmenat