Luni: Deci revoluţia urnelor a triumfat. Scoşi din casă de tentativa evidentă a echipei PSD de a zădărnici votul românilor aflaţi în străinătate, compatrioţii noştri, de acolo şi de aici, au făcut diferenţa. S-ar putea spune că eşecul lui Ponta şi al PSD e mai spectaculos decât reuşita dreptei şi a candidatului ei. Liderilor ACL parcă nici nu le venea să creadă. Pentru o clipă, până şi Iohannis a părut emoţionat. Acum situaţia politică e mai încurcată decât dacă Ponta ar fi câştigat alegerile. Norocul lui că, sideraţi de victorie sau înspăimântaţi de ceea ce ar putea să-i aştepte, liderii ACL au decis că nu e încă momentul să ia cu asalt Palatul Victoria. Aşa că familia Ponta îşi permite o vacanţă în Dubai, via Viena.

Marţi: Lucrurile se mişcă într-un ritm neobişnuit pentru viaţa noastră politică. Teodor Meleşcanu a demisionat de la Externe. Ne-am înşelat. Iată că n-a apucat să stea în funcţie nici măcar două săptămâni. La cererea preşedintelui ales, Legea Amnistiei reintră, după nouă luni, în Parlament şi pică. Politicienii aflaţi după gratii pentru fapte de corupţie nu au decât să îşi anuleze rezervările făcute pentru Revelion în cine ştie ce ţări exotice. Trei deputaţi îşi pierd imunitatea şi astfel pot intra pe mâna procurorilor. Un senator incompatibil, care a tot tras de timp, demisionează din Parlament. Alţi trei colegi de-ai săi sunt lăsaţi la îndemâna procurorilor, în vederea începerii urmăririi penale. Sunt declarate vacante două locuri în Camera Superioară. În acest ritm, poate dura un an, cel mult doi, şi vom avea un parlament "mai suplu", precum a promis preşedintele ales. Şi asta fără modificarea legislaţiei!

Miercuri: Cine ar fi crezut că să fii Preşedintele României poate fi o afacere şi încă una cinstită?! Indiscutabil, Iohannis e pe val. La târgul de carte "Gaudeamus", cele 4.000 de volume ale cărţii sale, "Pas cu pas", publicată, după cum mărturisea el însuşi, din raţiuni electorale, au trecut ca pâinea caldă. Viitorul şef al statului a dat autografe până când i s-a terminat pasta din pix. După care, cu un calm tipic nemţesc, a scos stiloul şi a continuat. S-au făcut şi nişte calcule. Cică din vânzarea primei ediţii a acestui best-seler, care până mai ieri aduna praful pe rafturi, alături de opera lui Dan Voiculescu, editura ar fi încasat peste două miliarde de lei vechi. Şi urmează o nouă ediţie! Pericolul cel mai mare e că, de acum înainte, toţi politicienii au să se apuce de scris. E drept că, iată, te poţi îmbogăţi din asta, mai corect şi mai cuminte decât din furat, însă, totuşi, se cere să fii cineva. Sau să devii...

Joi: Şoc! Iliescu se întoarce! Greu de crezut, însă o anumită parte a presei dă ca sigură ştirea că Ion Iliescu ar putea reveni la cârma PSD, cel puţin până la organizarea unui congres, care să ia măsurile ce se impun în urma eşecului electoral de la prezidenţiale. De altfel, preşedintele onorific al partidului a şi declarat public că situaţia existentă prezintă un "risc maxim" pentru viitorul formaţiunii politice. Cică, în acest interval de timp, Ponta, Dragnea, Mazăre, Oprişan şi alţi baroni care au probleme cu legea ar urma să fie epuraţi. Totuşi, s-ar putea spune că, din contră, tocmai această curăţenie ar putea fi periculoasă pentru PSD. Nu de alta, dar există riscul ca partidul să rămână fără conducători. De unde s-a născut şi sloganul revoluţionar: "Ce s-ar face pesedelu', dacă n-ar mai fi nea Nelu?".

Vineri: Şirul evenimentelor spectaculoase din viaţa publică românească merge mai departe. Şefa DIICOT, Alina Bica, a fost arestată pentru complicitate la acordarea unor despăgubiri fabuloase într-un caz de retrocedări funciare. Conform procurorilor, numai suma împărţită de "combinatorii" din cadrul fostei comisii de acordare a despăgubirilor, din care mai făceau parte doi actuali parlamentari şi un expert topo, ajunge la 62 de milioane de euro. Acu' se vede din ce dosar au "transpirat", în campanie, fotografiile cu madam procuror la Paris, împreună cu Elena Udrea, şi de unde avea doamna Bica bani pentru cazare şi cumpărături lux. Rămâne să mai aflăm dacă şi prietena ei, încă preşedinte al PMP, a fost implicată direct ori numai prin intermediul fostului ei tovarăş de viaţă.

Sâmbătă: E chiar simpatică strădania parlamentarilor de a îndrepta orice, orice mai puţin pe ei înşişi. Zilele astea a fost adoptată, la Camera Deputaţilor, prin procedură tacită, fiindcă domniile lor erau ocupaţi cu alte cele, o modificare legislativă care spune că primarii, preşedinţii de consilii judeţene şi consilierii nu pot ocupa aceleaşi funcţii vreme de două mandate consecutiv. Sigur, aleşii "cei mici" au sărit ca arşi, cerând ca principiul să devină obligatoriu şi pentru parlamentari. În plus, au fost primari care au explicat că, în aceste condiţii, prin satele mici, se vor perinda la putere nebunul uliţei, moaşa, ciurdarul, beţivii... Partea bună e că, dacă măsura asta ultra-democratică se aplică şi parlamentului, în condiţiile în care acesta rămâne la dimensiunile actuale, aceleaşi elite sociale vor fi larg reprezentate şi în legislativ.

Duminică: Hai-napoi, că înainte era mai bine! Asta pare să fie deviza unor primari care, profitând de ordonanţa traseiştilor, au trecut în "galaxia Ponta" şi acum se vor în vechile lor partide, fiindcă Iohannis a câştigat alegerile. E clar. Ăştia n-au ştiut ceea ce Prea Fericitul aflase, acum o săptămână, înaintea tuturor. E încă un mister cum s-a întâmplat că, după ce Biserica Ortodoxă a fost făţiş de partea lui Ponta, în duminica alegerilor, pe la amiază, Patriarhul Daniel, a spus în faţa altarului că "uneori Dumnezeu lucrează şi prin străini". Să fie o revelaţie, să fie o dovadă că "agenturile" cereşti sunt totuşi mai puternice decât institutele de sondare şi stăpânii lor? Mister. Fapt e că PF a fost mai deştept ca primarii. Măcar cu o juma' de zi!

Cetăţeanul surmontat