Luni: "Căldură mare, mon cher...", Parlamentul e în vacanţă şi politicienii se plictisesc. Şi ce fac politicienii când se plictisesc? Promit. Sau, altfel spus, candidează. Ghişe e doar unul dintre ei. Aprigul antibăsist a anunţat că demisionează din PNL şi se va înscrie în cursa pentru Cotroceni, mizând pe votul celor şapte milioane de români care, la referendum, au votat pentru demiterea preşedintelui. Problema e că pe voturile astea mai contează şi Ponta şi Tăriceanu şi... cine mai ştie câţi? Dacă, cumva, pesediştii au plănuit să arunce în cursă cât mai mulţi candidaţi din zona dreptei, socotind că aceştia pot să fure voturi de la alianţa PNL-PDL, s-ar putea să se fi înşelat. Ca în anii '90, alegerile prezidenţiale încep să semene cu un autobuz supraaglomerat.

Marţi: Tokes Laszlo recidivează! Anul acesta, la tradiţionala şcoală de vară de la Băile Tuşnad, europarlamentarul maghiar (!), fost episcop de Oradea, i-a îndemnat pe conaţionalii săi să reorganizeze "batalioanele secuieşti ale morţii". Aceste formaţiuni paramilitare, care au ucis şi au schingiuit români la sfârşitul primului război mondial, ar urma "să lupte" pentru autonomia Ţinutului Secuiesc şi a Partiumului, adică a Crişanei. Atâta timp cât oricine, de oriunde, poate veni în România ca să spună tot ce-i trece prin minte, să ameninţe cu moartea şi să nu păţească nimic, e greu de înţeles la ce le trebuie unora autonomie? E limpede pentru oricine că mai multă democraţie nici că se poate!

Miercuri: Rămasă la vatră, la cratiţe sau la scutece, cum vă place, Eba mai are câte o zvâcnire de politician. Fiica preşedintelui constată că Victor Ponta a plagiat sloganul electoral al lui Dorin Chirtoacă. Ca să nu fie ei mai prejos, pesediştii sar şi acuză că Alianţa Creştin Liberală şi-a însuşit forma de prezentare a siglei USL. Şi, din închisoare, Adrian Năstase dă lecţii de corectitudine, reproşându-i lui Cătălin Predoiu că a copiat sloganul FDSN cu "schimbarea în bine a României". E clar, clasa politică autohtonă e epuizată, fizic şi intelectual.

Joi: Da, da. De acum lucrurile sunt clare. Victor Ponta e prezidenţiabilul PSD. "Modesta" lansare a avut loc tocmai la Craiova, în prezenţa a peste 5.000 de oameni şi sub presiunea viiturilor. Cum, doar cu o zi înainte, ministrul Catastrofelor şi Calamităţilor, fă Doina, zisă şi Pană, constata că „nici inundaţiile nu mai sunt ce au fost odată", dar tot au murit şi de data asta patru oameni nevinovaţi, putem constata că stânga nu se dezminte. Mai tari chiar decât ploile torenţiale au fost numai promisiunile făcute de Victor Ponta. Dacă s-ar întreba cineva de ce e nevoie de atâta pomană, răspunsul e cât se poate de simplu. România Reală şi-a dat duhul iar politicienii, în calitate de principali vinovaţi, ştiu asta foarte bine. D'aia se străduiesc s-o facă să pară că-i vie.

Vineri: În sfârşit şi un candidat demn de luat în seamă. Nu, nu e vorba de DD, care la OTV-ul Realităţii promite slijbe de James Bond, în schimbul semnăturilor care să-i suţină candidatura. Jak Neumann - pentru cei care nu-l ştiu, fondatorul trupei Blazzaj, vrea să fie preşedintele României. Artistul promite să lupte împotriva "dictaturii banului, care duce la pierzanie şi la război global". În plus, Jak zice că va face din ţara noastră un model pentru „planeta unită". E clar, nu va trece multă vreme până când Neumann va fi denunţat drept agent al sionismului universal. Dar, cel puţin până la alegeri, dacă se ţine de cuvânt şi se va autopromova prin concerte, unii vom putea avea şansa de a asculta nişte muzică bună. Până la urmă, s-ar putea să ne trezim că ăsta a fost cel mai plăcut câştig din campania prezidenţială a anului 2014.

Sâmbătă: Partidul Liberal Reformator, formaţiune care, în mod atât de paradoxal, spune că luptă pentru păstrarea vechilor valori liberale şi reînvierea USL, şi-a ales preşedintele şi candidatul la preşedinţie. Surpriză! Căăălin Popescu Tăriceanu. Deci, nu e mare lucru să înfiinţezi un partid doar ca să te vezi pe lista prezidenţiabililor! Mai greu ar fi să faci, precum promite candidatul PLR, ca România să devină o "putere europeană". Pentru asta nu i-ar ajunge şapte vieţi, nu două mandate de şef al statului. Dar şi promisiunea aceasta devine banală faţă de visul reînfiinţării USL, al cărui unic candidat pentru alegerile prezindenţiale să fie tot Călin Popescu Tăriceanu. E clar, prea multe unice candidaturi dăunează grav percepţiei corecte a realităţii.

Duminică: Nicio paradă fără bob de sfadă. Face ce face, Radu Mazăre şi reuşeşte că stârnească scandal. De data asta, la carnavalul de la Mamaia, s-a arătat mulţimii în chip de Ştefan cel Mare şi, după caz, Nesfânt. Oare Biserica Ortodoxă ce-o avea de spus în legătură cu apariţia primarului care se mai crede şi Che Guevara, Cezar, ofiţer SS, faraon, etc.? De fapt, nu avem de-a face decât cu o formă de manifestare mai complexă a aceluiaşi sindrom care l-a făcut pe Gigi să se creadă "războinicul luminii". Iată unde a ajuns! Gurile rele spun că singurul rol autentic, care l-ar prinde ca o mănuşă, cel pe care însă Măzărică refuză să-l joace, ar fi acela al deţinutului de drept comun.

Cetăţeanul surmenat de-un primar încoronat