Scurt pe doi din colţul hărţii
* Cercetările unei asociaţii independente au scos la iveală că familia preşedintelui Iohannis ar avea venituri cu circa 115.000 de euro mai mari decât au fost declarate. Instituţia prezidenţială a reacţionat imediat declarând că aceste afirmaţii sunt pur speculative. Mai tăios a fost premierul care, sărind în ajutorul preşedintelui, a calificat aceste dezvăluiri drept "prostii". Chiar aşa! Ce-s ăia o sută de mii de euro pentru un politician ca să se facă atâta tapaj pe seama lor?! Ei, pentru un român de rând ar fi ceva! De unde se vede încă o dată cât de mare e distanţa, în timp, spaţii şi aspiraţii, de la noi şi până la ei.
* Umblă vorba că prima doamnă ar fi dispus suprimarea câtorva copaci în jurul reşedinţei de protocol de la Neptun, pe motiv că nişte gâze care aveau cuib acolo i-au stricat sejurul estival. E clar ca familia Iohannis are o relaţie specială cu natura, mai ales când pune umărul la furnizarea de masă lemnoasă "fraţilor" lor austrieci, însă se prea poate ca insectele ce tulbură liniştea doamnei preşedinte să nu bâzâie decât în capul dumneaei.
* Abia picat acasă, taman din Brazilia, pe unde îşi face vacanţa de vreo zece ani, şeful PSD a întors înţelegerea făcută cu o zi mai devreme, la Cotroceni, de preşedinte şi premier pe tema Codului Fiscal. Dragnea a convocat partidele la consultări şi, uite aşa, parlamentarii, care tocmai îşi făcuseră bagajele pentru sesiunea extraordinară, au mai câştigat o săptămână de vacanţă.
* La Cluj, liberalii "se tem de trădare". Deşi e, de departe, cel mai bine plasat în sondajele de opinie, Emil Boc nu este dorit drept candidat al PNL pentru încă un mandat la primărie, tocmai fiindcă partidul se teme ca nu cumva, în ultima clipă, fostul premier să dezerteze, fugind în bărcuţa lui Băsescu. Clasa conducătoare a ajuns în punctul critic în care, ca urmare a nesfârşitelor trădări ce le-au jalonat existenţa "democratică", politicienii nu mai au încredere nici în ei înşişi.
* Pescuit de presă de prin tenebrele Parlamentului, deputatul Victor Roman s-a dovedit a fi alesul care n-a deschis niciodată gura în cei trei ani de mandat de până acum. În schimb, se pare, derulează contracte de milioane de euro în afaceri cu statul. Iată, deci, că vechea vorbă românească despre cel ce "tace şi face" şi-a găsit o strălucită expresie în Legislativ. Putem spune că, în sfârşit, avem şi un politician model!
* S-a mai "spart" un secret pe care îl ştie oricine e cât de cât interesat de felul în care funcţionează "Serviciile". Justiţia - dar nu numai ea! - este "câmp tactic" pentru SRI. Da, "băieţii" ăştia îşi cam fac jocurile pe unde vor ei şi pe unde le vine la socoteală, iar adevărul este că nu sunt prea mulţi politicieni care să îndrăznească să li se opună ori să-i ia măcar la întrebări.
* Socrul premierului, mai discretul domn Ilie Sârbu, s-a plictisit de politică şi a decis să demisioneze din Parlament. Sigur, se poate specula că a prins ceva din povestea clanului Hrebenciuc şi vrea să se dea la fund, dar, deocamdată, un lucru e foarte clar: Curtea de Conturi este un cimitir al elefanţilor de înaltă clasă şi rasă ai politicii româneşti. Da', nea Ilie, pe Victoraş cui îl laşi?
* Valul migraţionist, fără precedent de la invaziile tătare încoace, a pus pe jar Europa. La noi numărul transfugilor e în limite normale. Iată că eşecul integrării în spaţiul Schengen are şi avantaje! E greu, dacă nu chiar imposibil de imaginat, ce haos ar fi fost în România dacă frontiera spaţiului de liberă circulaţie ar fi fost pe Prut sau la Marea Neagră.
* Guvernul a decis, salariile întregului personal medical vor creşte cu 25%. Dacă şi valoarea prestaţiilor din sistem ar creşte, măcar cu atâta, ar fi ceva mai bine.
* Că veni vorba de "sistem"... De când cu ideea legalizării şpăgilor date la medic au apărut câteva noi cazuri de corupţie soldate, deocamdată, cu nişte zile de arest preventiv. Directorul spitalului din Ploieşti este numai unul dintre medicii care au înţeles greşit cum vine treaba cu "legalizarea şpăgii". Omul a luat 30.000 de lei, pentru decontarea unor lucrări. Culmea ar fi fost ca, înainte să-l poprească poliţia, să dea fuga la ANAF să întrebe cui datorează "comisionul". În cazul ăsta, hoţul, chiar dacă-i prins, dar are "comisionul" plătit, se cheamă că e om cinstit?!
* În luna august, lună de vacanţă în viaţa politică, partidele au primit subvenţii de la stat, în valoare de 450.000 lei. Or fi niscai bani de vacanţă mascaţi? Mă rog... Fapt este că printre beneficiarii generozităţii statului se numără şi PPDD. Deşi nu mai există, partidul lu' domnu' Dan a primit 70.000 de lei. PC, dispărut şi el prin fuziunea cu Tăriceanu, a încasat 16.000 de lei. PNŢCD, formaţiune politică dispărută practic din 2000, a primit 1.400 de lei!!! Concluzia nu poate fi decât una, banii dispar o dată cu partidele.
* Pe o mână, toţi parlamentarii se pregătesc să trântească Ordonanţa de guvern prin care au fost mărite lefurile celor mai importanţi 69 de demnitari ai statului, în frunte cu preşedintele şi premierul. Principiul e cât se poate de clar şi de democratic; dacă - înainte de a se gândi la salariile lor - ăi mai mari oameni din stat nu s-au gândit şi la cele ale parlamentarilor, nu-şi merită lefurile. În republica parlamentară România o creştere a oricăror venituri este de neconceput fără ca să se ţină seama şi de "nevoile" senatorilor şi deputaţilor. Asta da solidaritate! Deci, iată, când e să facă ceva, ei pentru ei, se poate!
* La aproape patru ani de la intrarea sa în funcţie, Guvernul Ponta face "team-building", în Deltă! Îmbarcaţi pe o navă de protocol, premierul şi o parte din oamenii săi au luat-o pe canale prin stuf şi păpuriş, în căutarea inspiraţiei pentru unele noi decizii politice. Unii, mai suspicioşi, ar putea bănui că aceşti câţiva membri ai Guvernului au căutat un loc ferit de ochii şi antenele "serviciilor" sau că, simţindu-se tot mai vulnerabil, Ponta ar pregăti un guvern de baltă, exilat în afara Capitalei. O posibilă locaţie ar fi colonia penitenciară de la Periprava...
* Dacă tot au bătut palma pe reducerea TVA, politicienii noştri au găsit alte "surse" de echilibrare a bugetului. Veniturile obţinute din dividende şi activităţi independente sau intelectuale vor fi impozitate suplimentar. De asemenea vor creşte şi birurile pe clădiri. E clar! Politicienii români sunt nişte haiduci. Principiul lor este acela de a lua, cât mai mult, de la cei puţini care se zbat să trăiască mai bine şi de a da, cât mai puţin, la aceia, mulţi, care nu ştiu cum să procedeze pentru a face cât mai puţin, dacă se poate, chiar nimic! Noi, toţi aceia care muncim, prea scumpi oameni politici, din inimă, vă multumim! *
Cetățeanul surmenat
Comentarii
Nu există nici un comentariu.