Nu suntem nemţi şi punctum! Primăria Bistriţei a amenajat, în câteva parcuri din oraş, dulăpioare cu cărţi. Oricine putea să împrumute o carte, cu condiţia să lase alta în schimb. În mai puţin de o lună, fondul de lectură a dispărut în întregime. Nu vă faceţi iluzii, hoţia ne e mai dragă chiar decât cititul!

* Scandal politic estival; preşedintele Iohannis a retrimis Parlamentului proiectul Codului Fiscal. Coaliţia la Putere a sărit ca arsă, ameninţându-ne că, din pricina preşedintelui, ne pasc vremuri grele şi acuzându-i pe liberali că, înainte vreme, au votat, într-o veselie generală, Codul pe care-l prezintă acum ca pe catastrofă naţională. Asta aşa a şi fost! După îndelungi consultări, PSD & comp. au aşteptat, iar, să vină Ponta din Turcia ca să anunţe poporul ce s-a decis. Probabil ca să-i facă să sufere pe parlamentarii Opoziţiei pentru decizia luată de preşedintele lor, primul-ministru a anunţat că Parlamentul se va reuni, în sesiune extraordinată, undeva pe la mijloc de august, să mai voteze o dată Codul Fiscal. Câte vacanţe de parlamentari poate da peste cap un şef de stat!

* Dacă Ponta a demisionat de la conducerea partidului şi, implicit, a pierdut şefia Coaliţiei, cine e şeful alianţei de guvernare, cumva Oprea? Merită remarcat faptul că, deşi a rămas premier, fostul preşedinte al PSD e acum la cheremul tuturor liderilor politici ai partidelor aflate la putere. D'aia guvernului i se zice şi executiv. Ei dispun şi Ponta execută!

* Şi, dacă nu e cu supărare, cum rămâne cu ideea că şeful partidului de guvernământ e şi şef al guvernului? Vine Dragnea la Palatul Victoria?

* Până una alta, Dragnea a fost ales preşedinte interimar al PSD. Cum se schimbă socotelile în politică, mai ceva ca vremea! Taman cel care critica partidul în care "preşedintele e inculpat şi adjunctul său condamnat" a ajuns şef! Adică l-au dat jos pe inculpat şi l-au ales pe condamnat!?

* Nicolae Păun, cândva alesul rromilor, a fost pus sub acuzare pe motiv că, printre alte afaceri ţigăneşti, aduna "biruri" ca să susţină Legea amnistiei în Parlament. Uite, că acum i-ar fi prins bine să facă asta, chiar şi în mod dezinteresat!

* La cât de bine a fost administrată, azi, mâine, televiziunea naţională pune lacăt la uşă sau, cum s-a gândit Ponta, se transformă într-un soi de post semi-comercial. O fi TVR instituţie de interes naţional, însă, în vacarmul mass-media zilelor noastre, o să-i simtă cineva lipsa?

* Şedinţa estivală a Parlamentului, pe tema Codului Fiscal, va fi, inevitabil, încă un test pentru coaliţia de guvernământ. PNL face eforturi să-l convingă pe generalul Oprea că trădarea lui Ponta a devenit un act "de interes naţional". Ce-ar fi dacă unii dintre parlamentarii UNPR ar uita să vină din vacanţă?

* Până să cadă Guvernul, ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, riscă să devină o victimă colaterală a violului de la Vaslui, faptă ce are toate şansele să devină mai cunoscută opiniei publice contemporane decât bătălia purtată în acelaşi loc de Ştefan cel Mare. Uitând că magistraţii sunt independenţi, într-un acces de populism, gândit probabil să-i protejeze funcţia, Ponta s-a răstit la ministru, reproşându-i că cei şapte violatori au fost puşi în libertate. Noroc că noul preşedinte al PSD, condamnatul Liviu Dragnea, a anunţat, în cel mai mafiot stil cu putinţă, că şeful de la Justiţie se bucură de "protecţia" sa. Procesul din toamnă e, deci, ca şi rezolvat. Inculpatul rămâne inculpat, dar condamnatul ar putea fi spălat.

* Fiindcă dă tot mai des pe la DNA şi, o spunea chiar el, nu e exclus să se mai taie o dată la genunchi, Ponta a turnat instituţia anticorupţie că nu asigură accesul spre interior al persoanelor cu dizabilităţi. Cum premierul şi-a rupt cârja pe treptele justiţiei, i-a cerut Rovanei Plumb o evidenţă şi măsuri imediate împotriva instituţiilor care nu s-au conformat nici până azi standardelor europene. Poate, data viitoare, îl aduc mascaţii... pe sus!

* Pentru că n-a fost lăsată să otrăvească Apusenii cu cianuri, RMGC a dat satul român în judecată la Washington. Corect ar fi fost ca acest demers să se îndrepte împotriva poporului, că, dacă ar fi fost după politicieni, Roşia Montană dispărea demult de pe faţa pământului. Acum se va vedea dacă "jandarmul lumii" preţuieşte dreptatea mai mult decât aurul.

* Prins, de bună seamă, într-o rătăcire de moment, Ponta i-a sfătuit pe tineri să nu dea munca din sectorul public pentru politică fiindcă vor păţi ca el. Vai, sărmanul, că tare rău a ajuns! Ce să înţelegi din acest discurs? Că clasa politică nu vrea să se primenească decât cu cadre din interior. Evident, politicienii urăsc competiţia!

* Cică Ilie Năstase s-a înscris în UNPR. Îi bai! Există riscul ca, în partidul coloneilor, să fie prea mulţi generali.

* Mădălin Voicu, pesedistul cu gură bogată şi cămeşe pestriţă, a devenit consul-general la Bonn. Ne-am scos cu toţii! El s-a aranjat, noi am mai făcut un pas înainte ca să-i convingem pe nemţi că rromii sunt cei mai buni reprezentanţi ai României.

* Doamna Iohannis şi-a angajat încă un creator de modă, cel de al patrulea! Asta nu înseamnă că se va schimba ceva în garderoba primei-doamne. Cu atât mai mult cu cât ultima stilistă a demonstrat, de la bun început, că ştie să-i cânte în strună clientei sale, care "nu este o femeie depăşită de modă". Poate că doar situaţia în care s-a trezit i-a cam luat-o înainte.

* La plecarea lui din fruntea PSD, Pota a lăsat o gaură de 32 de milioane de lei în bugetul partidului. Oare care vor fi datoriile lăsate succesorului său o dată cu plecarea de la Palatul Victoria? Crede cineva că mărirea pensiilor, a indemnizaţiilor şi salariilor de care beneficiază largi categorii de oameni ai muncii se face cu bani picaţi din copaci?

* Putin i-a propus lui Berlusconi să ocupe un post în Guvernul Rusiei, poate chiar cel de ministru al Economiei. La câţi corupţi, penali şi venali avem noi, putem asigura Maicii Rusia administraţii complete în fiecare gubernie a ei, din Găgăuzia până la Vladivostok.

Cetăţeanul surmenat