Luni: Înainte de alegeri, Guvernul aruncă cu bani în stânga şi-n dreapta. Sigur, de data asta, mai ales în stânga... 500 de milioane de euro au fost redistribuiţi printr-un proiect de rectificare bugetară aprobat de Executiv. O grămadă de bani se duc către cămine culturale şi săli de sport din mediul rural. Parcă, pe vremea când PSD era în opoziţie, astea erau investiţii proaste, făcute în scopuri propagandistice! Acum nu mai sunt? Dar baiul cel mai mare e că banii s-au luat de la cofinanţarea unor proiecte europene şi de la autostrăzi. Vorba lui Moise Guran, asta se cheamă subminarea intereselor naţionale. Ei, s-o lase mai moale şi el, că avem Master Plan de Transport. E mai puţin important dacă de la Borş la Gilău va fi autostradă, drum expres ori şi una şi alta. Să dea Domnul să nu se întâmple să nu fie, nici una, nici alta!

Marţi: După două luni de vacanţă estivală şi o lună de muncă, a venit vremea ca aleşii naţiei să mai ia o pauză. De această dată din raţiuni electorale. Senatul a decis să îşi suspende activitatea, până undeva pe la începutul lunii noiembrie. Sigur, în condiţiile în care preşedintele său, Călin Popescu Tăriceanu e şi el printre prezidenţiabili, nu are timp să meargă la slujbă. „Vacanţa" asta ne costă opt milioane de lei. Fiindcă senatorii au decis că îşi merită lefurile, chiar dacă nu merg la serviciu. Aşa să tot trăieşti! Parlamentul e singura instituţie din ţară unde cineva e plătit chiar dacă nu munceşte. Încă o dată, aleşii se dovedesc a fi bun exemplu pentru întregul popor. Şi, după vacanţa electorală, vin Sărbătorile!

Miercuri: Virusul Microsoft s-a dovedit a fi extrem de periculos. Nu pentru computere, ci pentru politicienii români. Vreo opt miniştri, din partide şi guverne diferite, sunt cercetaţi de DNA fiindcă că au încasat şpăgi fabuloase, pentru a asigura gigantului mondial al informaticii contracte în domeniul educaţiei. Şpăgile se împărţeau prin off-shore-uri, atenţii dar şi direct, în formă lichidă. Aşa s-a ajuns ca licenţele pentru calculatoarele folosite în şcolile româneşti să fie cu circa 50% mai scumpe decât preţurile pieţei. Dintre toţi cei acuzaţi cea mai nostimă a fost tanti Cati Andronescu. Dânsa e atât de nevinovată încât, la nevoie, poate chiar dovedi că e fată mare... În caz contrar, e gata să îşi dea foc. Pentru un păcat atât de mic, chiar ar fi păcat! Pentru şpagă, ar fi chiar prea puţin.

Joi: Luni l-au dat însurat, azi l-au dezincriminat şi, sâmbătă, chiar şi-a pus pirostriile. Aţi ghicit deja, este vorba despre Robert Turcescu. Că, la începutul săptămânii, presa l-a dat ginerică, în urma unei banale vizite la biserică, nu dovedeşte decât că "tabloizii" nu participă la slujba duminicală decât, cel mult, în interes de serviciu. Mult mai interesant e că procurorul general, Tiberiu Niţu, a declarat că autodemascarea lui Turcescu "nu a adus atingere interesului naţional". Dacă aşa este, şi mai interesant va fi să aflăm, totuşi, de ce a făcut Turcescu ceea ce a făcut. Poate doar ca, sâmbătă, să se poată prezenta cu conştiinţa curată în faţa altarului. De data asta de-adevăratelea. Şi, poate, pentru ca - aşa cum a spus - într-o bună zi, să poată reveni în presă. Deh, de acu': "famelie mare, renumeraţie mică...", ce mai rocambol, coane Fănică!

Vineri: S-ar putea zice că recenta vizită în SUA a premierului Ponta n-a reuşit să convingă. Secretarul de stat, Victoria Nuland, a criticat regresul democraţiei, sesizabil în statele sud-est europene, spunând că acest fenomen, împreună cu corupţia, ameninţă "visul popoarelor din 1989". Unii zic că ar fi vorba de noi şi de Ungaria. Alţii, că în cauză sunt numai "vecinii". Oricum am lua lucrurile, comparaţia dintre Victor Ponta şi Victor Orban, nu e deloc onorantă pentru noi. Dar premierul român s-a făcut că plouă. El e mai catolic decât Papa la democraţie, nici usturoi n-a mâncat... Şi, cu certitudine, nu poate fi vorba de România! În ceea ce priveşte visele din '89, să ajungă el la Cotroceni şi, pe urmă, mai vedem. Noi!

Sâmbătă: Mare, mare descoperire a oamenilor de ştiinţă. Urma omului preistoric din peştera Ciur Izbuc e mai bătrână decât se credea. Are 35.000 de ani vechime. De aici şi concluzia că primii oameni de pe faţa pământului au fost transilvănenii. Adică, aici s-a născut veşnicia! Şi asta nu e tot. Doi savanţi, un american şi un peruan, susţin că vechea limbă a ardelenilor e mama limbii latine! Ce mare scofală! Nu-s ei primii care au spus că la noi e buricu' pământului, leagănul umanităţii, grădina Maicii Domnului... Poate d'aia sunt atâţia români bruneţi. Nu e clar dacă asta-i o veste bună ori nu prea. Ce-a fost cu ungurii a fost nimica. De acuma să te ţii revendicări! Dacă toţi de aici se trag, toţi vor avea ceva să ceară.

Duminică: Uite că-i mare scofală să fii şi prezidenţiabil. Pentru o lună, statul îţi dă: maşină, şofer şi ofiţer aghiotant, de la SPP! Aşa ajung al de Brânză, Rotaru şi Amariţei să se plimbe cu maşina statului. Cât o costa mica flotilă, formată din 14 maşini, şi mica armată, cu 28 de oameni, la dispoziţia unora care, până să fie aleşi, oricum am lua-o, sunt nişte simpli particulari? Şi, oare, unor oficiali ca Ponta, Tăriceanu, Meleşcanu, SPP-ul le dublează serviciile? Aşa se învaţă stimabilii, cu huzurul, încă dinainte să fie aleşi! Şi e bine să fie pentru toţi, că nu ştii niciodată pe care pică măgăreaţa. Ce, să nu ştie noul viitor preşedinte nici pe care parte se cuvine a se urca în maşină? Că, de la unii, te poţi aştepta, vorba aia, la orice.

Cetăţeanul surmenat