Sentimentul civic
Este evident pentru oricine că multele noastre atitudini: faţă de muncă, faţă de morală, faţă de ţară, faţă de propria localitate pe care îndeobşte le numim sentimente: patriotic, familial etc... sau simţ moral etc... au o dublă origine în fiecare dintre noi.
Pe de o parte, este moştenirea cu care venim din familie şi de la cei din mijlocul cărora am crescut (exp. bunul simţ). Pe de altă parte, vine de la noi înşine, în funcţie de experienţa de viaţă şi de inteligenţă, adică de la înţelegerea lucrurilor. Prima parte fucţionează inconştient, automat şi de multe ori trebuie corectată de cea de-a doua parte, care funcţionează conştient.
Ne vom ocupa doar de una dintre aceste atitudini, de sentimentul civic. Din rădăcina primară etologică a instinctului de autoapărare a individului, a haitei etc. s-a dezvoltat în unanimitate sentimentul de responsabilitate, de autoresponsabilizare faţă de starea şi soarta ta, faţă de starea şi soarta familiei restrânse, a familiei lărgite, a poporului tău etc. Prin conştientizare, nuanţare şi extindere au apărut şi alte responsabilizări, aşa cum este azi stringenta necesitate de a se autoresponsabiliza fiecare faţă de mediul în care trăim, atât de acută necesitate încât nu este exagerat de a se vorbi despre salvarea planetei. Ei bine, în aceeaşi categorie de sentimente necesare, în normalitate este şi sentimentul civic faţă de localitatea în care trăieşti, "faţă de cetate", ziceau anticii.
Nu este tot una dacă îţi duci viaţa într-o localitate urâtă, murdară, înghesuită, scorojită şi dezorganizată sau într-o localitate aşa cum vedem modele în altă părţi şi după care tânjim. A ţine să ai o localitate în care trăieşti frumoasă, curată, cu tot cea ce îi trebuie, exact ca dorinţa unei asemenea locuinţe, înseamnă a gândi normal, a avea o minimă inteligenţă şi un grad de maturitate care să te responsabilizeze civic. Acest lucru nu are nici o legătură cu politica sau cu simpatiile ori antipatiile personale, ori de grup.
Există lucruri de un interes general absolut care sunt deasupra politicii, deasupra antipatiilor sau alte segmentări ale populaţiei. De exemplu moralitatea. Sau faptul de a nu trăi cu toţii într-un mediu viciat, poluat, respirând eşapamente, este de un interes general absolut. Atitudinea faţă de toate acestea este o atitudine civică şi nu una politică. După cele ce se întâmplă în ţară, nu doar în Oradea, se pare că populaţia românească nu este încă atât de minim matură civic încât să facă o deosebire tranşantă între demersurile civice şi cele politice, transformând totul în murdărie politică, prin care fapt permite imixtiunea politicului în civic, poluând viaţa civică. De ce toată această lungă introducere? Deoarece eşecul referendumului pentru propunerea de unire a Oradiei şi a comunei Sânmatrin este jenantă pentru nivelul de maturitate civică a orădenilor. Mă rog, maghiarii boicotează unirea, având un interes naţionalist, pragul de 20% este condiţionat pentru înscrisurile bilingve.
Dar este un fals interes din două motive. Ei au pierdut definitiv confruntarea demografică şi în al doilea rând ei, cei care sunt orădeni, vor trăi aici, în aceleaşi condiţii ca şi românii, deci nu trebuie să le fie indiferent ce condiţii de locuri de muncă, de venituri etc. vor avea. Adevăratul lor interes naţional ar trebui să fie bunăstarea maghiarimii. Ei ca ei, dar românii? Ce fel de ceaţă li s-a pus pe ochi?
Un oraş mai mare, cu o populaţie mai numeroasă, cu o suprafaţă mai mare înseamnă automat un mai mare interes pentru orice fel de investitor. Înseamnă, ca să exemplific, puţin exagerând, că altfel vorbeşti cu factorii centrali despre investiţiile locale, dacă ai un oraş de aproape 200.000 de locuitori şi altfel dacă ai unul de 100.000. În mod automat i se acordă o altă importanţă electorală şi de voturi le e frică la toţi. Într-un cuvânt unirea aduce doar avantaje, iar eşecul - pierderea încă a unei şanse pe lângă multe alte şanse pe care le-a pierdut oraşul în ultimii 25 de ani. Dar să sperăm că nu este vorba de lipsă de maturitate şi de înţelepciune a orădenilor, ci doar că încă nu s-au trezit.
Aşadar, bună dimineaţa orădeni!
"Pe de o parte, este moştenirea cu care venim din familie şi de la cei din mijlocul cărora am crescut (exp. bunul simţ). Pe de altă parte, vine de la noi înşine, în funcţie de experienţa de viaţă şi de inteligenţă, adică de la înţelegerea lucrurilor. Prima parte fucţionează inconştient, automat şi de multe ori trebuie corectată de cea de-a doua parte, care funcţionează conştient." Mult tupeu ai să scri despre bunul simț.În cazul pe care-l știm noi,la tine care parte a funcționat?Cea inconștientă sau cea conștientă.Întreb și eu așa.