Despre extinderea reţelei de apă şi canalizare către Spitalul de Neuropsihiatrie, a cărei legalitate este pusă sub semnul îndoielii, primarul Şteiului spune că „lucrarea e terminată şi recepţionată, am toate documentele doveditoare, în ciudat celor care nu fac altceva decât să reclame, să pună beţe în roate. În Ştei se lucrează, facem aducţiuni de apă de la barajul Aleu, montăm chiar acum un rezervor pentru ca locuitorii să nu rămână fără apă curentă. E păcat că sunt unii oameni care au ocupat funcţii în cadrul Primăriei şi nu au ştiut să facă nimic pentru oraş şi se ocupă în continuare de prostii."

 

Calitatea lucrărilor e îndoielnică

 

În decembrie 2007 viceprimarul Harn trimte o informare către Prefectura Bihor şi Inspectoratul de Stat în Construcţii în care expune situaţia constată şi solicită anularea Autorizaţie de construcţie nr.30/27.11.2007 deoarece a fost eliberată cu încălcarea legii privind lucrările de construcţii (Legea 50/1991, reactualizată). Prefectura reacţionează imediat şi solicită în scris conducerii Finanţelor Publice Bihor să continue „demersurile începute în acest caz în sensul sesizării organelor de urmărire penală şi cercetare penală, Parchetul, precum şi sesizarea Camerei de Conturi Bihor, întrucât în cazul de faţă este vorba de săvârşirea unei infracţiuni prin care s-a schimbat destinaţia unor bani, alocaţi prin hotărîre de guvern."

Inspectoratul de Stat în Construcţii declanşează şi el un control, iar concluziile sunt edificatoare. Lista ilegalităţilor constatate în urma controlului din ianuarie 2008 este lungă: autorizaţia de construcţie este nelegală, ca atare a fost anulată; drept urmare, tot ce a fost executat de Solceta s-a făcut fără autorizaţie; nu a fost anunţată începerea execuţiei şi nici nu a fost afişat panoul de identificare; lucrarea a fost realizată fără să existe un proiect tehnic; s-au folosit tehnologii şi materiale necorespunzătoare; nu s-au respectat reglementările tehnice privind execuţia, a lipsit sau nu s-a aplicat sistemul propriu de calitate; lucrarea a fost făcută în lipsa responsabililor tehnici autorizaţi etc. În plus, s-a mai constatat că „nu există documente care să ateste calitatea lucrărilor puse în operă", iar „documentaţia prezentată ca fiind Proiect tehnic faza PAC nr.14857/1999 întocmit de Proiect Bihor SA este, de fapt, un Studiu de prefezabilitate având ca obiect contorizarea apei reci la un număr de 303 clădiri şi 172 scări de bloc."

Inspectoratul de Stat a dispus imediat oprirea lucrărilor şi întocmirea unei expertize tehnice pentru atestarea calităţii lucrărilor. Totodată a dispus anularea procesului-verbal de recepţie la terminarea lucrărilor din 19 decembrie 2007.

 

Situaţia a rămas... maro

 

În momentul de faţă Spitalul de Neuropsihiatrie Ştei nu beneficiază de „extinderea reţelei de canalizare". Toate apele menajere uzate de aici şi dejecţiile sunt deversate într-un pârâu din apropiere şi ajung în rîul Crişul Băiţa. Miasme respingătoare plutesc în apropierea Spitalului, făcând aerul irespirabil. Canalizarea se opreşte la vreo o sută de metri de poarta instituţiei, iar gura de canal unde trebuia să fie racordat spitalul se umple de pământ (vezi foto).

 

Deşi Prefectura a solicitat expres Finanţelor Publice bihorene să sesizeze organele de anchetă, conducerea Fiscului intră în adormire. Pasivitatea conducerii Finanţelor Publice bihorene este, din acest punct de vedere, de neînţeles.

După îndelungate declinări de competenţe între parchetele bihorene, în cele din urmă cauza ajunge la Beiuş. Gligor Sabău, procurorul-şef al Parchetului de pe lângă Judecătoria Beiuş, confirmă că dosarul penal privind deturnarea de fonduri de la Ştei se află în lucru la instituţia pe care o conduce. Dosarul a intrat pe mâna procurorilor beiuşeni în 5 mai 2009, cercetările penale fiind realizate de Serviciul pentru Investigarea Fraudelor din cadrul IPJ Bihor. Poliţiştii de aici au finalizat cercetările şi au pus concluzii de netrimitere în judecată. „Temeiul legal în baza cărora s-au pus aceste concluzii nu îl cunosc deoarece procurorul care se ocupă de caz este în concediu. Oricum, este posibil ca soluţia să nu fie confirmată de procurorul de caz, moment în care cercetările vor continua", ne-a declarat şeful Parchetului Beiuş.