Începând cu 1 septembrie, functionarii publici din cadrul Consiliului Judetean Bihor vor încasa la salariu cu o treime mai putin. Conducerea CJ Bihor a decis semnarea decizilor de retinere tuturor functionarilor care au încasat începând cu 2008 drepturile speciale prevazute în contractul colectiv de munca.

Începând cu aceasta luna, functionarii publici a CJ Bihor vor trebui sa restituie, timp de 36 de luni, cei 12.000 lei încasati încasati cu titlu de drepturi speciale, începând cu anul 2008. Drepturile speciale acordate prin contractul colectiv de munca, în valoare de 408 lei/luna, au fost declarate de catre Curtea de Conturi ca ilegale. Masura a fost contestata de Sindicatul „Forum" al CJ Bihor care a subliniat faptul ca, initial, drepturile încasate în anii 2008 si 2009, nu au fost considerate ca fiind acordate ilegal, abia la o noua verificare a inspectorilor Curtii de Conturi s-a ajuns la aceasta concluzie. De asemenea, angajatii Directiei Generale pentru Protectia Copilului primesc aceste drepturi în continuare. Instanta de judecata a dat dreptate Curtii de Conturi, astfel ca fiecare angajat trebuie sa restituie cei 12.000 de lei, timp de 36 de luni. Conducerea CJ Bihor a decis sa emita o dispozitie de impunere prin care angajatii sa recunoasca faptul ca ei au adus un prejudiciu bugetului CJ Bihor. „Nu noi am prejudiciat bugetul de stat. Noi am primit aceste drepturi în baza unui contract colectiv de munca avizat de legalitate de prefectura, de Inspectoratul de Munca Bihor si de catre consilierii judeteni", ne-a declarat Kiss Judit, liderul de sindicat. Aceasta dipozitie a si fost atacata în instanta, însa în paralel conducerea CJ Bihor a venit cu o noua dispozitie de retinerea a unei treimi din salariu, masura considerata abuziva.

În aceste conditii, 53 de angajati vor primi lunar sume cuprinse între 359 lei  si 1.000 lei, 46 de persoane vor încasa sume cuprinse între 1.001 lei si 1.550 lei, noua persoane vor ridica de pe card lunar  sume cuprinse între 1.551 lei si 2.000 lei, iar cinci persoane vor pleca acasa cu sume cuprinse între 2001 lei si 3.841 lei. „Sunt persoane care au CAR si vor ajunge acasa cu 200 de lei. Eu am un salariu net de 692 lei si voi ridica 461 lei", a adaugat Kiss Judit.