Trimis în judecată pentru vânzarea căii ferate
Cel mai grav caz de hoţie pe calea ferată din judeţul Bihor a fost finalizat de procurori. Direcţia Naţională Anticorupţie, prin Serviciul Teritorial Oradea, a pus punct anchetei în cazul vânzării şi tăierilor de cale ferată de pe ruta Oradea - Beiuş - Vaşcău. Prejudiciul calculat este uriaş, iar inculpatul Capriş Teodorescu-Virgil a fost trimis în judecată pentru un cumul de infracţiuni: înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, uz de fals în formă continuată şi instigare la mărturie mincinoasă.
"În perioada 2006 - 2008, inculpatul Capriş Teodorescu-Virgil, în calitate de administrator al SC V. Capriş Comerţ SRL, a vândut ca fier vechi şinele de cale ferată aparţinând tronsonului de cale ferată Oradea - Beiuş - Vaşcău, prezentându-se, în mod fraudulos, ca fiind proprietarul legal al cestor bunuri, în condiţiile în care Compania Naţională de Căi Ferate "CFR" SA Bucureşti - Sucursala Regională CF Cluj este o companie care administrează şi întreţine infrastructura feroviară de pe întreg teritoriul României - publică sau privată", se arată în rechizitoriul procurorilor.
În acest sens, pentru a dovedi că societatea sa Capriş Comerţ este proprietara tronsonului de cale ferată respectiv, inculpatul a folosit mai multe documente falsificate: facturi fiscale, copia unui extras de carte funciară, fişa mijlocului fix, ordin de compensare etc. Procurorii mai arată că, pe parcursul anchetei, Capriş a încercat să-şi scape pielea instigându-l pe unul dintre martorii audiaţi să facă declaraţii mincinoase în favoarea sa. Procurorii estimează că prejudiciul cauzat Companiei Naţionale CFR de către acţiunile lui Capriş este de 19.643.540 de lei (peste 195 de miliarde de lei vechi), pentru recuperarea pagubei fiind sechestrate mai multe imobile aparţinând inculpatului.
Capriş Teodorescu-Virgil este un om de afaceri cu simpatii politice declarate de extremă dreapta. La ultimele alegeri parlamentare a candidat din partea PNG fără succes pentru un mandat de senator în Colegiul senatorial nr. 3 Oradea - Salonta - Tinca. Afacerile cu şinele de cale ferată le-a demarat efectiv în decembrie anul trecut, când a vândut întreg tronsonul de cale ferată dintre Dobreşti şi Rogoz firmei braşovene SC Cito-Prax SRL. Demontarea şi tăierea efectivă a şinelor a început în ianuarie, fiind realizată de angajaţii firmei C&Antonio&I SRL din Copşa Mică. Preţul tranzacţiei a fost de 700.000 de lei.
Capriş Teodorescu este încă liber, deşi, în 6 iulie, a fost reţinut pentru 24 de ore de procurorii DNA. Deşi l-au reţinut, aceştia nu l-au mai dus la instanţă pentru a cere mandat de arestare întrucât bărbatul "a acuzat afecţiuni medicale ce au necesitat internarea", mai precis a suferit un preinfract. Procesul omului de afaceri va fi judecat de magistraţii Tribunalului Bihor.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.